Cine a fost Hagi Tudose?

13.04.2021
Cine a fost Hagi Tudose?

Toată lumea a auzit sau a folosit expresia e „zgârcit ca Hagi Tudose”. Totuși, cine a fost celebrul Hagi Tudose, cel care întruchipează avarul absolut în spațiul carpato-danubiano-pontic?

„Hagi-Tudose” este numele unei piese de teatru din anul 1912 semnată de Barbu Ștefănescu Delavrancea. Nuvela cu același nume a fost publicată cu 9 ani înainte. Totuși, se pare că o primă variantă a nuvelei a apărut în 1887 în revista Lupta literară.

În nuvela Hagi-Tudose, Barbu Ștefănescu Delavrancea prezintă viata unui hangiu scoțând în evidență principala sa trăsătură de caracter: zgârcenia. Povestea este simplă: de la cele mai fragede vârste, hagiul tot strângea și strângea, și cand a crescut a fost luat de un negustor ca ucenic la o prăvălie.

„Zgârcenia sa delirantă e împinsă dincolo de pierderea instinctului său de supraviețuire” George Călinescu

După moartea negustorului, pravalia i-a rămas lui Hagi Tudose și deși și până atunci strângea și strangea cu disperare bani, din acel punct Hagi-Tudose o ia razna, banii posedându-l și devenind singura sa menire. În cele din urmă acesta moare în mizerie fără să fi apucat să-și facă vreo plăcere în timpul vieții.

Astfel, Hagi Tudose intră în categoria selectă a personajelor zgârcite precum Avarul lui Molière, Père Grandet al lui Honoré de Balzac sau Moș Costache al lui George Călinescu.

De ce și-a luat scriitorul Barbu Ștefănescu numele Delavrancea?

Barbu Ștefănescu Delavrancea a fost membru al Academiei române și primar al Capitalei. De-a lungul vieții sale, el a mai fost scriitor, orator și avocat. Acesta s-a născut pe 11 aprilie 1858, în București, într-o familie modestă. S-a căsătorit cu Marya, o femeie inteligentă, licenţiată în matematică şi filosofie, profesoară de pedagogie, și a avut patru fete. El a murit pe 29 aprilie 1918, la vârsta de 60 de ani, la Iași, însă operele sale au rămas în istorie.

Barbu Ștefănescu avea rădăcini în Vrancea, acolo unde bunicii și părinții lui s-au născut. Scriitorul a avut o admirație deosebită pentru bunicul său și a ales să folosescă pseudonimul Delavrancea, negând numele Ștefănescu.

“Numele de Ştefănescu n-a fost al meu şi nu l-au purtat nici părinţii, nici bunicii mei”, susținea la vremea respectivă Barbu Ștefănescu.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot