Curiozități despre păianjeni de casă. Cât de veninoși sunt?

25.11.2021
Curiozități despre păianjeni de casă. Cât de veninoși sunt?

Nu există om care, la un moment dat, să nu fi văzut un păianjen. Cei de casă sunt foarte mulți și greu de exterminat, complet. Cei mai mulți oameni au o frică față de aceste arahnide, intitulată arahnofobie. Iată o serie de curiozități despre păianjenii de casă, pe care redactorii shtiu.ro le vor prezenta în rândurile de mai jos.

Curiozități despre păianjeni de casă

1. Păianjenii de casă pot fi descendenți ai animalelor marine lungi de aproximativ 2 metri, care au trăit acum 480 de milioane de ani. Adevărații păianjeni au evoluat în urmă cu aproximativ 300 de milioane de ani, așa că ei sunt anteriori dinozaurilor. Ulterior, aceste arahnide s-au adaptat condițiilor de viață odată cu apariția oameniilor.

2. Potrivit specialiștilor, păianjenii de casă pot muri dacă sunt scoși din interior. Trebuie specificat că persoanele mai sensibile, de obicei, nu vor ucide aceste vietăți și vor încerca să le scoată afară din casă, însă mediul exterior poate fi unul neprietenos pentru anumite specii, obișnuite cu mediul cald din interior.

Deși unele specii de păianjeni de casă pot supraviețui în aer liber, majoritatea nu se descurcă bine acolo, iar unele (care sunt native din alte climate) vor pieri destul de repede atunci când sunt îndepărtate din habitatul interior protector, a declarat Rod Crawford, curator al colecțiilor de arahnide la Muzeul Burke de Istorie Naturală și Cultură din Seattle, potrivit treehugger.com.

3. Nu toți păianjenii de casă sunt… de casă. Nu este ușor să deosebești păianjenii de exterior de cei de interior. Păianjenii de casă colonizează, de obicei, clădirile noi prin pungi de ouă atașate de mobilier sau materiale de construcție, dar uneori păianjenii în aer liber rătăcesc și ei în interior.

4. Potrivit specialiștilor în domeniu, sunt mai multe specii de păianjeni de casă. Unii păianjen sunt mai mari, alții mai mici. Așadar, în lume există aproximativ 700 de specii de păianjeni de casă, care fac parte din familia Agelenidae. Unul dintre cel mai întâlnit este Parasteatoda tepidariorum, alias păianjenul de casă american, care este originar din America de Nord, dar acum se găsește în întreaga lume. Acesta măsoară între 4 și 8 milimetri lungime, are o culoare maro-gălbui, un abdomen înalt și rotund și două rânduri de patru ochi. 

5. Păianjenii de casă nu intră în interior folosindu-se de instalațiile sanitare. Deoarece păianjenii sunt adesea găsiți prinși în chiuvete sau căzi, mulți oameni presupun că așa au intrat înăuntru, însă acest lucru nu este adevărat, ei ajungând în aceste zone în căutare de apă.

6. Păianjenii de casă nu reprezintă un pericol pentru oameni. Aceste arahnide rareori mușcă și atunci când o fac, veninul majorității speciilor provoacă doar efecte moderate și de scurtă durată.

7 .Păianjeni de casă pot fi de mare ajutor. Aceste viețuitoare sunt o apărare puternică împotriva dăunătorilor agricoli precum afidele, moliile și gândacii. Păianjenii de casă oferă beneficii similare în interior, ajutând la suprimarea unei game largi de insecte fără a fi nevoie de insecticide sintetice.

8. Dacă nu suportați păianjenii de casă, este posibil să-i țineți sub control fără să vă pierdeți calmul. În loc să recurgeți la pesticide, zdrobire sau alte metode potențial letale (cum ar fi un aspirator), încercați să curățați pânza de păianjen de la ferestre, streașină și alte locații populare pentru aceste viețuitoare, iar în felul acesta vor pleca spre alte zone.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Biserica Ortodoxă Română este cea mai înaltă instituție religioasă din țară. Statisticile arată că numărul total al credincioșilor depășește 87% din populația țării. Sfânta...
Ziua de 1 decembrie este cea de 335-a zi a calendarului gregorian și a 336-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 30 de zile. Ziua Națională a României sau Ziua Marii...
Cele mai noi articole
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Isaac Newton (25 decembrie 1642 / 4 ianuarie 1643 – 20 / 31 martie 1727) a fost persoana care a revoluționat din temelii fizica. Savantul a descoperit gravitația și a fost prima persoană din... citește tot
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Majoritatea societăților, într-o formă sau alta, au avut sisteme concepute pentru a rezolva disputele și pentru a susține statul de drept. Tensiunile și dramele din sălile de judecată au... citește tot
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Dimineața este acea parte a zilei în care organismul parcă se mișcă ceva mai încet decât în mod normal. Durează un pic de timp până când corpul își intră în ritmul său normal, iar... citește tot