Ce s-a întâmplat azi, 4 ianuarie?

04.01.2022
Ce s-a întâmplat azi, 4 ianuarie?

Ziua de 4 ianuarie este cea de 4-a zi a calendarului gregorian și a 5-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 361 de zile.

La 4 ianuarie 1958, Birmania a devenit o națiune independentă care nu mai este sub controlul britanicilor. Independența Birmaniei a fost acordată inițial de Japonia în 1943, după ce Japonia a avut control temporar asupra acesteia.

Cu toate acestea, această zonă de uscat a fost transformată în primul rând într-o bază militară japoneză. De atunci, țara a suferit destul de multe schimbări, dintre care una este schimbarea numelui în 1989. Începând cu această dată, Birmania a fost denumită Uniunea Myanmar.

Ce s-a întâmplat azi, 4 ianuarie?

1841 – În România se naște cunoscutul chimist și mineralog român, Petru Poni. Acesta a fost și unul dintre fondatorii școlii românești de chimie.

1865 – Bursa de Valori din New York își deschide primul sediu permanent lângă Wall Street din New York.

1936 – Revista Billboard publică primul top de muzică pop care se bazează pe vânzările naționale de discuri. Astăzi, Billboard este încă publicația principală pentru diferite topuri din multe genuri muzicale diferite.

1948 – Arabii și evreii s-au luptat pentru controlul Zidului Plângerii. Acesta este considerat a fi unul dintre cele mai sfinte altare din întregul oraș.

Un raport de știri indică faptul că evreii au început această bătălie cu aruncarea grenadelor. Cu două săptămâni înainte de această dată, pușcași arabi au pus mâna pe acest zid.

De altfel, 1948 este anul în care Israelul a devenit o națiune, ceea ce a fost prezis de mult timp. Lupta pentru controlul Israelului continuă să aibă loc între grupuri etnice și religioase opuse.

1954Elvis Presley a înregistrat un demo de 10 minute la Sun Records Memphis Recording Service din Nashville. Înregistrase câteva melodii ca un cadou pentru mama sa în 1953. Șeful Sun Records, Sam Phillips, a aranjat pentru Elvis Presley o audiție pe 26 iunie 1954. În iulie, Elvis înregistrează prima sa piesă „That’s alright mama” („Este în regulă mamă”), iar restul cum se spune e istorie.

1966 – Ronald Reagan și-a anunțat candidatura pentru funcția de guvernator republican al Californiei. Înainte de a decide să candideze pentru o funcție politică, a fost un actor care a jucat în Zilele Văii Morții. Mai târziu a devenit președinte al SUA.

2006 – Un atentat sinucigaș cu bombă la o înmormântare șiită din nordul Bagdadului a ucis cel puțin 32 de persoane și a rănit alte zeci. În ultimele 7 zile, numărul și intensitatea atentatelor cu mașina cu bombă și a atacurilor sinucigașe a crescut, numărul morților ajungând la peste 200.

2010 – Cea mai înaltă clădire din lume, Burj Khalifa, cu o înălțime de 2.716 de metri și 160 de etaje, se deschide în Dubai, depășind anterior deținătorul recordului, Taipei 101, cu 1.666 de metri înălțime din Taiwan.

Foto: Deposit Photos

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
Astăzi, Italia este o țară stabilă din punct de vedere economică, urmașa unuia dintre cele mai mari imperii care au existat: Imperiul Roman. Totuși, au fost perioade în care milioane de... citește tot
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Statuia Libertății din New York este considerat a fi unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume. Aceasta este amplasată pe o mică insulă la intrarea în portul „Liberty Island”,... citește tot
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot