Ce riști să pățești dacă îți mănânci mucoasa nazală?

Claudiu Petrișor
30.01.2019
Ce riști să pățești dacă îți mănânci mucoasa nazală?

Un studiu arată că 91% dintre oameni își bagă în mod regulat degetul în nas. Și tu faci asta, nu-i așa? Ei bine, o parte dintre cei care au prostul obicei de a se scobi în nas, au un obicei și mai urât de atât: mănâncă secreția produsă de glandele nazale. Oamenii de știință au explicat de ce nu este bine să băgăm în gură ceea ce scoatem din nas.

Secreția (uneori vâscoasă) produsă de glandele nazale și eliminată prin nări poartă în mod popular denumirea de „muc”. Aceasta este formată din apă, un gel care îi dă consistență și proteine speciale ce luptă împotriva germenilor. Aceste proteine ​​imune sunt deosebit de utile pentru a proteja organismul împotriva gripei sau a virușilor.

Mucii servesc drept apărarea primară a organismului împotriva germenilor invadatori. Atunci când organismul respiră, nu inhalăm doar aerul, cu și bacterii, viruși sau murdărie. Acestea se prind de nări și pe măsură ce organismul continuă să respire, acestea se transformă într-o materie solidă. De această bacterie (de muc) putem scăpa fie când strănutăm, fie când ne suflăm nasul, fie când ne scobim (Ce urât!).

E adevărat că bărbații cu nasul mare sunt mai dotați?

Dacă decidem să mâncăm resturile din nas, suntem în pericol de infecție, deoarece acidul gastric poate digera mucul și elibera acești agenți patogeni nocivi chiar în propriul organism.

În ciuda miturilor, nu există dovezi științifice care să susțină faptul că dacă ne mâncăm mucii, ne putem întări sistemul imunitar, notează businessinsider.com.

Curiozități despre nasul uman:

Tags:
loading...
Inchide