Cum sa cureți televizorul LCD

12.03.2021
Cum sa cureți televizorul LCD

Ecranul obișnuit LCD este mult mai fragil decât iți imaginezi. Un ecran LCD nu este nimic altceva decât 2 panouri din plastic subțire cu cristale lichide intre ele. Exista o sursa de lumina în spatele ecranului care luminează imaginea pentru a fi vizibila. De aici termenul de display cu cristale lichide LCD.

Cum se curăță televizorul LCD?

Curățarea ecranului televizorului ar trebui făcută cu 3 lucruri:

  1. o cârpa (laveta) foarte moale fără cusături, etichete sau fibre sintetice
  2. apa curată
  3. pentru pete persistente, o soluție 50/50 de oțet alb cu apa

Nu utilizați solvenți sau alte chimicale pe ecran pentru ca în unele situații acestea topesc plasticul.

Fii foarte atent când freci ecranul. Dacia apeși prea tare pe suprafața poți sa strici filmul intern de cristale și sa cauzezi ceea ce se numește “pixeli morți”.  Acestea sunt porțiuni mici decolorate, albe sau negre care nu se vor mai aprinde cum trebuie pe ecran.

Alte atenționări

Pentru pete persistente, utilizează soluția de oțet alb și ai răbdare. Da de mai multe ori cu cârpa în loc sa apeși tare pe pată.

Nu utiliza spray-uri direct pe suprafața ecranului pentru ca lichidul poate să se scurgă în spatele ramei. Exista circuite în spatele ramei care nu vor funcționa în prezenta apei ( ecranul nu va mai funcționa dacă intra apa în spatele ramei)

Curățarea televizoarelor LCD nu este dificila însa trebuie sa eviți câteva greșeli care pot fi dăunătoare produsului.  Afectarea ecranului prin una din aceste metode este unul dintre cele mai frecvente motive care-l țin pe tipul de la reparații televizoare ocupat schimbând ecrane sau circuite arse.

Care este diferența dintre LCD și LED?

LCD sau LED?
Un monitor LCD clasic, folosește o tehnologie unde panoul este iluminat de o lampă fluorescentă (CCFL – Cold Cathode Fluorescent Lamp), în timp ce LCD-ul cu LED iluminează ecranul cu LED-uri (light emitting diode, adică diode care emit lumină).

Monitoarele sau televizoarele care folosesc tehnologia cu LED se împart în două categorii:

Back-Lit – diode LED amplasate în spatele ecranului.
Edge-Lit – diode LED amplasate de jur-împrejur pe marginea ecranului.

Modelele cu edge-lit au un consum energetic mai redus și sunt mai subțiri, însă au un contrast mai scăzut decât ecranele cu back-lit. Așadar, atunci când te decizi să achiziționezi un model este bine să știi ceea ce îți dorești de la el.

Diferența dintre LCD-ul clasic și LCD-ul cu tehnologie LED se referă, în principal, la modul cum este iluminat panoul.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot