Ce sunt culele oltenești? De unde provine termenul?

12.10.2020
Ce sunt culele oltenești? De unde provine termenul?

Patrimoniul arhitectural tradițional românesc cuprinde numeroase monumente istorice, între care și culele oltenești. Acestea reprezintă o parte importantă, foarte originală, însă prea puţin pusă în valoare a patrimoniului național.

Alături de biserici, culele sunt unele dintre cele mai vechi construcţii realizate pe pământ românesc, iar arhitectura lor este cea mai originală, armonioasă şi mai pitorească pentru o casă din zona Olteniei de sub munte.

Cula lui Tudor Vladimirescu

Cula datează din secolul XVIII, iar termenul provine din limba turcă („kule” – în limba română înseamnă turn).

În esență, erau case boierești, construite ca niște mici cetăţi semifortificate, între Dunăre, Carpaţi şi malul drept al Oltului, cu scopul apărării familiilor înstărite în fața atacurilor tâlharilor turci care treceau Dunărea dinspre Vidin, Rusciuc sau Silistra pentru expediții de jaf.

De regulă, cula oltenească era o clădire de formă pătrată sau dreptunghiulară, care avea parter şi trei niveluri. Ușa de acces era din lemn de stejar masiv și putea fi blocată din interior datorită unui sistem de zăvoare foarte ingenios.

Zidurile aveau o grosime de un metru și erau consolidate cu bârne, în timp ce ferestrele înguste erau prevăzute cu ambrazuri de unde se putea trage cu armele în orice direcție. Scara interioară din lemn putea fi mobilă, iar ușile erau din lemn masiv.

Unele cule dispuneau de anexe sanitare într-un corp de clădire separat, și anume un turn îngust, care era legat de corpul principal printr-o pasarelă din lemn închisă. De asemenea, terenul din jurul celor mai multe cule era defrișat pentru ca vrăjmașii să poată fi văzuți de departe.

Câte cule mai sunt acum în România?

În aceeaşi perioadă au fost construite cule şi în Serbia şi în Albania. Pentru a le deosebi de acestea, culele oltenești aveau o caracteristică arhitectonică deosebită, și anume cerdacul. Acesta era situat la ultimul nivel și domina fațada clădirii. Farmec deosebit al acestuia era datorită arcadelor şi coloanelor sale.

În prezent, pe Lista Monumentelor Istorice din România mai figurează doar 27 de cule, majoritatea aflate într-un amplu proces de degradare. O parte dintre acestea sunt în uz, în circuit public sau privat.

Cele mai multe cule oltenești se află în judeţul Gorj (8). Restul sunt răspândite după cum urmează: Vâlcea (5), Dolj (3), Mehedinţi (3), Argeş (6), Teleorman (1) şi Olt (1).

Cula lui Tudor Vladimirescu
Cula este în comuna Șimian
Cula este monument istoric datat din 1800

Foto: Descoperă.ro

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
De ce nu toate rațele pot să zboare?
De ce nu toate rațele pot să zboare?
În curtea bunicilor de la țară întotdeauna au fost văzute rațe care măcăne sau nu, dar care nu pot zbura. Păsările curților sunt găinile, gâștele, curcile sau rațele. Toate acestea... citește tot
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
La un an de la declanșarea războiului din Ucraina, toată lumea se întreabă cât va mai dura. Imediat după ce Vladimir Putin a dat startul unui conflict nedorit de nimeni, în afară de el,... citește tot
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
În Europa capitalele sunt situate cât mai aproape de nivelul mării. Totuși, există un oraș care face excepție. Capitala europeană situată la cea mai mare altitudine este Andorra la Vella,... citește tot
adplus-dvertising