Ce s-a întâmplat cu fiul lui Ion Antonescu după execuția mareșalului?

18.06.2020
Ce s-a întâmplat cu fiul lui Ion Antonescu după execuția mareșalului?

Ion Antonescu este unul dintre cei mai cunoscuți români ai ultimului secol. Acesta a fost șef al Marelui Stat Major și ministru de război, iar din 4 septembrie 1940 până în 23 august 1944 a fost prim-ministru al României cu titlul de „Conducător al Statului”. Ion Antonescu l-a constrâns pe rege să abdice în favoarea foarte tânărului principe moștenitor Mihai. Puțini însă sunt cei care știu că Ion Antonescu a avut un fiu vitreg care a avut un destin la fel de vitreg.

Ion Antonescu s-a căsătorit cu Maria Antonescu în anul 1928. Mareșalul se afla la a doua căsnicie. Soția sa mai fusese căsătorită de două ori și din prima căsnicie, cea cu ofițerul de poliție Gheorghe Cimbru, a rezultat un fiu pe nume Octav.

În adolescență, băiatul s-a îmbolnăvit de poliomielită (boală infecțoasă produsă de virusul poliomielitic care poate provoca paralizie, dificultăți respiratorii și, în cazuri grave, chiar moartea bolnavului) și a rămas cu dizabilități.

În ciuda faptului că era fiul vitreg al lui Ion Antonescu, acesta l-a îndrăgit enorm. În arhivă, există şi o fotografie cu Ion Antonescu, Maria şi Octav, din anul 1940, la piramidele egiptene. Relația între cei doi era atât de apropiată, încât mulți credeau că Ion Antonescu era tatăl natural al lui Octav.

Pe data de 23 august 1944, regele Mihai I l-a arestat și l-a demis prin decret regal pe Ion Antonescu. Fostul militar a fost predat inițial comuniștilor, apoi rușilor și după ce a fost ținut doi ani în URSS a fost readus în țară pentru a fi judecat. 23 august este ultima dată când Octav Cimbru a fost văzut în public. Acesta venise la Palatul Regal împreună cu tatăl său vitreg, scrie ramnicuvalceaweek.ro.

La puțină vreme după arestarea lui Antonescu, Octav a murit în condiții suspecte. Există mai multe variante asupra morții sale. Octav ar fi ajuns la spitalul din Călimănești în stare gravă. Acesta ar fi decedat în anul 1950, exact cu o săptămână înainte de eliberarea mamei sale.

Una dintre variante este aceea că Octav a fost împins de la etaj de liderul comunist Emil Bodnăraş. O altă variantă spune că tânărul Octav s-a aruncat singur în gol de la etaj din pricina vieții dure pe care era nevoit să o ducă, a bolii sale și a faptului că era internat sub pază.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot