Ce se întâmplă în corpul tău dacă treci brusc de la căldură de afară la răcoarea din interior?

27.06.2023
Ce se întâmplă în corpul tău dacă treci brusc de la căldură de afară la răcoarea din interior?

Vara când gradele din termometre sunt foarte ridicate și apare fenomenul de caniculă, oamenii sunt obișnuiți să dea drumul la aparatul de aer condiționat pentru a răcori atmosfera din interior. În mod surprinzător, specialiștii în sănătate au atras atenţia că diferență mare de temperatură dintre exterior și interior pot duce la o serie de probleme pentru organismul uman, inclusiv… insolația. Cum e posibil așa ceva?

Aerul condiționat favorizează apariția insolației

Atunci când căldura devine insuportabilă este indicat să se stea în interior și să fie folosit aerul condiționat pentru a scădea temperatura. Aceasta nu trebuie scăzută prea mult pentru a nu exista o diferență prea mare între atmosfera din locuință și cea de afară.

Organismului uman are nevoie de timp pentru a se adapta la un anumit mediu, iar dacă în casă temperatura este de 22 de grade Celsius și afară sunt 40 de grade Celsius, când o persoană va trece dintr-o zonă în alta va suferi un adevărat șoc termic, care va favoriza apariția insolației, spun unii medici.

Când cineva părăsește un loc cu o temperatură ambientală mai scăzută, corpul său nu are suficient timp pentru a se aclimatiza la temperatura mai ridicată de afară. Deși transpirația este principalul mecanism al organismului de a răspunde la schimbările de temperatură, expunerea prelungită la aer condiționat usucă pielea și îngreunează transpirația, a declarat dr. Sudha Desai, medic consultant, medic generalist și medicină internă la Clinica Ruby Hall, potrivit hindustantimes.com.

Sudha Desai a explicat că cele mai afectate persoane sunt copiii și vârstnici. Aceștia din urmă au și alte afecțiuni, iar organismul lor nu mai este la fel de rezistent ca în tinerețe. De aceea, este indicat ca aerul condiționat să fie folosit cu prudență pentru a nu exista surprize neplăcute.

Din cauza mecanismelor de transpirație afectate, vârstnicii, copiii, diabeticii și persoanele care folosesc diuretice sunt deosebit de vulnerabile la aceste schimbări de temperatură. Din această cauză, o schimbare bruscă de temperatură de la o instalație închisă, cu aer condiționat la exterior, poate produce epuizare termică, insolație sau, mai rău, hiperpirexie termică, care poate afecta numeroase organe, a adăugat Sudha Desai, potrivit sursei citate mai sus.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este metoda fermoarului în trafic?
Ce este metoda fermoarului în trafic?
Metoda fermoarului, cunoscută și sub denumirea de „principiul de alternare” sau „zipper merge” în limba engleză, este o tehnică de circulație rutieră menită să fluidizeze traficul... citește tot
Ce s-ar întâmpla dacă Pământul s-ar opri din rotire (mișcarea de rotație)?
Ce s-ar întâmpla dacă Pământul s-ar opri din rotire (mișcarea de rotație)?
Ne gândim rar la faptul că Pământul se învârte. Și totuși, planeta noastră face o rotație completă în jurul axei sale o dată la 24 de ore. Dar ce s-ar întâmpla dacă, brusc, Pământul... citește tot
De ce nu putem merge direct în spațiu?
De ce nu putem merge direct în spațiu?
Mulți oameni și-au imaginat cel puțin o dată cum ar fi să deschidă o ușă și să iasă direct în spațiu, ca într-un film SF. Dar adevărul este că spațiul cosmic este unul dintre cele... citește tot