Cum luminau oamenii preistorici peșterele în care trăiau?

07.03.2022
Cum luminau oamenii preistorici peșterele în care trăiau?

În zilele noastre lumina este prezentă în orice încăpere întunecată prin numeroase sisteme. În cele mai vechi timpuri, oamenii preistorici luminau peșterile într-un mod în care noi nici nu ne putem imagina.

Arheologii au folosit de-a lungul timpului dovezi ale rămășițelor de iluminat găsite în mai multe peșteri paleolitice care prezintă artă rupestră din sud-vestul Europei pentru a reproduce experimental sistemele de iluminare artificială folosite probabil de locuitorii umani inițiali ai peșterilor.

Oamenii preistorici și lumina din peșteri

Mai mulți arheologi au efectuat câteva studii într-o peșteră din regiunea bască din Spania. Potrivit Science Daily, acești au folosit un tip de iluminare reaplicată bazându-se pe dovezile arheologice găsite în peșteri similare din paleolitic.

Aceștia au folosit cinci torțe replicate (fabricate variabil din rășini de iederă, ienupăr, stejar, mesteacăn și pin), două lămpi de piatră folosind grăsime animală (măduvă osoasă din vacă și căprioară) și un mic șemineu (lemn de stejar și ienupăr).

Ei au descoperit că diferitele sisteme de iluminat aveau toate caracteristici diverse, sugerând selecția și utilizarea lor probabilă în contexte diferite. Torțele de lemn făcute din mai multe bețe au funcționat cel mai bine pentru a explora peșteri sau a traversa spații largi, deoarece proiectau lumină în toate direcțiile (până la aproape șase metri în experimente) și erau ușor de transportat. De asemenea, intensitatea luminii era de aproape cinci ori mai mare decât o lampă cu grăsime dublu.

Autorii au mai aflat că principalul dezavantaj al torței a fost cantitatea de fum. În schimb, lămpile cu grăsime au funcționat cel mai bine pentru a ilumina spații mici pe o perioadă lungă de timp, cu o intensitate luminoasă similară cu cea a unei lumânări, au putut să aprindă până la trei metri (sau mai mult dacă erau adăugate fitiluri mai mari sau mai multe).

Deși lămpile cu grăsime nu erau potrivite pentru tranzit din cauza efectului lor orbitor și a iluminării slabe a podelei, au ars constant și fără prea mult fum timp de peste o oră, completând utilizarea torțelor.

Autorii studiului publicat pe 16 iunie 2021, notează că perspectivele practice și observațiile obținute din replicările lor experimentale sunt de neprețuit pentru o înțelegere mai profundă a cum ar fi putut fi accesul la cele mai întunecate părți ale peșterilor locuite. Totodată, oamenii de știință au înțeles felul în care oamenii preistorici creau arta.  Viitoarele studii experimentale de iluminat vor fi de folos în continuarea dezvăluirii activităților strămoșilor noștri în peșterile lor.

Foto: Depositphotos.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
La un an de la declanșarea războiului din Ucraina, toată lumea se întreabă cât va mai dura. Imediat după ce Vladimir Putin a dat startul unui conflict nedorit de nimeni, în afară de el,... citește tot
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
În Europa capitalele sunt situate cât mai aproape de nivelul mării. Totuși, există un oraș care face excepție. Capitala europeană situată la cea mai mare altitudine este Andorra la Vella,... citește tot
Porc versus porc. Cum faci diferența dintre carnea de porc tradițională și cea de crescătorie?
Porc versus porc. Cum faci diferența dintre carnea de porc tradițională și cea de crescătorie?
Carnea de porc este cea mai vândută carne, în rândul românilor, indiferent de perioada anului. În timpul sărbătorilor, în special când este Crăciunul, lumea achiziționează foarte multă... citește tot
Recomandări din presa de azi
adplus-dvertising