Cum să îmbunătățiți funcția hepatică după sărbători și excese alimentare

06.03.2025
Cum să îmbunătățiți funcția hepatică după sărbători și excese alimentare

Festinele de sărbători cu o abundență de alimente grase, alcool și dulciuri creează o sarcină serioasă asupra ficatului. Pentru a ajuta organul să se recupereze și să revină la funcționarea normală, este important să urmați câteva reguli simple, dar eficiente. Mai jos vă vom spune cum puteți îmbunătăți funcția hepatică după sărbători.

Cum să îmbunătățiți funcția hepatică fără medicamente

După ce sărbătorile s-au încheiat, merită să reveniți la o dietă adecvată. Merită să excludeți din dietă produsele „grele” pentru ficat (grase, prăjite, afumate, picante), precum și alcoolul. Veți mulțumi ficatului dumneavoastră.

De asemenea, merită să beți mai multe lichide. Acestea pot fi atât apă plată, cât și ceaiuri din plante – de exemplu, mușețel sau ciulin de lapte.

Merită să reveniți la activitatea fizică. Activitatea fizică ușoară are un efect pozitiv asupra vitezei și calității regenerării celulelor hepatice (hepatocite). Dacă vacanțele au fost lungi, puteți începe cu plimbări zilnice sau yoga statică.

Se recomandă creșterea cantității de fructe proaspete, legume și grăsimi sănătoase (Omega-3) în dietă. De asemenea, merită să introduceți în dietă produse din cereale integrale și proteine slabe. În plus, există o serie de alte produse care „plac” ficatului. Cu utilizarea moderată, dar regulată a acestora, sănătatea ficatului va fi restabilită mai rapid. Astfel de produse pot include:

Vă rugăm să rețineți: în niciun caz nu utilizați metode extreme – postul, programele de detoxifiere „dure” și sorbenții de farmacie în cantități mari nu numai că nu vor ajuta la restabilirea ficatului, dar pot dăuna întregului organism.

Remedii de farmacie pentru îmbunătățirea funcției hepatice

Uneori, metodele de mai sus pot fi ineficiente sau nu dau deloc rezultatul dorit. În acest caz, medicul poate prescrie hepatoprotectori. Acestea sunt grupuri speciale de medicamente care protejează celulele hepatice de efectele negative ale toxinelor și, de asemenea, promovează recuperarea lor.

Piața modernă a hepatoprotectorilor este destul de largă. Deci, în farmacii există mai multe grupuri de aceste medicamente:

Fiecare grup al acestor medicamente are propriile contraindicații, particularități de utilizare și efecte secundare. Printre cele optime în raportul „eficacitate – efecte secundare” sunt preparatele pe bază de fosfolipide esențiale derivate din boabe de soia. Aceste fosfolipide sunt identice cu lipidele din membranele celulelor hepatice, dar au o activitate biologică mai mare.

Unul dintre cele mai bune și „testate în timp” hepatoprotectoare din acest grup este Essentiale, produs de compania farmaceutică Sanofi. Spre deosebire de alte suplimente bio similare, acesta este disponibil în aproape toate farmaciile și se diferențiază și prin puritatea materiilor prime și prețul accesibil.

Important! Numai un medic poate prescrie orice hepatoprotector, inclusiv cele pe bază de plante. Nu vă auto-medicați, poate fi periculos pentru sănătatea dumneavoastră.

Și nu uitați: fără schimbări în stilul de viață și o abordare atentă a sănătății dumneavoastră, niciun medicament pentru ficat nu va da rezultatul dorit. Numai o abordare integrată și cuprinzătoare poate vindeca cu adevărat ficatul și menține performanța acestuia.

Fiți sănătoși! 

Foto: DepositPhotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce unele state au fusuri orare fracționare? Nepal are GMT+5 h 45 min, iar Iran GMT+3 h 30 min
De ce unele state au fusuri orare fracționare? Nepal are GMT+5 h 45 min, iar Iran GMT+3 h 30 min
O serie de state şi teritorii au adoptat ore oficiale atipice, intermediare, cu fracţiuni: India foloseşte GMT+5 h 30 min, Nepal GMT+5 h 45 min, Iran GMT+3 h 30 min. Care sunt explicațiile? De ce... citește tot
Întâmplarea care a schimbat lumea decisiv. Cum a fost descoperită cafeaua?
Întâmplarea care a schimbat lumea decisiv. Cum a fost descoperită cafeaua?
Astăzi, milioane de oameni își încep ziua cu o cafea. Totuși, puțini sunt cei care se gândesc cum a fost descoperită cafeaua. Povestea este veche de peste 1.000 de ani și începe în... citește tot
În orice rău există și o urmă de speranță! Ce lucruri bune a adus conflictul dintre Ucraina și Rusia?
În orice rău există și o urmă de speranță! Ce lucruri bune a adus conflictul dintre Ucraina și Rusia?
Războiul din Ucraina a intrat deja în al 3-lea an și nu se știe dacă se va termina prea curând. Rușii au câștiga deja destul de mult teritoriu și, deși în esență războiul este un lucru... citește tot