Curiozități despre sateliți. Cu ce viteză se deplasează și la ce folosesc sateliții?

11.02.2022
Curiozități despre sateliți. Cu ce viteză se deplasează și la ce folosesc sateliții?

Satelitul este un corp ceresc care se rotește în jurul altui corp ceresc, însoțindu-I in cursul mișcării lui de revoluție. Există două tipuri de sateliți: naturali (așa cum este Luna pentru Terra) și artificiali (corpuri metalice de forme diverse, prevăzut cu aparataj, lansat de oameni în spațiul interplanetar cu ajutorul unei rachete și care apoi se rotește în jurul Pământului fără a mai avea nevoie de propulsie). Sateliții sunt indispensabili tehnologiei zilelor noastre. Site-ul shtiu.ro îți prezintă o serie de curiozități despre sateliți.

Curiozități despre sateliți

Sateliții călătoresc cu 181.000 de kilometri pe oră și sunt atrași de forța gravitațională. Asta înseamnă că într-o anumită zi, sateliții pot parcurge întreaga circumferință a Pământului de aproximativ 14 ori.

Sateliții sunt proiectați pentru a rezista conditiilor dure din spatiul extraterestru. Se întalnesc acolo atât temperaturi foarte ridicate, cât și foarte scăzute, în funcție de poziția față de Soare.

Există peste 2.500 de sateliți pe orbită în jurul Pământului. De-a lungul timpului, peste 6.500 de sateliți au fost trimiși pe orbită (în octombrie 2010).

Pe lângă faptul că sunt folosiți pentru apărare și informații, imaginile captate din satelit au multe utilizări inovatoare în sectoarele de mediu, economic, divertisment și umanitar.

Există mai multe tipuri de sateliți printre care amintim sateliți civili, sateliți militari, sateliți de comunicații, sateliți de navigație, sateliți meteorologici și sateliți de cercetare.

Primul satelit arteficial a fost lansat de URSS în luna octombrie a anului 1957. Acesta a efectuat 1410 rotații în jurul Terrei, timp de 94 de zile. Ulterior, acesta a intrat în atmosfera terestră și s-a dezintegrat prin ardere.

În anul 2009, doi sateliți de comunicații, unul american și unul rusesc, s-au ciocnit în spațiu.

Stația Spațială Internațională (ISS) este cel mai mare satelit artificial care orbitează în prezent Pământul.

Unul din sateliţii lui Jupiter are o dimensiune comparabilă cu a Lunii.

Al doilea satelit artificial, Sputnik-2, lansat la 3 noiembrie 1957, cântărea 508,3 kg şi a avut un pasager: căţeluşa Laika. Laika, numită inițial Kudreavka, a devenit primul animal lansat în spațiu și prima ființă decedată în afara Pământului.

Foto: Depositphotos.com

Tags:
Îți recomandăm:
Biserica Ortodoxă Română este cea mai înaltă instituție religioasă din țară. Statisticile arată că numărul total al credincioșilor depășește 87% din populația țării. Sfânta...
Ziua de 1 decembrie este cea de 335-a zi a calendarului gregorian și a 336-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 30 de zile. Ziua Națională a României sau Ziua Marii...
Cele mai noi articole
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Isaac Newton (25 decembrie 1642 / 4 ianuarie 1643 – 20 / 31 martie 1727) a fost persoana care a revoluționat din temelii fizica. Savantul a descoperit gravitația și a fost prima persoană din... citește tot
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Majoritatea societăților, într-o formă sau alta, au avut sisteme concepute pentru a rezolva disputele și pentru a susține statul de drept. Tensiunile și dramele din sălile de judecată au... citește tot
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Dimineața este acea parte a zilei în care organismul parcă se mișcă ceva mai încet decât în mod normal. Durează un pic de timp până când corpul își intră în ritmul său normal, iar... citește tot