Cum luminau oamenii preistorici peșterele în care trăiau?

07.03.2022
Cum luminau oamenii preistorici peșterele în care trăiau?

În zilele noastre lumina este prezentă în orice încăpere întunecată prin numeroase sisteme. În cele mai vechi timpuri, oamenii preistorici luminau peșterile într-un mod în care noi nici nu ne putem imagina.

Arheologii au folosit de-a lungul timpului dovezi ale rămășițelor de iluminat găsite în mai multe peșteri paleolitice care prezintă artă rupestră din sud-vestul Europei pentru a reproduce experimental sistemele de iluminare artificială folosite probabil de locuitorii umani inițiali ai peșterilor.

Oamenii preistorici și lumina din peșteri

Mai mulți arheologi au efectuat câteva studii într-o peșteră din regiunea bască din Spania. Potrivit Science Daily, acești au folosit un tip de iluminare reaplicată bazându-se pe dovezile arheologice găsite în peșteri similare din paleolitic.

Aceștia au folosit cinci torțe replicate (fabricate variabil din rășini de iederă, ienupăr, stejar, mesteacăn și pin), două lămpi de piatră folosind grăsime animală (măduvă osoasă din vacă și căprioară) și un mic șemineu (lemn de stejar și ienupăr).

Ei au descoperit că diferitele sisteme de iluminat aveau toate caracteristici diverse, sugerând selecția și utilizarea lor probabilă în contexte diferite. Torțele de lemn făcute din mai multe bețe au funcționat cel mai bine pentru a explora peșteri sau a traversa spații largi, deoarece proiectau lumină în toate direcțiile (până la aproape șase metri în experimente) și erau ușor de transportat. De asemenea, intensitatea luminii era de aproape cinci ori mai mare decât o lampă cu grăsime dublu.

Autorii au mai aflat că principalul dezavantaj al torței a fost cantitatea de fum. În schimb, lămpile cu grăsime au funcționat cel mai bine pentru a ilumina spații mici pe o perioadă lungă de timp, cu o intensitate luminoasă similară cu cea a unei lumânări, au putut să aprindă până la trei metri (sau mai mult dacă erau adăugate fitiluri mai mari sau mai multe).

Deși lămpile cu grăsime nu erau potrivite pentru tranzit din cauza efectului lor orbitor și a iluminării slabe a podelei, au ars constant și fără prea mult fum timp de peste o oră, completând utilizarea torțelor.

Autorii studiului publicat pe 16 iunie 2021, notează că perspectivele practice și observațiile obținute din replicările lor experimentale sunt de neprețuit pentru o înțelegere mai profundă a cum ar fi putut fi accesul la cele mai întunecate părți ale peșterilor locuite. Totodată, oamenii de știință au înțeles felul în care oamenii preistorici creau arta.  Viitoarele studii experimentale de iluminat vor fi de folos în continuarea dezvăluirii activităților strămoșilor noștri în peșterile lor.

Foto: Depositphotos.com

Îți recomandăm:
Biserica Ortodoxă Română este cea mai înaltă instituție religioasă din țară. Statisticile arată că numărul total al credincioșilor depășește 87% din populația țării. Sfânta...
Ziua de 1 decembrie este cea de 335-a zi a calendarului gregorian și a 336-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 30 de zile. Ziua Națională a României sau Ziua Marii...
Cele mai noi articole
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Isaac Newton (25 decembrie 1642 / 4 ianuarie 1643 – 20 / 31 martie 1727) a fost persoana care a revoluționat din temelii fizica. Savantul a descoperit gravitația și a fost prima persoană din... citește tot
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Majoritatea societăților, într-o formă sau alta, au avut sisteme concepute pentru a rezolva disputele și pentru a susține statul de drept. Tensiunile și dramele din sălile de judecată au... citește tot
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Dimineața este acea parte a zilei în care organismul parcă se mișcă ceva mai încet decât în mod normal. Durează un pic de timp până când corpul își intră în ritmul său normal, iar... citește tot