Curiozități despre brățările dacice. Cât valorează acestea?

22.06.2022
Curiozități despre brățările dacice. Cât valorează acestea?

Sarmizegetusa Regia a fost unul dintre cele mai importante orașe antice, fiind capitala Daciei. Localitatea era așezată pe Dealul Grădiştii și era compusă din trei părţi dinstincte: cetatea, incinta sacră şi cartierele unde se aflau construcţiile civile. În urmă cu câțiva ani, în zona Sarmizegetusei Regia au fost descoperite brățări dacice din aur masiv, ulterior vândute pe piața neagră a antichităților.

În anul 2011, statul român recuperase doar 13 dintre ele, 11 fiind de negăsit.

Povestea brățărilor dacice recuperate de statul român

Multe dintre acestea au fost răspândite în toate colțurile lumii, astfel că, în 2007, pentru patru dintre ele, statul român a plătit unui american aproximativ 980.000 lei. Încă patru au fost recuperată de la autoritățile franceze, elvețiene și din SUA. Sumele plătite de România pentru repatrierea lor au fost undeva la 200.000 de euro.

Un an mai târziu, au mai fost găsite două la un cetățean german, iar pentru a intra în posesia lor, autoritățile din România au mai plătit încă 130.000 de euro. În 2009, cea de-a douăsprezecea brățară a fost recuperată de la un american și s-au achitat 70.000 de euro.

Cea mai controversată răscumpărare a avut loc, de fapt, în 2005, când Zeno Pop, un cetățean german a fost implicat într-un dosar cu mafia sârbă. Aceștia au furat spirala de aur dacică din Munții Orăștie. Zeno Pop a vândut-o în 2006 unui cetățean al Bulgariei cu 62.000 de euro, susținându-i acestuia că totul este legal.

Potrivit Adevărul, în dosarul deschis împotriva lui Zeno Pop pentru spălare de bani „organele judiciare române au fost sesizate de către colecţionarul bulgar, din Sofia, despre disponibilitatea acestuia din urmă a restituirii unei brăţări plurispiralice din aur în greutate de 933,4 gr. sustrasă din situl arheologic Sarmizegetusa Regia.

În prezent, brățara plurispiralică din aur se află la Muzeul Național de Istorie a României și pentru repatrierea ei s-au plătit în 2011 circa 73.000 de euro.

Potrivit fostului procuror al României, Augustin Lazăr, mai sunt de recuperat 11 brățări dacice, însă sunt de negăsit.

„Există informaţii, respectiv probe cu privire la unele dintre ele, există imagini ale acestor artefacte, ele sunt puse în urmărire prin Interpol, sunt pe site-ul FBI-ului în Statele Unite şi vom vedea cât de rapid vor fi localizate, unde vor fi localizate şi apoi recuperate. Este o activitate laborioasă care va mai dura”, declara Augustin Lazăr în 2015, potrivit sursei de mai sus.

Pe site-ul web al Poliției Române sunt câteva fotografii cu prețioasele brățări date în urmărire națională înscrise la Obiecte furate. Trei dintre ele au fost descoperite în zona arheologică Sarmisegetuza Regia (zona Caprăreaţa) din Munţii Orăştiei și cântăresc între 0,800 – 1,700 kg. Cea de-a patra a fost furată în 1999 și este „lucrată integral din aur de 23-24 kt, alcătuită din 5 ½ spire, diametru 10 cm”.

Foto: Depositphotos.com

 

 

 

 

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Povestea fabuloasă a românului Dumitru Dan, primul om care a făcut ocolul Pământului la pas
Povestea fabuloasă a românului Dumitru Dan, primul om care a făcut ocolul Pământului la pas
Românul Dumitru Dan a fost prima persoană din lume care a reușit să facă ocolul Pământului pe jos. Acesta a reușit să străbată în opinci 100.000 de kilometri, intrând astfel în Cartea... citește tot
De ce familia Regala este înmormântată la mănăstirea Curtea de Argeș?
De ce familia Regala este înmormântată la mănăstirea Curtea de Argeș?
Există în România un loc unde regii își duc odihna veșnică. Este vorba despre mănăstirea Curtea de Argeș, locul se află înmormântați Regele Carol I și Elisabeta, Ferdinand și Maria,... citește tot
De ce este periculos să gătești cu folie de aluminiu?
De ce este periculos să gătești cu folie de aluminiu?
Foarte multe preparate culinare necesită la gătire folosirea foliei de aluminiu. Aceasta ajută, de exemplu, la înăbușirea peștelui sau a fripturii, menținând, totodată, felul de mâncare... citește tot
Recomandări din presa de azi
Ce a pățit o româncă după ce a cumpărat un câine de rasă de pe...
SCANDALUL care poate distruge Casa Regală. Ce se va întâmpla dacă Kate Middleton şi Prinţul...
Avertisment FINAL pentru OMENIRE de la cel mai important grup de cercetători din lume
Ce înseamnă când zicem „Bogdaproste”. Toţi folosim acest cuvânt, puțini știu cu adevărat ce înseamnă
Final de drum pentru Andreea Bălan! Cum a încălcat contractul cu Antena 1, pentru America...
Cu cât se scumpesc țigările de la 1 aprilie? Lovitură URIAȘĂ pentru fumători, e anunțul...
Vouchere de vacanță. Cine ar putea să mai primească, în plus, tichetele speciale
Cât te costă, anual, să-ți lași dispozitivele în priză: obiceiul „prost” de care trebuie să...
Cine a câștigat America Express. S-au aflat numele câștigătorilor înainte ca emisiunea să înceapă
Soția lui Bruce Willis, în lacrimi de ziua actorului: «Rugați-vă pentru el». Primele imagini după...
Actorii din „Tânăr și neliniștit”, la a 50-a aniversare. Cum arată acum Victor și Nikki...
Fiica Stelei Popescu a rupt acum tăcerea. Ce s-a întâmplat cu vila de 200.000 de...
Viața la țară în Australia! Ferma de fructe exotice deținută de un român în Queensland
S-a deghizat în măicuță și cerșea bani de la trecători. Suspectul a ajuns pe mâna...
adplus-dvertising