Cine a spus: „Statul sunt eu”?

26.11.2021
Cine a spus: „Statul sunt eu”?

De-a lungul timpului, Franța a avut mai mulți regi care i-au marcat istoria. Unul dintre aceștia a fost Ludovic al XIV-lea, care a ajuns pe tron la vârsta de doar 5 ani, însă după ce s-a maturizat a făcut din domnia sa una dintre cele mai înfloritoare perioade ale Hexagonului.

Cine a spus: „Statul sunt eu”?

Născut în 1638, Ludovic al XIV-lea a ajuns pe tronul Franței după moartea tatălui său, la vârsta de doar 5 ani. Fiind foarte mic, acesta nu a preluat conducerea țării imediat, consiliul de regență, din care făcea parte și mama sa, regina Ana de Austria, dar şi prim-ministrul Franţei, cardinalul Mazarin, ocupându-se de acest lucru.

La vârsta de 13 ani a fost numit rege major de către Parlamentul Franței, iar 3 ani mai târziu, pe data de 7 iunie 1654, a fost încoronat rege cu drepturi depline. A domnit 72 de ani, iar amprenta sa a fost pusă pe istoria Franței pentru totdeauna.

Ludovic al XIV-lea a condus țara fără premier din anul 1661 și până în 1715. Acesta s-a bazat foarte puțin pe Legislativul francez și a domnit cu ajutorul câtorva miniștrii. Drept urmare, parlamentarii țării îi contestau aproape toate deciziile luate. Pe data de 13 aprilie 1655 regele Ludovic al XIV-lea le-a răspuns acestora cu o expresie care a rămas în istorie: „Statul sunt eu!”.

Perioada în care acesta a domnit a fost una înfloritoare, atât din punct de vedere economic cât și cultural, pentru Franța. Literatura franceză era la mare căutare prin operele clasice ale lui Molière, Racine și La Fontaine.

Palatul Versailles

Napoleon spunea despre Ludovic al XIV-lea că a fost nu doar un mare rege, dar și singurul rege al Franței care să merite titlul de monarh. Filosoful german Leibniz îl considera unul dintre cei mai mari regi din toate timpurile, iar Voltaire spunea despre anii domniei sale că au reprezentat o epocă etern memorabilă, „Marele Secol” al Franței, potrivit rfi.ro.

Viața personală a lui Ludovic al XIV-lea

Ludovic al XIV-lea a mai fost cunoscut drept „Regele-Soare” (Le Roi Soleil) sau „Ludovic cel Mare” (Louis Le Grand). Acesta s-a născut pe data de 5 septembrie 1638, la Saint-Germain-en-Laye și a primit la naștere numele Louis-Dieudonné adică „dar de la Dumnezeu”, deoarece a venit pe lume după o perioadă de 23 de ani în care părinții săi nu au mai avut copii.

Ludovic al XIV-lea a fost căsătorit cu Maria Tereza a Spaniei, iar împreună au avut cinci copii. Regele a mai avut și alte aventuri din care au rezultat alți copii nelegitimi. Toți copiii pe care i-a avut cu Maria Tereza au murit înaintea sa, astfel că acestuia i-a succedat la tron ducele de Anjou, un strănepot în vârstă de 5 ani.

Ludovic al XI-lea a murit pe 1 septembrie 1715, la Versailles, cu patru zile înainte să împlinească vârsta de 77 de ani.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot