Ce sunt culele oltenești? De unde provine termenul?

12.10.2020
Ce sunt culele oltenești? De unde provine termenul?

Patrimoniul arhitectural tradițional românesc cuprinde numeroase monumente istorice, între care și culele oltenești. Acestea reprezintă o parte importantă, foarte originală, însă prea puţin pusă în valoare a patrimoniului național.

Alături de biserici, culele sunt unele dintre cele mai vechi construcţii realizate pe pământ românesc, iar arhitectura lor este cea mai originală, armonioasă şi mai pitorească pentru o casă din zona Olteniei de sub munte.

Cula lui Tudor Vladimirescu

Cula datează din secolul XVIII, iar termenul provine din limba turcă („kule” – în limba română înseamnă turn).

În esență, erau case boierești, construite ca niște mici cetăţi semifortificate, între Dunăre, Carpaţi şi malul drept al Oltului, cu scopul apărării familiilor înstărite în fața atacurilor tâlharilor turci care treceau Dunărea dinspre Vidin, Rusciuc sau Silistra pentru expediții de jaf.

De regulă, cula oltenească era o clădire de formă pătrată sau dreptunghiulară, care avea parter şi trei niveluri. Ușa de acces era din lemn de stejar masiv și putea fi blocată din interior datorită unui sistem de zăvoare foarte ingenios.

Zidurile aveau o grosime de un metru și erau consolidate cu bârne, în timp ce ferestrele înguste erau prevăzute cu ambrazuri de unde se putea trage cu armele în orice direcție. Scara interioară din lemn putea fi mobilă, iar ușile erau din lemn masiv.

Unele cule dispuneau de anexe sanitare într-un corp de clădire separat, și anume un turn îngust, care era legat de corpul principal printr-o pasarelă din lemn închisă. De asemenea, terenul din jurul celor mai multe cule era defrișat pentru ca vrăjmașii să poată fi văzuți de departe.

Câte cule mai sunt acum în România?

În aceeaşi perioadă au fost construite cule şi în Serbia şi în Albania. Pentru a le deosebi de acestea, culele oltenești aveau o caracteristică arhitectonică deosebită, și anume cerdacul. Acesta era situat la ultimul nivel și domina fațada clădirii. Farmec deosebit al acestuia era datorită arcadelor şi coloanelor sale.

În prezent, pe Lista Monumentelor Istorice din România mai figurează doar 27 de cule, majoritatea aflate într-un amplu proces de degradare. O parte dintre acestea sunt în uz, în circuit public sau privat.

Cele mai multe cule oltenești se află în judeţul Gorj (8). Restul sunt răspândite după cum urmează: Vâlcea (5), Dolj (3), Mehedinţi (3), Argeş (6), Teleorman (1) şi Olt (1).

Cula lui Tudor Vladimirescu
Cula este în comuna Șimian
Cula este monument istoric datat din 1800

Foto: Descoperă.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot