Cine a fost Pazvante Chiorul?

19.04.2022
Cine a fost Pazvante Chiorul?

Foarte mulți români au folosit măcar o dată în viață expresia „de pe vremea lui Pazvante Chiorul„, însă puțini știu că personajul chiar a existat în realitate. Citatul face referire la o întâmplare care s-a petrecut cu mult timp în urmă, omul în cauză având o legătură cu Imperiul Otoman și Țara Românească.

Pazvante Chiorul a fost Osman Pazvantoğlu

Pazvante Chiorul a fost de fapt Osman Pazvantoğlu, un soldat otoman care și-a pierdut un ochi într-o luptă și a fost poreclit în felul acesta. Bărbatul s-a născut în Bosnia în anul 1758 și a început să se facă remarcat ca mercenar pentru domnitorului muntean Nicolae Mavrogheni.

Acest statut nu l-a mulțumit foarte mult timp și a complotat cu boierii uciderea lui Mavrogheni. Din păcate lucrurile nu au evoluat așa cum și-a dorit Pazvante Chiorul, iar domnitorul s-a prins de planul acestuia și l-a capturat. Drept urmare, a fost ordonată decapitarea acestuia. Din fericire, acesta a scăpat de la moarte după ce cel mai bun prieten al său, Rigas Feraios, a plătit o sumă imensă de bani lui Mavrogheni.

Pazvante Chiorul a realizat multe jafuri în Țara Românească

După ce a scăpat de la moarte, Osman Pazvantoğlu a strâns o mică armată și s-a răsculat împotriva sultanului Selim al III-lea. Astfel a reușit să pună mâna pe un teritoriu, pe care să îl conducă independent, cu capitala la Vidin, în Bulgaria. Teritoriul condus de Pazvante Chiorul se întindea de la Dunăre până la Munții Balcani, și de la Belgrad până la Varna.

În anul 1798, oastea otomană a încercat să îl învingă pe Pazvante Chiorul, însă a dat greș, din cauza domnitorului muntean Constantin Hangerli care nu i-a aprovizionat suficient pe soldații turci. Drept urmare, acesta a fost ucis de turci, iar un an mai târziu Pazvante Chiorul a fost iertat și făcut pașă de Vidin.

Având un statut superior, Pazvante a strâns o armată de mercenari și a întreprins mai multe jafuri în Țara Românească, iar în anul 1800 a atacat orașul Craiova. Potrivit datelor istorice, din cele aproximativ 7.000 de case din Muntenia doar aproximativ 300 nu au fost mistuite de flăcări.

Pazvante Chiorul a murit pe data de 17 februarie 1807, la vârsta de 49 de ani. Nu se știe exact cum a intervenit moartea, însă sunt două ipoteze: fie a fost otrăvit, fie a fost asasinat de haiducul Iancu Jianu.

Prima ipoteză susține că acesta a fost otrăvit de medicul din Vidin, la ordinul sultanului otoman. Cea de a doua variantă presupune asasinarea lui de către Iancu Jianu, ca urmare a jafurilor realizate în regiunea Craiovei.

Foto: Wikipedia.org

AZI ÎN ISTORIE
Astăzi, 10 august, de-a lungul timpului, pe întreg Globul au avut loc mai multe evenimente importante care au schimbat cursul istoriei. Multe dintre ele au fost uitate odată cu trecerea anilor,...
Cele mai noi articole
De ce nu aveau voie să plângă copii familiei Kennedy?
De ce nu aveau voie să plângă copii familiei Kennedy?
John F. Kennedy a avut o președenție care a durat aproximativ 1000 de zile, însă în tot acel timp a reușit să captiveze publicul cu charisma sa mereu prezentă. Familia lui mereu a fost în... citește tot
De ce numărul 10 este cel mai important în fotbal?
De ce numărul 10 este cel mai important în fotbal?
Fotbalul este cel mai popular sport, adesea fiind denumit „sportul rege”. Oficial, fotbalul modern a fost inventat în Anglia, iar prima echipă legitimată a luat naștere în anul 1857. De... citește tot
Scandalagiul Slavici! De ce spărgea scriitorul ferestrele vecinilor?
Scandalagiul Slavici! De ce spărgea scriitorul ferestrele vecinilor?
Ioan Slavici a fost un om „liniștit” și „așezat” în viața sa, conform descrierii lui Mihai Eminescu. În copilărie însă, tânărul Slavici era departe de a fi cuminte și... citește tot