Ce s-a întâmplat azi, 28 iulie?

28.07.2021
Ce s-a întâmplat azi, 28 iulie?

28 iulie este a 209-a zi a calendarului gregorian și a 210-a zi în anii bisecți. În această zi au avut loc evenimente care au marcat istoria omenirii.

Totodată, pe 28 iulie se sărbătorește Ziua mondială de luptă împotriva hepatitei ca urmare a unei iniţiative din 2008 a Alianţei Mondiale pentru Hepatită (AMH). Data a fost aleasă şi în semn de omagiu adus profesorului Baruch Samuel Blumberg, laureat al Premiului Nobel, care a descoperit virusul hepatitei B.

Ziua Naţională a Ambulanţei din România este marcată an de an la 28 iulie, data la care, în 1906, a apărut prima „Salvare” din Bucureşti, la iniţiativa profesorului Nicolae Minovici.

Shtiu.ro vi le prezintă pe cele mai importante dintre acestea.

Ce s-a întâmplat azi, 28 iulie?

1330 Un corp de oaste trimis de Basarab I ca sprijin armatei bulgare participă la bătălia de la Velbujd contra armatei sârbe.

1741 Moare compozitorul şi violonistul italian Antonio Vivaldi.

1854 Se naște Victor Babeș, fondatorul școlii românești de microbiologie.

1914 Austro-Ungaria declară război Serbiei, fapt care a marcat începutul Primului Război Mondial (1914-1918). La 28 iunie 1914, moştenitorul tronului austro-ungar, Arhiducele Franz Ferdinand, este asasinat la Sarajevo (Bosnia), de un student sârb.

1945 La New York, un bombardier B-25 loveşte celebra Empire State Building în dreptul etajului 79 (foto 1). Accidentul se soldează cu 14 morți.

Foto 1: Empire State Building în flăcări după ce a fost lovită de un bombardier B-52

 

1951 Are loc lansarea celebrului film de desene animate „Alice în Ţara Minunilor”, regizat de Clyde Geronimi, Wilfred Jackson şi Hamilton Luske.

1965 Războiul din Vietnam: Președintele Lyndon B. Johnson anunță creșterea numărului soldaților americani în Vietnamul de Sud de la 75.000 la 125.000.

1976 Se produce un cutremur devastator de 8,2 grade pe scara Richter în orașul chinez Tangshan, din regiunea Hebei, care efectiv este ras de pe fața pământului. Seismul se soldează cu peste 250.000 de victime, fiind considerat cea mai mare catastrofă seismică din secolul XX.

1984 Încep la Los Angeles întrecerile celei de-a XXIII-a ediţii a Jocurilor Olimpice de vară (foto 2). România este singura ţară din fostul bloc socialist care participă.

Foto 2: Stadionul „Los Angeles Coliseum” în ziua ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de vară din 1984.

 

2019 Cel puţin trei persoane sunt ucise şi alte 15 rănite de un individ care deschide focul la un festival de gastronomie organizat la Gilroy (California).

Foto: Wikipedia

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Pentru că tehnologia a devenit aliatul indispensabil pentru îmbunătățirea eficienței productivității, este important să alegi acele produse ale acesteia care te pot ajuta cu adevărat în... citește tot
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
În lucrarea scrisă în anul 1895 și intitulată „Igiena țăranului român”, dr. Gheorghe Crăiniceanu dedica un capitol întreg creșterii copiilor în familiile de țărani. Autorul explică... citește tot
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Vladimir Putin a câștigat din nou alegerile în Rusia. Acesta ocupă pentru a cincia oară funcția de președinte al Federației Ruse. Pentru a fi Președinte pentru a cincea oară, șeful de la... citește tot