Cum luminau oamenii preistorici peșterele în care trăiau?

07.03.2022
Cum luminau oamenii preistorici peșterele în care trăiau?

În zilele noastre lumina este prezentă în orice încăpere întunecată prin numeroase sisteme. În cele mai vechi timpuri, oamenii preistorici luminau peșterile într-un mod în care noi nici nu ne putem imagina.

Arheologii au folosit de-a lungul timpului dovezi ale rămășițelor de iluminat găsite în mai multe peșteri paleolitice care prezintă artă rupestră din sud-vestul Europei pentru a reproduce experimental sistemele de iluminare artificială folosite probabil de locuitorii umani inițiali ai peșterilor.

Oamenii preistorici și lumina din peșteri

Mai mulți arheologi au efectuat câteva studii într-o peșteră din regiunea bască din Spania. Potrivit Science Daily, acești au folosit un tip de iluminare reaplicată bazându-se pe dovezile arheologice găsite în peșteri similare din paleolitic.

Aceștia au folosit cinci torțe replicate (fabricate variabil din rășini de iederă, ienupăr, stejar, mesteacăn și pin), două lămpi de piatră folosind grăsime animală (măduvă osoasă din vacă și căprioară) și un mic șemineu (lemn de stejar și ienupăr).

Ei au descoperit că diferitele sisteme de iluminat aveau toate caracteristici diverse, sugerând selecția și utilizarea lor probabilă în contexte diferite. Torțele de lemn făcute din mai multe bețe au funcționat cel mai bine pentru a explora peșteri sau a traversa spații largi, deoarece proiectau lumină în toate direcțiile (până la aproape șase metri în experimente) și erau ușor de transportat. De asemenea, intensitatea luminii era de aproape cinci ori mai mare decât o lampă cu grăsime dublu.

Autorii au mai aflat că principalul dezavantaj al torței a fost cantitatea de fum. În schimb, lămpile cu grăsime au funcționat cel mai bine pentru a ilumina spații mici pe o perioadă lungă de timp, cu o intensitate luminoasă similară cu cea a unei lumânări, au putut să aprindă până la trei metri (sau mai mult dacă erau adăugate fitiluri mai mari sau mai multe).

Deși lămpile cu grăsime nu erau potrivite pentru tranzit din cauza efectului lor orbitor și a iluminării slabe a podelei, au ars constant și fără prea mult fum timp de peste o oră, completând utilizarea torțelor.

Autorii studiului publicat pe 16 iunie 2021, notează că perspectivele practice și observațiile obținute din replicările lor experimentale sunt de neprețuit pentru o înțelegere mai profundă a cum ar fi putut fi accesul la cele mai întunecate părți ale peșterilor locuite. Totodată, oamenii de știință au înțeles felul în care oamenii preistorici creau arta.  Viitoarele studii experimentale de iluminat vor fi de folos în continuarea dezvăluirii activităților strămoșilor noștri în peșterile lor.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Degetul grecesc: Ce se spune despre persoanele care au al doilea deget de la picior mai lung decât degetul mare?
Degetul grecesc: Ce se spune despre persoanele care au al doilea deget de la picior mai lung decât degetul mare?
Venus de Milo îl are, omul Vitruvian al lui Leonardo de Vinci îi are, David al lui Michelangelo o are. Dacă și dumneavoastră aveți al doilea deget de la picior mai lung decât degetul mare... citește tot
De ce expresia „Ai carte ai parte” nu are nicio legătură cu învățătura?
De ce expresia „Ai carte ai parte” nu are nicio legătură cu învățătura?
Expresia „Ai carte, ai parte” este una bine cunoscută în cultura românească și a fost, de-a lungul timpului, interpretată ca fiind o celebrare a educației și a cunoașterii. La prima... citește tot
Cum învățau bunicii noștri la școală? Ce manuale aveau?
Cum învățau bunicii noștri la școală? Ce manuale aveau?
La fiecare început de an școlar, în spațiul public au loc ample dezbateri despre cum funcționează sistemul public de educatie de la noi și cum ar trebui el să funcționeze la modul ideal. De... citește tot