Ce s-a întâmplat azi, 28 iulie?

28.07.2021
Ce s-a întâmplat azi, 28 iulie?

28 iulie este a 209-a zi a calendarului gregorian și a 210-a zi în anii bisecți. În această zi au avut loc evenimente care au marcat istoria omenirii.

Totodată, pe 28 iulie se sărbătorește Ziua mondială de luptă împotriva hepatitei ca urmare a unei iniţiative din 2008 a Alianţei Mondiale pentru Hepatită (AMH). Data a fost aleasă şi în semn de omagiu adus profesorului Baruch Samuel Blumberg, laureat al Premiului Nobel, care a descoperit virusul hepatitei B.

Ziua Naţională a Ambulanţei din România este marcată an de an la 28 iulie, data la care, în 1906, a apărut prima „Salvare” din Bucureşti, la iniţiativa profesorului Nicolae Minovici.

Shtiu.ro vi le prezintă pe cele mai importante dintre acestea.

Ce s-a întâmplat azi, 28 iulie?

1330 Un corp de oaste trimis de Basarab I ca sprijin armatei bulgare participă la bătălia de la Velbujd contra armatei sârbe.

1741 Moare compozitorul şi violonistul italian Antonio Vivaldi.

1854 Se naște Victor Babeș, fondatorul școlii românești de microbiologie.

1914 Austro-Ungaria declară război Serbiei, fapt care a marcat începutul Primului Război Mondial (1914-1918). La 28 iunie 1914, moştenitorul tronului austro-ungar, Arhiducele Franz Ferdinand, este asasinat la Sarajevo (Bosnia), de un student sârb.

1945 La New York, un bombardier B-25 loveşte celebra Empire State Building în dreptul etajului 79 (foto 1). Accidentul se soldează cu 14 morți.

Foto 1: Empire State Building în flăcări după ce a fost lovită de un bombardier B-52

 

1951 Are loc lansarea celebrului film de desene animate „Alice în Ţara Minunilor”, regizat de Clyde Geronimi, Wilfred Jackson şi Hamilton Luske.

1965 Războiul din Vietnam: Președintele Lyndon B. Johnson anunță creșterea numărului soldaților americani în Vietnamul de Sud de la 75.000 la 125.000.

1976 Se produce un cutremur devastator de 8,2 grade pe scara Richter în orașul chinez Tangshan, din regiunea Hebei, care efectiv este ras de pe fața pământului. Seismul se soldează cu peste 250.000 de victime, fiind considerat cea mai mare catastrofă seismică din secolul XX.

1984 Încep la Los Angeles întrecerile celei de-a XXIII-a ediţii a Jocurilor Olimpice de vară (foto 2). România este singura ţară din fostul bloc socialist care participă.

Foto 2: Stadionul „Los Angeles Coliseum” în ziua ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de vară din 1984.

 

2019 Cel puţin trei persoane sunt ucise şi alte 15 rănite de un individ care deschide focul la un festival de gastronomie organizat la Gilroy (California).

Foto: Wikipedia

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
Contrar așteptărilor, în era actuală a tehnologiei avansate și a producției în masă, bijuteriile handmade câștigă tot mai mult teren în preferințele consumatorilor. Această revenire la... citește tot
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
E clar, oamenii se împart în două mari categorii: cei care dorm cu ușa închisă la dormitor și cei care aleg să o lase deschisă. Nu multă lume se gândește la faptul că acest gest aparent... citește tot
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Pe data de 25 aprilie 2019, la vârsta de 77 de ani, Joe Biden și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2020. Acesta a devenit în 2021 al 46-lea președinte al Statelor Unite și... citește tot