Cum aflu unde am pensia administrată privat Pilon II?

19.10.2020
Cum aflu unde am pensia administrată privat Pilon II?

Pensia administrată privat Pilon II. Atunci când o persoană este tânără nu se gândește foarte mult la pensie. Odată, însă, cu înaintarea în vârstă situația se schimbă. Oamenii se gândesc din ce în ce mai des ce vor face după ce vor ieși din câmpul muncii și ce pensie vor avea. Potrivit legislației din țara noastră, există patru pensii în România: pensia de stat (Pilon I), pensia privată obligatorie (Pilon II), pensia facultativă (Pilon III) și recent apăruta pensie ocupațională (Pilon IV).

Cum cotizezi la pensie?

Contribuția la pensie este obligatorie, doar în cazul primelor două sisteme (Pilon I și Pilon II), în anumite condiții. Așadar, dacă o persoană are între 18 și 35 de ani și se angajează pentru prima dată, trebuie să își aleagă un fond privat de pensie, în primele 4 luni de la intrarea în câmpul muncii. Dacă acest lucru nu se întâmplă, Casa Națională de Pensii va aloca, automat, persoana unui fond de pensii private existente pe piață. Potrivit legislației în vigoare, oamenii pot face cerere pentru o relocare la un alt fond privat de pensii.

Dacă o persoană are între 35 și 45 de ani, și lucrează deja, ea poate opta pentru unul dintre fondurile de pensii private autorizate de către ASF. Atunci când o persoană decide să aleagă un anumit fond privat de pensii este bine să verifice comisioanele practicate de acesta.

Din salariul brut pe care îl încasați, 25% sunt direcționați către bugetul de asigurări sociale, dintre care 21,25% reprezintă contribuțiile la asigurările sociale (CAS – Pensie Pilon I, sănătate și șomaj), iar 3,75% ajung la pensia privată obligatorie Pilon II, potrivit wall-street.ro.

Cum aflu unde am pensia privată Pilon II?

Indiferent de firma care administrează pensia privată, o persoană poate vedea câți bani are în cont. Totodată, în link-ul de mai jos, aceasta poate verifica la ce fond de pensie privată a fost alocată, dacă nu știe.

Informațiile pot fi accesate apăsând click aici: https://asfromania.ro/scr/petitiiFP

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot