Cum alăptează balenele în… apă?

09.08.2022
Cum alăptează balenele în… apă?

Balena este cel mai mare mamifer din lume. Balenele fac parte din familia Cetaceelor. Potrivit datelor oficiale, în apele de pe planetă există 83 de specii de cetacee. Specialiștii în domeniul marin au grupat balenele în 4 mari familii.

Clasificarea balenelor

Din familia Balaenidae fac parte balenele netede: 

În familia Neobalaenidae se găsesc balenele pigmeu cu o singură specie:

În familia Eschrichtriidae se găsesc  balene cenușii, cu specia:

Din familia Balaenopteridae fac parte balene brăzdate, cu speciile:

De ce sunt considerate balenele mamifere?

Cu toate că traiesc in ape, balenele nu sunt considerate pești, ci mamifere. De ce oare? Ei bine, este simplu. Toate animalele care dau naștere efectivă la pui sunt catalogate ca fiind mamifere.

Ba mai mult, acestea respiră aer având plămâni, nasc pui vii și îi hrănesc folosind glandele mamare. Totodată, balenele sunt capabile să își regleze temperatura corpului, conform greelane.com.

Potrivit ultimelor cercetări, balenele nu sunt doar inteligente, sunt și foarte emotive. Se pare că puii acestor mamifere se nasc cu un cap excepțional de mare și cu un creier complex, ceea ce indică un nivel de inteligență neobișnuit în regnul animal. Studiile din anul 2006 au arătat că balenele au aceiași neuroni „von Economo” (cunoscuți și sub numele de neuroni fusiformi) care le permit oamenilor să simtă emoții complexe.

Cum sunt hrăniți puii de balenă?

Balena este cel mai mare animal de pe Terra și dă naștere puilor la fel ca orice mamifer de pe uscat. După ce aceștia vin pe lume sunt hrăniți cu lapte. Dar cum este posibil acest proces, în apă?

Cu toate că pare imposibil este adevărat, balenele își hrănesc puii cu lapte chiar în apă. Micuțele mamifere se apropie de zona de unde iese laptele și se hrănesc astfel. Nu există un contact direct între mamă și copil, puiul absorbind laptele care se împrăștie în apă. Acest proces este posibil, fiindcă laptele de balenă are un conținut atât de ridicat de grăsimi încât nu se amestecă cu apa.

Pentru a înțelege procesul și mai bine, gândiți-vă că este la fel precum apa și uleiul într-un pahar. Cele două lichide stau împreună, însă nu se amestecă niciodată.

Foto: Mike Korostelev și Pexels.com

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 1 septembrie este cea de-a 244-a a calendarului gregorian și a 245-a în anii bisecți. În această zi au avut loc de-a lungul timpului evenimente care au marcat istoria lumii și pe cea a...
Cele mai noi articole
Ce teritoriu are ca imn sunetul unei pietre care cade în apă?
Ce teritoriu are ca imn sunetul unei pietre care cade în apă?
Puțină lume a auzit despre ciudatul stat Ladonia. De fapt, Ladonia este o micronațiune, proclamată în iunie 1996 ca rezultat al lungilor lupte din instanță dintre artistul Lars Vilks și... citește tot
De ce nu sunt burgerii sănătoși?
De ce nu sunt burgerii sănătoși?
Burgerii sunt apreciați și consumați de foarte mulți oameni. Acest preparat culinar poate fi savurat cu ușurință mai peste tot, fiindcă este o mâncare de tip fast-food. Din păcate, burgerii... citește tot
De ce este Gorbaciov responsabil de căderea ZiduluI Berlinului?
De ce este Gorbaciov responsabil de căderea ZiduluI Berlinului?
Zidul Berlinului, care timp de decenii a divizat nu doar un oraș, ci o țară întreagă, a căzut în noiembrie 1989. Evenimentul a fost unul istoric și a demonstrat responsabilitatea și... citește tot