Ce se întâmplă în corpul tău dacă treci brusc de la căldură de afară la răcoarea din interior?

27.06.2023
Ce se întâmplă în corpul tău dacă treci brusc de la căldură de afară la răcoarea din interior?

Vara când gradele din termometre sunt foarte ridicate și apare fenomenul de caniculă, oamenii sunt obișnuiți să dea drumul la aparatul de aer condiționat pentru a răcori atmosfera din interior. În mod surprinzător, specialiștii în sănătate au atras atenţia că diferență mare de temperatură dintre exterior și interior pot duce la o serie de probleme pentru organismul uman, inclusiv… insolația. Cum e posibil așa ceva?

Aerul condiționat favorizează apariția insolației

Atunci când căldura devine insuportabilă este indicat să se stea în interior și să fie folosit aerul condiționat pentru a scădea temperatura. Aceasta nu trebuie scăzută prea mult pentru a nu exista o diferență prea mare între atmosfera din locuință și cea de afară.

Organismului uman are nevoie de timp pentru a se adapta la un anumit mediu, iar dacă în casă temperatura este de 22 de grade Celsius și afară sunt 40 de grade Celsius, când o persoană va trece dintr-o zonă în alta va suferi un adevărat șoc termic, care va favoriza apariția insolației, spun unii medici.

Când cineva părăsește un loc cu o temperatură ambientală mai scăzută, corpul său nu are suficient timp pentru a se aclimatiza la temperatura mai ridicată de afară. Deși transpirația este principalul mecanism al organismului de a răspunde la schimbările de temperatură, expunerea prelungită la aer condiționat usucă pielea și îngreunează transpirația, a declarat dr. Sudha Desai, medic consultant, medic generalist și medicină internă la Clinica Ruby Hall, potrivit hindustantimes.com.

Sudha Desai a explicat că cele mai afectate persoane sunt copiii și vârstnici. Aceștia din urmă au și alte afecțiuni, iar organismul lor nu mai este la fel de rezistent ca în tinerețe. De aceea, este indicat ca aerul condiționat să fie folosit cu prudență pentru a nu exista surprize neplăcute.

Din cauza mecanismelor de transpirație afectate, vârstnicii, copiii, diabeticii și persoanele care folosesc diuretice sunt deosebit de vulnerabile la aceste schimbări de temperatură. Din această cauză, o schimbare bruscă de temperatură de la o instalație închisă, cu aer condiționat la exterior, poate produce epuizare termică, insolație sau, mai rău, hiperpirexie termică, care poate afecta numeroase organe, a adăugat Sudha Desai, potrivit sursei citate mai sus.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot