Cine nu a fost măcar o dată într-o peșteră? Acel loc fabulos cunoscut și sub numele de „grotă” sau „cavernă” unde în urmă cu zeci de mii de ani se adăposteau strămoșii noștri. Multe dintre peșterile din Europa și Asia păstrează urme de viețuire ale omului preistoric. Site-ul shtiu.ro îți prezintă o serie de curiozități despre peșteri.
Ce este o peșteră?
Conform definiiei, o peșteră este o cavitate subterană naturală cu ieșire la suprafață aflată în scoarța Pământului. Conform speologilor, formarea peșterilor a început de când pe Pământ a căzut prima picătură de ploaie. Este nevoie de mii de ani pentru ca ploaia să poată săpa o peșteră așa cum sunt cele care pot fi văzute astăzi. Peșterile pot fi create și atunci când lava fierbinte topește rocile, formând găuri.
Curiozități despre peșteri:
Oamenii antici pictau modele și figuri pe pereții peșterilor în urmă cu mai bine de 40.000 de ani, scrie dkfindout.com.
Mayașii au construit temple peste peșteri sau au construit templele astfel încât să arate ca peșteri, deoarece credeau că peșterile sunt intrarea în lumea de apoi.
Peștera Reed Flute din China a rămas în istorie ca fiind cel mai cunoscut adăpost natural antiaerian în timpul celui de-al Doilea Război Mondial (1939-1945).
Aproximativ trei milioane de lilieci trăiesc în Peștera Cerbului din Parcul Național Mulu de pe insula Borneo.
Stalactitele și stalagmitele sunt zăcăminte minerale care s-au întărit în timp.
Speologia este știința care se ocupă cu studiul peșterilor.
Peșterile oferă adăpost pentru multe animale, cum ar fi liliecii, insectele și mamiferele care hibernează.
Cea mai mare peșteră din lume se află în Vietnam. Aceasta se numește Son Doong. Cea mai mare cameră a peșterii Son Doong are peste cinci kilometri în lungime, 200 de metri înălțime și 150 de metri lățime.
Cea mai lungă peșteră este Mammoth Cave din Statele Unite. Labirintele acesteia măsoară peste 675 de km.
Cea mai mare peșteră din România se află în Munții Pădurea Craiului și are o lungime de aproximativ 50 de km, mai exact 47 de km. Aceasta se numește Peștera Vântului și se găsește în vecinătatea localității Șuncuiuș.
La un an de la declanșarea războiului din Ucraina, toată lumea se întreabă cât va mai dura. Imediat după ce Vladimir Putin a dat startul unui conflict nedorit de nimeni, în afară de el,... citește tot
În Europa capitalele sunt situate cât mai aproape de nivelul mării. Totuși, există un oraș care face excepție. Capitala europeană situată la cea mai mare altitudine este Andorra la Vella,... citește tot
Carnea de porc este cea mai vândută carne, în rândul românilor, indiferent de perioada anului. În timpul sărbătorilor, în special când este Crăciunul, lumea achiziționează foarte multă... citește tot