Cine a fost femeia care i-a sucit mințile lui Alexandru Vlahuță și l-a făcut „bărbat de casă”?

12.01.2023
Cine a fost femeia care i-a sucit mințile lui Alexandru Vlahuță și l-a făcut „bărbat de casă”?

Alexandru Vlahuță a fost unul dintre marii scriitori ai României. Viața sa a stârnit ample polemici la finele anilor 1800 întrucât  Vlahuță era considerat unul dintre cei mai mari scriitori. Și viața personală i-a fost pusă sub lupă, cu atât mai mult cu cât se pare că domnul a fost o persoană veșnic amorezată. Acesta a avut mai multe relații și trei căsnicii, însă ultima soție a fost și marea sa iubire.

Marea dragoste a lui Alexandru Vlahuță

Alexandru Vlahuță (1858 – 1919) a fost un mare iubăreț, el având trei căsnicii. Prima lui soție a fost Ida Pagano, fiica profesorului său de italiană F. Pagano, cu care a conviețuit șapte ani. Cea de-a doua nevastă a fost Margareta Dona, fiica generalului Nicolae Dona, fostul şef de Stat Major al Armatei Române între 1884-1886. Cei doi au avut un mariaj de opt ani.

După cele două căsnicii eșuate, Alexandru Vlahuță nu s-a grăbit să se recăsătorească și abia la 47 de ani a decis să o ia de nevastă pe Alexandrina Ruxandra Gâlcă, fiica unui proprietar de terenuri. Aceasta a fost de altfel și marea sa iubire în viață, femeia reușind să îl facă om de casă.

Ruxandra, care era sora prefectului de Râmnic, Nicolae Gâlcă, i-a oferit lui Vlahuţă o casă frumoasă, multe cărţi, un pic de avere pentru liniştea bătrâneţilor, dar şi un cadru propice scrisului, casa lor fiind adesea vizitată de numeroşii prieteni ai lui Alexandru Vlahuţă, a declarat Florin Dîrdală, istoric la Arhivele Naţionale Vrancea, potrivit adevarul.ro.

Alexandru Vlahuță și-a găsit liniștea alături de Alexandrina Ruxandra Gâlcă, care la căsătorie a primit o zestre impresionantă, printre care o casă, în Dragosloveni, județul Vrancea. și aproximativ 24 pogoane de vie. Locuința a fost pe sufletul lui Vlahuță, prietenii acestuia, mari scriitori ai vremii, vizitându-l în dese ocazii. Nu de puține ori aici au fost văzuți I.L. Caragiale, Barbu Ştefănescu Delavrancea, Octavian Goga, Gala Galaction, istoricul Nicolae Iorga şi pictorul Nicolae Grigorescu.

Alexandru Vlahuță, alături de soția lui, Alexandrina Ruxandra Gâlcă.

Vlahuţă îşi căutase pacea inimii si a căminului (…) o căutase în două rânduri. Nimerise rău sau mediocru şi întâia oară şi a doua oară. A încercat şi a treia oara. De data asta, norocul l-a servit cu paharul plin. A găsit o tovarăşă deosebit de inteligentă şi capabilă de toate devotamentele, de cari este atât de setoasă o inimă de artist, a scris Gala Galaction despre prietenul său de-o viață, Alexandru Vlahuță.

Autorul României Pitoreşti a murit la Bucureşti în 1919 şi a fost înmormântat în Cimitirul Bellu.

Foto: Adevarul.ro și Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce se urează „Casă de piatră” la nuntă? Din ce obicei ciudat provin aceste cuvinte?
De ce se urează „Casă de piatră” la nuntă? Din ce obicei ciudat provin aceste cuvinte?
În multe culturi, căsătoria este văzută ca un moment sacru și semnificativ în viața unei persoane. Nunta este considerată unul dintre cele mai importante eveniment din viața românilor. Fie... citește tot
Ziua în care la vot s-au prezentat în România 86% dintre cei cu drept de vot!
Ziua în care la vot s-au prezentat în România 86% dintre cei cu drept de vot!
Cea mai numeroasă prezență la vot din istoria României s-a înregistrat în anul 1990, la câteva luni după ce România scăpa de decenii de dictatură. Regimul ceaușist era îngenunchiat, iar... citește tot
Care este cel mai bine vândut parfum din toate timpurile? În top 3 sunt numai parfumuri franțuzești!
Care este cel mai bine vândut parfum din toate timpurile? În top 3 sunt numai parfumuri franțuzești!
Parfumurile sunt o industrie care generează anual venituri de miliarde de dolari. Deși se spune că cele mai bune parfumuri sunt cele franțuzești, în ultimii ani câteva state (Japonia, Italia,... citește tot