Cum apare ceața? Tipuri de ceață

29.12.2021
Cum apare ceața? Tipuri de ceață

Ceața este un nor care atinge pământul. Aceasta poate fi subțire sau groasă, ceea ce înseamnă că oamenii au dificultăți în a vedea prin ea. În unele condiții, ceața poate fi atât de groasă încât traficul rutier ar fi îngreunat.

Chiar și monumente precum London Bridge din Londra sau Golden Gate Bridge din San Francisco, California, sunt aproape imposibil de văzut în ceață deasă.

Cum apare ceața?

Ceața apare atunci când vaporii de apă sau apa sub forma sa gazoasă condensează. În timpul condensării, moleculele de vapori de apă se combină pentru a forma mici picături de apă lichidă care atârnă în aer. Ceața se vede din cauza acestor mici picături de apă. Vaporii de apă, un gaz, sunt invizibili.

De asemenea, ceața apare atunci când este foarte, foarte umed. Trebuie să existe o mulțime de vapori de apă în aer pentru a se forma ceață. Pentru ca aceasta să se formeze, praful sau un tip de poluare a aerului trebuie să fie în aer.

Vaporii de apă se condensează în jurul acestor particule solide microscopice. Ceața de mare, care apare lângă corpurile de apă sărată, se formează pe măsură ce vaporii de apă se condensează în jurul bucăților de sare.

În funcție de umiditate și temperatură, ceața se poate forma foarte brusc și apoi poate dispărea la fel de repede. Aceasta se numește ceață flash.

Ceața nu este același lucru cu pâcla. Ceața este mai densă decât pâcla. Există mai multe molecule de apă în aceeași cantitate de spațiu într-o ceață. Ceața reduce vizibilitatea la un kilometru, ceea ce înseamnă că ne împiedică să vedem mai departe de un kilometru de locul în care ne aflăm. Ceața poate reduce vizibilitatea între unu și doi kilometri.

Tipuri de ceață

Potrivit National Geographic, există mai multe tipuri diferite de ceață, inclusiv ceață de radiații, ceață de advecție, ceață de vale și ceață înghețată.

Ceața de radiații se formează seara când căldura absorbită de suprafața Pământului în timpul zilei este radiată în aer. Pe măsură ce căldura este transferată de la sol în aer, se formează picături de apă.

Uneori oamenii folosesc termenul „ceață de sol” pentru a se referi la ceața de radiații. Ceața solului nu ajunge la fel de sus ca oricare dintre norii de deasupra capului. De obicei se formează noaptea. Ceața despre care se spune că „arde” în soarele dimineții este ceață de radiații.

Ceața de advecție se formează atunci când aerul cald și umed trece pe o suprafață rece. Acest proces se numește advecție, un nume științific care descrie mișcarea fluidului. În atmosferă, fluidul este vântul. Când aerul umed și cald intră în contact cu aerul rece de suprafață, vaporii de apă se condensează pentru a crea ceață.

Ceața de vale se formează în văile de munte, de obicei în timpul iernii. Aceasta se dezvoltă atunci când munții împiedică scăparea aerului dens. Fenomenul este prins în vasul văii. În 1930, vaporii s-au condensat în jurul particulelor de poluare a aerului în Valea Meuse, Belgia. Peste 60 de oameni au murit în urma ceții de vale.

Ceața înghețată apare atunci când picăturile de ceață lichidă îngheață pe suprafețe solide. Vârfurile munților care sunt acoperite de nori sunt adesea acoperite de ceață înghețată. Pe măsură ce ceața înghețată se ridică, pământul, copacii și chiar obiectele precum pânzele de păianjen sunt acoperite de un strat de îngheț. Peisajele albe de ceață înghețată sunt comune în locurile cu climă rece și umedă, precum Scandinavia sau Antarctica.

Foto: Deposit Photos

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Câți bani primește lunar un pensionar în România?
Câți bani primește lunar un pensionar în România?
Ciclul vieții începe prin a te naște, după care urmează creșterea și învățarea diferitelor studii. Se continuă prin intrarea în câmpul muncii, pensionare și la final, deces. În... citește tot
Câte pasaje subterane are Casa Poporului? Unde duc acestea?
Câte pasaje subterane are Casa Poporului? Unde duc acestea?
Palatul Parlamentului sau Casa Poporului cum a fost la început denumită, este cea grandioasă și mai importantă clădire din România. Construită pe 9 niveluri la suprafață și încă 9... citește tot
Cum să faci chipsuri acasă?
Cum să faci chipsuri acasă?
Chipsurile sunt printre cele mai cumpărate produse din supermarket. Textura crocantă și gustul delicios sunt apreciate atât de copii, cât și de adulți. Cu toate că nu sunt sănătoase pentru... citește tot