Cum fraudau românii alegerile în urmă cu 150 de ani?

22.05.2019
Cum fraudau românii alegerile în urmă cu 150 de ani?

Unul dintre principiile de bază ale democrației este votul, metoda prin care fiecare cetățean adult poate să-și aleagă reprezentanții. Odată cu apariția votului a apărut și fraudarea acestuia. Totuși, cât de vechi este votul și în ce stat s-a folosit pentru prima dată și cum reușeau românii să fraudeze alegerile în urmă cu 150 de ani?

În Grecia şi Roma Antică, la începuturile democraţiei, sufrajul avea o formă primitivă și votul se făcea prin ridicarea mâinilor. Republica Franceză a fost primul stat din lume care a introdus votul universal, la sufragiul din anul 1792. Totuși, în acea perioadă votau doar bărbații. Pe 21 septembrie 1792, regele Franței Ludovic al XVI-lea a fost înlăturat în mod formal, încheind astfel monarhia franceză. În majoritatea țărilor dezvoltate, femeile au primit drept de vot abia în anul 1918. În România, femeile au primit dreptul de a vota în anul 1938.

De ce Bucureștiul se mai numește și „Micul Paris”? Cine i-a dat această poreclă?

Când vine vorba despre fraudarea voturilor, românii nu au dus niciodată lipsă de imaginație. Înainte de 1850, doar boierii bogați votau în țările române. Acest lucru nu-i oprea pe aceștia, care, dacă alegerile erau în zile diferite, își puneau cei mai buni cai la trăsură și mergeau de la București (unde locuiau în mod normal) la moșiile de la țară, ca să mai voteze o dată.

Și turismul electoral are o istorie îndelungată pe plaiurile mioritice. De exemplu, în anul 1885 opoziția se plângea că trăsurile administrației erau folosite ca să ducă alegătorii la mai multe secții de votare. Aceeași opoziție se plângea că a fost folosit un tren special t pentru a aduce alegători din provincie la București.

Cum funcționa metoda „Suveică”?

Șeful liberalilor din Vrancea, Nicolae Săveanu, este inventatorul metodei „Suveică”. Cum funcționa metoda? La alegerile pentru Camera Deputaţilor şi la Senat votul era cu buletine închise în plic, scrie adevarul.ro.

Unul dintre agenţii partidului care avea interes să fraudeze fura plicul ştampilat din birou, îl umplea cu buletinele candidaţilor partidului şi îl dădea mai departe alegătorului care făcea jocul partidului său. Alegătorul, după ce ducea plicul în cabina de vot, avea sarcina facilă de a aduce afară plicul primit de la comisie, astfel că operaţiunea continua până la nesfârşit, fix ca o „Suveică”.

Foto: povesti-cu-plimbari.blogspot.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot