Ce sunt culele oltenești? De unde provine termenul?

12.10.2020
Ce sunt culele oltenești? De unde provine termenul?

Patrimoniul arhitectural tradițional românesc cuprinde numeroase monumente istorice, între care și culele oltenești. Acestea reprezintă o parte importantă, foarte originală, însă prea puţin pusă în valoare a patrimoniului național.

Alături de biserici, culele sunt unele dintre cele mai vechi construcţii realizate pe pământ românesc, iar arhitectura lor este cea mai originală, armonioasă şi mai pitorească pentru o casă din zona Olteniei de sub munte.

Cula lui Tudor Vladimirescu

Cula datează din secolul XVIII, iar termenul provine din limba turcă („kule” – în limba română înseamnă turn).

În esență, erau case boierești, construite ca niște mici cetăţi semifortificate, între Dunăre, Carpaţi şi malul drept al Oltului, cu scopul apărării familiilor înstărite în fața atacurilor tâlharilor turci care treceau Dunărea dinspre Vidin, Rusciuc sau Silistra pentru expediții de jaf.

De regulă, cula oltenească era o clădire de formă pătrată sau dreptunghiulară, care avea parter şi trei niveluri. Ușa de acces era din lemn de stejar masiv și putea fi blocată din interior datorită unui sistem de zăvoare foarte ingenios.

Zidurile aveau o grosime de un metru și erau consolidate cu bârne, în timp ce ferestrele înguste erau prevăzute cu ambrazuri de unde se putea trage cu armele în orice direcție. Scara interioară din lemn putea fi mobilă, iar ușile erau din lemn masiv.

Unele cule dispuneau de anexe sanitare într-un corp de clădire separat, și anume un turn îngust, care era legat de corpul principal printr-o pasarelă din lemn închisă. De asemenea, terenul din jurul celor mai multe cule era defrișat pentru ca vrăjmașii să poată fi văzuți de departe.

Câte cule mai sunt acum în România?

În aceeaşi perioadă au fost construite cule şi în Serbia şi în Albania. Pentru a le deosebi de acestea, culele oltenești aveau o caracteristică arhitectonică deosebită, și anume cerdacul. Acesta era situat la ultimul nivel și domina fațada clădirii. Farmec deosebit al acestuia era datorită arcadelor şi coloanelor sale.

În prezent, pe Lista Monumentelor Istorice din România mai figurează doar 27 de cule, majoritatea aflate într-un amplu proces de degradare. O parte dintre acestea sunt în uz, în circuit public sau privat.

Cele mai multe cule oltenești se află în judeţul Gorj (8). Restul sunt răspândite după cum urmează: Vâlcea (5), Dolj (3), Mehedinţi (3), Argeş (6), Teleorman (1) şi Olt (1).

Cula lui Tudor Vladimirescu
Cula este în comuna Șimian
Cula este monument istoric datat din 1800

Foto: Descoperă.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot