Cine a spus: „Statul sunt eu”?

26.11.2021
Cine a spus: „Statul sunt eu”?

De-a lungul timpului, Franța a avut mai mulți regi care i-au marcat istoria. Unul dintre aceștia a fost Ludovic al XIV-lea, care a ajuns pe tron la vârsta de doar 5 ani, însă după ce s-a maturizat a făcut din domnia sa una dintre cele mai înfloritoare perioade ale Hexagonului.

Cine a spus: „Statul sunt eu”?

Născut în 1638, Ludovic al XIV-lea a ajuns pe tronul Franței după moartea tatălui său, la vârsta de doar 5 ani. Fiind foarte mic, acesta nu a preluat conducerea țării imediat, consiliul de regență, din care făcea parte și mama sa, regina Ana de Austria, dar şi prim-ministrul Franţei, cardinalul Mazarin, ocupându-se de acest lucru.

La vârsta de 13 ani a fost numit rege major de către Parlamentul Franței, iar 3 ani mai târziu, pe data de 7 iunie 1654, a fost încoronat rege cu drepturi depline. A domnit 72 de ani, iar amprenta sa a fost pusă pe istoria Franței pentru totdeauna.

Ludovic al XIV-lea a condus țara fără premier din anul 1661 și până în 1715. Acesta s-a bazat foarte puțin pe Legislativul francez și a domnit cu ajutorul câtorva miniștrii. Drept urmare, parlamentarii țării îi contestau aproape toate deciziile luate. Pe data de 13 aprilie 1655 regele Ludovic al XIV-lea le-a răspuns acestora cu o expresie care a rămas în istorie: „Statul sunt eu!”.

Perioada în care acesta a domnit a fost una înfloritoare, atât din punct de vedere economic cât și cultural, pentru Franța. Literatura franceză era la mare căutare prin operele clasice ale lui Molière, Racine și La Fontaine.

Palatul Versailles

Napoleon spunea despre Ludovic al XIV-lea că a fost nu doar un mare rege, dar și singurul rege al Franței care să merite titlul de monarh. Filosoful german Leibniz îl considera unul dintre cei mai mari regi din toate timpurile, iar Voltaire spunea despre anii domniei sale că au reprezentat o epocă etern memorabilă, „Marele Secol” al Franței, potrivit rfi.ro.

Viața personală a lui Ludovic al XIV-lea

Ludovic al XIV-lea a mai fost cunoscut drept „Regele-Soare” (Le Roi Soleil) sau „Ludovic cel Mare” (Louis Le Grand). Acesta s-a născut pe data de 5 septembrie 1638, la Saint-Germain-en-Laye și a primit la naștere numele Louis-Dieudonné adică „dar de la Dumnezeu”, deoarece a venit pe lume după o perioadă de 23 de ani în care părinții săi nu au mai avut copii.

Ludovic al XIV-lea a fost căsătorit cu Maria Tereza a Spaniei, iar împreună au avut cinci copii. Regele a mai avut și alte aventuri din care au rezultat alți copii nelegitimi. Toți copiii pe care i-a avut cu Maria Tereza au murit înaintea sa, astfel că acestuia i-a succedat la tron ducele de Anjou, un strănepot în vârstă de 5 ani.

Ludovic al XI-lea a murit pe 1 septembrie 1715, la Versailles, cu patru zile înainte să împlinească vârsta de 77 de ani.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Gențile mini au devenit alegerea ideală pentru cei care apreciază funcționalitatea și eleganța într-un pachet compact. Indiferent dacă preferi un stil minimalist sau unul plin de detalii... citește tot
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost prezente!
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost ...
În anul 1930, în Uruguay, avea loc primul Campionat Mondial de fotbal din istorie. Turneul final trebuia să aibă la start 16 națiuni, dar Japonia, Siam și Egipt s-au retras. Au rămas 13... citește tot
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Într-o epocă domnitată de rapiditate și de curse aeriene regulate, pare greu de crezut că acum mai puțin de 100 de ani exista un autobuz care făcea curse regulate între Londra și Calcutta,... citește tot