Ce sunt steroizii? Cum se folosesc steroizii?

07.10.2021
Ce sunt steroizii? Cum se folosesc steroizii?

Steroidul este o lipidă care se găsește atât la plante, cât și la animale și oameni. Rolul acesteia în organism este de a produce anumiți hormoni. Trebuie specificat că termenul de steroid este folosit diferit în medicină față de zona populară. În domeniul sănătății, cuvântul este folosit cu sensul de corticosteroid, aproape întotdeauna glucocorticoid, în timp ce în zona atletică, culturistă, se face referire la steroid anabolizant.

Există mai multe categorii de steroizi, după cum urmează:

Cum se folosesc steroizii?

Steroizii anabolizanți și androgeni sunt practic copii sintetice ale testosteronului. Rolul acestora este de a crește masa musculară și capacitatea fizică a organismului. Doctorii recomandă steroizii pentru a trata anumite afecțiuni, însă sunt persoane care folosesc acești hormoni sintetici pentru a-și crește masa musculară rapid și fără efort.

În medicină, steroizii sunt folosiți în tratamentul pentru SIDA, anumite forme de cancer care duc la slăbirea organismului și a masei musculare, ajută copiii cu deficiențe de creștere și induce pubertatea acolo unde este nevoie. Totodată, steroizii  ajută la păstrarea masei musculare și a celei osoase, dar și la tratarea arsurilor grave de piele.

Steroizii pot fi administrați fie pe cale orală, fie pe cale injectabilă și ca orice medicament are și efecte secundare, printre care amintim:

O persoană care ia steroizi anabolizanți își poate crește masa musculară cu 10 kg într-o singură lună și poate arăta ca o persoană care a făcut efort la sală timp de 6 ani.

La toate nivelurile se poate vorbi de un risc. începând cu cel cardiovascular, unde riscul este cel mai mare, abuzul de steroizi anabolizanţi poate conduce la hipertensiune arterială, la oprirea muşciului inimii, la riscul crescut de infarct de miocard. Faptul că se secretă testosteron conduce în timp la scăderea producţiei de spermatozoizi, scade fertilitatea, se ajunge la probleme de potenţă, a mărturisit pentru digi24.ro dr. Şerban Damian, nutriţionist sportiv.

La noi în țară, vânzarea sau cumpărarea de steroizi anabolizanți este interzisă prin lege, însă cu toate acestea datele oficiale arată că între 15% și 25 % dintre persoanele care merg la sala de fitness experimentează astfel de substanțe. Potrivit legii în vigoare, cei care recomandă, vând sau folosesc steroizi anabolizanți pot face închisoare între 1 și 5 ani și pot primi o amendă de până la 15.000 de lei.

Foto: unsplash.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și vedeți-vă de treabă!”
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și ...
În vara anului 1940, în plin Război Mondial, prin ultimatumul și dictatele consecutive pactului Hitler-Stalin, țara noastră este silită să cedeze Bucovina de Nord, Ținutul Herței și... citește tot
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
De ani buni pe piața din România se dă o luptă acerbă între supermarketuri și producătorii locali. Alegerea nu este întotdeauna ușoară și răspunsul la întrebarea: „De unde să facem... citește tot
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot