Cine a fost Robert Oppenheimer, cel care a inspirat unul dintre cele mai urmărite filme din ultimii ani?

06.02.2024
Cine a fost Robert Oppenheimer, cel care a inspirat unul dintre cele mai urmărite filme din ultimii ani?

Robert Oppenheimer este cel care dă numele unuia dintre comentate și dezbătute pelicule de la Hollywood. Oppenheimer este regizat de Christopher Nolan și rolul principale este interpretat de Cillian Murphy, actorul numărul 1 din Peaky Blinders. Totuși, cine a fost Robert Oppenheimer, și cum a influențat el istoria?

Oppenheimer, „creierul” bombei atomice

J. Robert Oppenheimer este fizicianul căruia i se atribuie inventarea bombei atomice. De altfel, după ani în care a muncit la proiectul Manhattan, un program menit să ofere Statelor Unite stăpânirea armelor atomice în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, prima bombă atomică a fost folosită ca armă pe data de 6 august 1945 la Hiroshima, în Japonia.

„Am nevoie de fizică mai mult decât de prieteni”, Julius Robert Oppenheimer

Julius Robert Oppenheimer s-a născut la New York pe data de 22 aprilie 1904. Părinții săi erau evrei germani nepracticanți, care emigraseră în SUA la sfârșitul secolului al XIX-lea. Familia s-a îmbogățit în New York. Micuțul Oppenheimer a beneficiat de un mediu bun și o educație aleasă, astfel că a studiat la Harvard.

Părinții săi erau admiratori ai artei, astfel că colecția lor de artă cuprindea lucrări de Pablo Picasso și Édouard Vuillard, și cel puțin trei picturi originale ale lui Vincent van Gogh.

La Harvard, Robert Oppenheimer s-a specializat în chimie. Despre perioada în care a studiat la Harvard, Oppenheimer însuși a spus: „Sentimentul meu despre mine însumi a fost întotdeauna unul de extremă nemulțumire”.

Oppenheimer obținut doctoratul în martie 1927, la vârsta de 23 de ani, sub îndrumarea lui Max Born. Cei doi au publicat împreună o lucrare celebră despre aproximarea Born–Oppenheimer⁠, care separă mișcarea nucleară de mișcarea electronică în tratarea matematică a moleculelor, ceea ce permite ca mișcarea nucleară să fie neglijată pentru simplificarea calculelor. Aceasta rămâne cea mai citată⁠ lucrare a sa.

Oppenheimer se întoarce în Statele Unite

În anul 1928, Robert Oppenheimer se întoarce în Statele Unite ale Americii unde începe să predea la Universitatea din California, Berkeley. Pe data de 9 octombrie 1941, cu puțin timp înainte ca Statele Unite ale Americii să intre în al Doilea Război Mondial, președintele Franklin D. Roosevelt a aprobat un program de urgență pentru a dezvolta o bombă atomică. Coordonatorul proiectului? Însuși Robert Oppenheimer. Locația? Los Almos, un mic oraș construit de la zero în apropiere de Santa Fe.

Munca în comun a oamenilor de știință de la Los Alamos a dus la prima explozie nucleară artificială lângă Alamogordo pe 16 iulie 1945, pe un loc căruia Oppenheimer îi dăduse numele de cod „Trinity” la mijlocul anului 1944.

Hiroshima, prima țintă a bombei lui Oppenheimer

În iulie 1945, președintele Harry Truman decide să atace cu bomba atomică orașele japoneze Hiroshima și Nagasaki din Japonia pentru a pune capăt celui de-al Doilea Război Mondial. Deoarece nici oamenii de știință nu aveau idee ce efecte oribile pot provoca radiațiile, în viziunea lui Truman nu era prea mare diferență între aruncarea bombelor atomice asupra Hiroshima și Nagasaki sau a bombelor incendiare pe Tokyo sau Dresda, scrie history.com.

Pe 6 august 1945 un bombardier american B-29 numit Enola Gay a aruncat o bombă atomică asupra orașului japonez Hiroshima. Trei zile mai târziu, o altă bombă atomică a fost aruncată asupra orașului japonez Nagasaki.

Așezările au fost distruse în totalitate, în timp ce aproape toți japonezii din orașe au rămas fără adăpost. Cât despre victime? Estimările sunt greu de făcut, dar se crede că aproximativ 140.000 din cei 350.000 de locuitori ai Hiroshima au fost uciși în explozie și că cel puțin 74.000 de oameni au murit în Nagasaki. Cel care avea pe conștiință victimele? Robert Oppenheimer.

Cu toate că a ajutat la construirea bombei atomice, după dezastrele de la Hiroshima și Nagasaki a militat pentru o lume fără putere nucleară.

Cum a murit Oppenheimer?

Începând cu anul 1954, Oppenheimer și-a petrecut mai multe luni pe an pe insula Saint John⁠ din Insulele Virgine Americane. În 1957, el a cumpărat o parcelă de 0,81 ha pe Plaja Gibney⁠, unde și-a construit o casă modestă pe plajă. Și-a petrecut mult timp navigând cu fiica lui, Toni, și cu soția, Kitty. În 1965 a fost diagnosticat cu cancer la gât și a murit în 1967, la vârsta de 62 de ani.

Vezi AICI trailerul filmului Oppenheimer!

Foto: news.harvard.edu

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
De ce obliga Caligula femeile căsătorite să se culce cu el?
De ce obliga Caligula femeile căsătorite să se culce cu el?
Când vine vorba despre conducători nebuni, cu siguranță împăratul Caligula ar putea să intre în Top 3. Caligula (nr. „Cizmă”) a condus Imperiul Roman între anii 37-41. În doar patru... citește tot
Care este cel mai mic munte din lume?
Care este cel mai mic munte din lume?
De obicei, denumirea de munte ne duce cu gândul la înălțime. De exemplu, Vârful Everest din munții Himalaya are o înălțime maximă de 8.848,86 m, fiind cel mai înalt punct din lume. În... citește tot
Cum arată casa în care a copilărit Iohannis?
Cum arată casa în care a copilărit Iohannis?
Subiectul caselor lui Iohannis este iarăși în prim-plan, după ce publicația Recorder a publicat un reportaj prin care se sugerează că actualul președinte al României își pregătește... citește tot