Cine a fost Pazvante Chiorul?

19.04.2022
Cine a fost Pazvante Chiorul?

Foarte mulți români au folosit măcar o dată în viață expresia „de pe vremea lui Pazvante Chiorul„, însă puțini știu că personajul chiar a existat în realitate. Citatul face referire la o întâmplare care s-a petrecut cu mult timp în urmă, omul în cauză având o legătură cu Imperiul Otoman și Țara Românească.

Pazvante Chiorul a fost Osman Pazvantoğlu

Pazvante Chiorul a fost de fapt Osman Pazvantoğlu, un soldat otoman care și-a pierdut un ochi într-o luptă și a fost poreclit în felul acesta. Bărbatul s-a născut în Bosnia în anul 1758 și a început să se facă remarcat ca mercenar pentru domnitorului muntean Nicolae Mavrogheni.

Acest statut nu l-a mulțumit foarte mult timp și a complotat cu boierii uciderea lui Mavrogheni. Din păcate lucrurile nu au evoluat așa cum și-a dorit Pazvante Chiorul, iar domnitorul s-a prins de planul acestuia și l-a capturat. Drept urmare, a fost ordonată decapitarea acestuia. Din fericire, acesta a scăpat de la moarte după ce cel mai bun prieten al său, Rigas Feraios, a plătit o sumă imensă de bani lui Mavrogheni.

Pazvante Chiorul a realizat multe jafuri în Țara Românească

După ce a scăpat de la moarte, Osman Pazvantoğlu a strâns o mică armată și s-a răsculat împotriva sultanului Selim al III-lea. Astfel a reușit să pună mâna pe un teritoriu, pe care să îl conducă independent, cu capitala la Vidin, în Bulgaria. Teritoriul condus de Pazvante Chiorul se întindea de la Dunăre până la Munții Balcani, și de la Belgrad până la Varna.

În anul 1798, oastea otomană a încercat să îl învingă pe Pazvante Chiorul, însă a dat greș, din cauza domnitorului muntean Constantin Hangerli care nu i-a aprovizionat suficient pe soldații turci. Drept urmare, acesta a fost ucis de turci, iar un an mai târziu Pazvante Chiorul a fost iertat și făcut pașă de Vidin.

Având un statut superior, Pazvante a strâns o armată de mercenari și a întreprins mai multe jafuri în Țara Românească, iar în anul 1800 a atacat orașul Craiova. Potrivit datelor istorice, din cele aproximativ 7.000 de case din Muntenia doar aproximativ 300 nu au fost mistuite de flăcări.

Pazvante Chiorul a murit pe data de 17 februarie 1807, la vârsta de 49 de ani. Nu se știe exact cum a intervenit moartea, însă sunt două ipoteze: fie a fost otrăvit, fie a fost asasinat de haiducul Iancu Jianu.

Prima ipoteză susține că acesta a fost otrăvit de medicul din Vidin, la ordinul sultanului otoman. Cea de a doua variantă presupune asasinarea lui de către Iancu Jianu, ca urmare a jafurilor realizate în regiunea Craiovei.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Câți români știau carte la 1800?
Câți români știau carte la 1800?
Sistemul de învățământ din România are o istorie îndelungată și a fost influențat o bună bucată de timp de Biserică. În Principatele Române, la începutul anilor 1800 rata de... citește tot
Ping pong între state! Cine a fost de șase ori domn al Țării Românești și de patru ori domn al Moldovei?
Ping pong între state! Cine a fost de șase ori domn al Țării Românești și de patru ori domn al Moldovei?
Constantin Mavrocordat a fost a fost de șase ori domn al Țării Românești și de patru ori conducător al Moldovei. Reformele sale au fost radicale pentru acele vremuri, reușind să desființeze... citește tot
De ce faptele penale se pot prescrie? E normal să scapi de o crimă dacă s-a prescris fapta?
De ce faptele penale se pot prescrie? E normal să scapi de o crimă dacă s-a prescris fapta?
Justiția din România are multe lacune, însă autoritățile specializate încearcă să le rezolve o dată cu trecerea timpului. Ministrul Justiției trebuie să propună și să adopte legi, în... citește tot
Recomandări din presa de azi
De ce să pui lămâie în apă când fierbi ouă. Trucul care te poate salva...
Când NU se consumă oțet în Postul Paștelui. Greșeala pe care o fac mulți români
Avertisment FINAL pentru OMENIRE de la cel mai important grup de cercetători din lume
Nicoleta Luciu a ajuns de nerecunoscut. Pare mai în vârstă cu 10 ani. Imaginea care...
Final de drum pentru Andreea Bălan! Cum a încălcat contractul cu Antena 1, pentru America...
Astronomii români au descoperit un asteroid care va trece aproape de Pământ. Când e așteptat
Lovitura momentului privind aderarea României la Schengen! Eugen Tomac a confirmat: CE recunoaște că decizia...
Vestea dimineții pentru toți șoferii din România, s-a schimbat Codul Rutier: rămâi fără permis 180...
Cine a câștigat America Express. S-au aflat numele câștigătorilor înainte ca emisiunea să înceapă
Soția lui Bruce Willis, în lacrimi de ziua actorului: «Rugați-vă pentru el». Primele imagini după...
O actriță celebră a fost plasată în arest psihiatric. Cum a fost găsită actrița pe...
Fiica Stelei Popescu a rupt acum tăcerea. Ce s-a întâmplat cu vila de 200.000 de...
Viața la țară în Australia! Ferma de fructe exotice deținută de un român în Queensland
S-a deghizat în măicuță și cerșea bani de la trecători. Suspectul a ajuns pe mâna...
adplus-dvertising