Cum luminau oamenii preistorici peșterele în care trăiau?

07.03.2022
Cum luminau oamenii preistorici peșterele în care trăiau?

În zilele noastre lumina este prezentă în orice încăpere întunecată prin numeroase sisteme. În cele mai vechi timpuri, oamenii preistorici luminau peșterile într-un mod în care noi nici nu ne putem imagina.

Arheologii au folosit de-a lungul timpului dovezi ale rămășițelor de iluminat găsite în mai multe peșteri paleolitice care prezintă artă rupestră din sud-vestul Europei pentru a reproduce experimental sistemele de iluminare artificială folosite probabil de locuitorii umani inițiali ai peșterilor.

Oamenii preistorici și lumina din peșteri

Mai mulți arheologi au efectuat câteva studii într-o peșteră din regiunea bască din Spania. Potrivit Science Daily, acești au folosit un tip de iluminare reaplicată bazându-se pe dovezile arheologice găsite în peșteri similare din paleolitic.

Aceștia au folosit cinci torțe replicate (fabricate variabil din rășini de iederă, ienupăr, stejar, mesteacăn și pin), două lămpi de piatră folosind grăsime animală (măduvă osoasă din vacă și căprioară) și un mic șemineu (lemn de stejar și ienupăr).

Ei au descoperit că diferitele sisteme de iluminat aveau toate caracteristici diverse, sugerând selecția și utilizarea lor probabilă în contexte diferite. Torțele de lemn făcute din mai multe bețe au funcționat cel mai bine pentru a explora peșteri sau a traversa spații largi, deoarece proiectau lumină în toate direcțiile (până la aproape șase metri în experimente) și erau ușor de transportat. De asemenea, intensitatea luminii era de aproape cinci ori mai mare decât o lampă cu grăsime dublu.

Autorii au mai aflat că principalul dezavantaj al torței a fost cantitatea de fum. În schimb, lămpile cu grăsime au funcționat cel mai bine pentru a ilumina spații mici pe o perioadă lungă de timp, cu o intensitate luminoasă similară cu cea a unei lumânări, au putut să aprindă până la trei metri (sau mai mult dacă erau adăugate fitiluri mai mari sau mai multe).

Deși lămpile cu grăsime nu erau potrivite pentru tranzit din cauza efectului lor orbitor și a iluminării slabe a podelei, au ars constant și fără prea mult fum timp de peste o oră, completând utilizarea torțelor.

Autorii studiului publicat pe 16 iunie 2021, notează că perspectivele practice și observațiile obținute din replicările lor experimentale sunt de neprețuit pentru o înțelegere mai profundă a cum ar fi putut fi accesul la cele mai întunecate părți ale peșterilor locuite. Totodată, oamenii de știință au înțeles felul în care oamenii preistorici creau arta.  Viitoarele studii experimentale de iluminat vor fi de folos în continuarea dezvăluirii activităților strămoșilor noștri în peșterile lor.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot