Cine a fost Gavril Ciobanu, ultimul călău al Moldovei?

11.08.2020
Cine a fost Gavril Ciobanu, ultimul călău al Moldovei?

Gavril Ciobanu a rămas în istorie ca fiind ultimul călău al Moldovei. Acestuia i se mai zicea și Buzatu și a fost o persoană fioroasă, care ucidea cu mult sânge rece. Atitudinea sa nemiloasă poate să fi fost o consecință și a faptului că se născuse rob, iar atunci când schingiuia și omora oamenii liberi simțea o oarecare răzbunare interioară.

Cum a ajuns Gavril Ciobanu călău?

Gavril Ciobanu zis Buzatu s-a născut sclav, neavând mari șanse de reușită în viață într-o țară unde democrația era la jumătatea anilor 1800 doar un vis. Ajuns la maturitate, Buzaut a intrat într-o bandă de tâlhari care a terorizat oamenii simpli ce treceau prin pădurile Moldovei. În felul acesta, domnitorul Mihail Sturza (1834 – 1849) a înființat o poteră pentru a prinde aceste cete de tâlhari.

După o perioadă în care au tâlhărit sute de oameni, gruparea lui Ion Chetrarul, una dintre cele mai de temute bande de tâlhari din acea perioadă, este prinsă. Din mișcarea cu pricina făcea parte și Gavril Ciobanu. Tribunalul Criminalicesc al domnitorului Sturza a decis ca toți membrii cetei să fie omorâți prin spânzurătoare. Hotărârea nu a fost pusă în aplicare imediat, fiindcă nu se găsea un călău. Nimeni nu dorea să își asume o asemenea faptă, astfel că s-a luat decizia de a merge în închisoare și a anunța că cel care va deveni călău îi vor fi iertate fărădelegile și va primi îmbrăcăminte și leafă.

Singurul care a răspuns acestei chemări a fost Gavril Ciobanu. Călăul nu a stat pe gânduri și primul executat a fost chiar fostul său camarad Ion Chetrariu. Se spune că Buzatu avea un aspect sălbatic și fioros, având o plăcere sadică din a chinuii și ucide oamenii.

O viață plină de crime și bătăi

Cariera de călău a lui Gavril Ciobanu s-a încheiat în anult 1847 cu trei execuții care au impresionat populația Moldovei de la acea vreme. Gavril Ciobanu a executat doi frați pentru faptul că și-au ucis tatăl. La o zi distanță a venit rândul și mamei acestora, vinovată de aceeași crimă.

Una din cele mai neuitate execuțiuni dar și cea din urmă făcută de călăul Gavril Buzatu a fost aceia a fraților Cuciuc. Frații Cuciuc se făcuseră vinovați de paricid. În tovărășia mamei lor vitrege, ridicaseră viața aceluia care le dăduseră lor viață. Unul din frații Cuciuc și anume cel mai mare fusese “amploiat de minister” iar cel mic ofițer. Tribunalul Criminalicesc îi condamnase la moarte. Vodă întărise sentința, voind să dea un exemplu care trebuia să înspăimânte pe cei cărora le-ar mai veni gând de ucidere, mai ales a părinților lor, cari au drept la sprijin și iubire din partea copiilor, se arată într-unul din documentele vremii.

Aproape de sfârșitul domniei lui Mihail Sturza, pedeapsa cu moartea a fost abrogată, iar de serviciile lui Buzatu nu mai erau nevoie. Potrivit datelor istorice, acesta a primit o pensie și a fost trimis la Mănăstirea Secu unde a murit de bătrânețe. Gavril Ciobanu a fost ultimul călău al Moldovei.

Foto: deieri-deazi.blogspot.com

AZI ÎN ISTORIE
Astăzi, 10 august, de-a lungul timpului, pe întreg Globul au avut loc mai multe evenimente importante care au schimbat cursul istoriei. Multe dintre ele au fost uitate odată cu trecerea anilor,...
Cele mai noi articole
Solidar sau solitar? Cum este corect?
Solidar sau solitar? Cum este corect?
Limba română este plină de cuvinte care se aseamănă și care de multe ori sunt confundate când sunt folosite într-o conversație. Oamenii trebuie să fie atenți la ele, deoarece dacă sunt... citește tot
De ce relațiile dintre China și Taiwan sunt tensionate? De ce China nu recunoaște Taiwanul?
De ce relațiile dintre China și Taiwan sunt tensionate? De ce China nu recunoaște Taiwanul?
Se tot vorbește în aceste zile despre un eventual conflict armat între China și Taiwan. Totuși, de ce relațiile dintre China și Taiwan sunt tensionate? Face parte Taiwan din China? De ce... citește tot
Povestea lui Freddie Mercury, o legendă rock. Cum a lucrat la un magazin second-hand și de ce a plecat din Zanzibar?
Povestea lui Freddie Mercury, o legendă rock. Cum a lucrat la un magazin second-hand și de ce a plecat din Zanzibar?
„We will rock you”, „We are the Champions”, „Bohemian Rhapsody” sunt doar câteva dintre melodiile care încă sunt difuzate la radio și în ziua de astăzi. Pe cât de iubite sunt... citește tot