Curiozități despre păianjeni de casă. Cât de veninoși sunt?

25.11.2021
Curiozități despre păianjeni de casă. Cât de veninoși sunt?

Nu există om care, la un moment dat, să nu fi văzut un păianjen. Cei de casă sunt foarte mulți și greu de exterminat, complet. Cei mai mulți oameni au o frică față de aceste arahnide, intitulată arahnofobie. Iată o serie de curiozități despre păianjenii de casă, pe care redactorii shtiu.ro le vor prezenta în rândurile de mai jos.

Curiozități despre păianjeni de casă

1. Păianjenii de casă pot fi descendenți ai animalelor marine lungi de aproximativ 2 metri, care au trăit acum 480 de milioane de ani. Adevărații păianjeni au evoluat în urmă cu aproximativ 300 de milioane de ani, așa că ei sunt anteriori dinozaurilor. Ulterior, aceste arahnide s-au adaptat condițiilor de viață odată cu apariția oameniilor.

2. Potrivit specialiștilor, păianjenii de casă pot muri dacă sunt scoși din interior. Trebuie specificat că persoanele mai sensibile, de obicei, nu vor ucide aceste vietăți și vor încerca să le scoată afară din casă, însă mediul exterior poate fi unul neprietenos pentru anumite specii, obișnuite cu mediul cald din interior.

Deși unele specii de păianjeni de casă pot supraviețui în aer liber, majoritatea nu se descurcă bine acolo, iar unele (care sunt native din alte climate) vor pieri destul de repede atunci când sunt îndepărtate din habitatul interior protector, a declarat Rod Crawford, curator al colecțiilor de arahnide la Muzeul Burke de Istorie Naturală și Cultură din Seattle, potrivit treehugger.com.

3. Nu toți păianjenii de casă sunt… de casă. Nu este ușor să deosebești păianjenii de exterior de cei de interior. Păianjenii de casă colonizează, de obicei, clădirile noi prin pungi de ouă atașate de mobilier sau materiale de construcție, dar uneori păianjenii în aer liber rătăcesc și ei în interior.

4. Potrivit specialiștilor în domeniu, sunt mai multe specii de păianjeni de casă. Unii păianjen sunt mai mari, alții mai mici. Așadar, în lume există aproximativ 700 de specii de păianjeni de casă, care fac parte din familia Agelenidae. Unul dintre cel mai întâlnit este Parasteatoda tepidariorum, alias păianjenul de casă american, care este originar din America de Nord, dar acum se găsește în întreaga lume. Acesta măsoară între 4 și 8 milimetri lungime, are o culoare maro-gălbui, un abdomen înalt și rotund și două rânduri de patru ochi. 

5. Păianjenii de casă nu intră în interior folosindu-se de instalațiile sanitare. Deoarece păianjenii sunt adesea găsiți prinși în chiuvete sau căzi, mulți oameni presupun că așa au intrat înăuntru, însă acest lucru nu este adevărat, ei ajungând în aceste zone în căutare de apă.

6. Păianjenii de casă nu reprezintă un pericol pentru oameni. Aceste arahnide rareori mușcă și atunci când o fac, veninul majorității speciilor provoacă doar efecte moderate și de scurtă durată.

7 .Păianjeni de casă pot fi de mare ajutor. Aceste viețuitoare sunt o apărare puternică împotriva dăunătorilor agricoli precum afidele, moliile și gândacii. Păianjenii de casă oferă beneficii similare în interior, ajutând la suprimarea unei game largi de insecte fără a fi nevoie de insecticide sintetice.

8. Dacă nu suportați păianjenii de casă, este posibil să-i țineți sub control fără să vă pierdeți calmul. În loc să recurgeți la pesticide, zdrobire sau alte metode potențial letale (cum ar fi un aspirator), încercați să curățați pânza de păianjen de la ferestre, streașină și alte locații populare pentru aceste viețuitoare, iar în felul acesta vor pleca spre alte zone.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot
Ce nu va putea inteligența artificială să facă niciodată?
Ce nu va putea inteligența artificială să facă niciodată?
În ultimii ani, inteligența artificială (AI) a avansat enorm și computerele au depășit limite pe care le consideram imposibile acum puțină vreme. Deși, probabil, în viitor unii ne vom... citește tot