Ce reprezintă misterioasele statui gigantice de pe Insula Paștelui?

05.02.2021
Ce reprezintă misterioasele statui gigantice de pe Insula Paștelui?

Insula Paștelui găzduiește în prezent aproximativ 1.000 de statui de piatră. Misterioșii giganți ajung să cântărească până la 270 de tone și au aproape 12 metri înălțime. Curios este cum au fost deplasate statuile de pe Insula Paștelui (o insulă polineziană din sud-estul Oceanului Pacific) la kilometri față de carierele de piatră.

Celebrii uriași de pe Insula Paștelui au aparținut unei culturi străvechi, aceștia purtând numele de „moai”. Statuile împrăștiate pe tot teritoriul suprafeței de uscat reprezintă vechii locuitori ai insulei, zeificați acum în roca vulcanului Rano Raraku. Giganții de pe Insula Paștelui sunt împărțiți în două categorii. O parte dintre statui au privirea îndreptată către cer iar celelalte sunt poziționate cu spatele întors spre mare.

Istoria giganților Moai

Cele mai vechi statui au fost sculptate în anii 700, dar restul provin din anii 1000-1500. Greutatea giganților Moai diferă, între 3 – 270 de tone, iar înălțimea de la 3 la 12 metri. Cel mai mare mister ar fi felul în care ar fi fost cioplite statuile direct în piatră. De asemenea și modul în care ele transportate pe restul insulei, având în vedere greutatea pe care o au.

Ipoteza arheologilor susține faptul că stravechile culturi care au trăit pe Insula Paștelui au așezat statuile culcat și le-au mutat pe un pat de bușteni. Ipoteza lansată are sens, dacă ținem cont că locuitorii au fost atât de preocupați de construirea giganților încât au tăiat toate pădurile insulei.

Încoronarea statuilor de pe Insula Paștelui

Statuile nu au picioare, capul acestora fiind exagerat de mare față de restul corpului, iar bărbiile și urechile sunt alungite și ascuțite. Inițial, o parte dintre statui au fost acoperite cu coroane din rocă vulcanică roșiatică. Acest lucru însemnând semnificația sacră fiecărui moai.

moai

Arheologu Van Tilburg de la Institutul de Arheologie Cotsen, Universitatea din California (Los Angeles), vine cu o altă ipoteză referitoare la corpul statuilor gigantice de pe Insula Paștelui:

„Motivul pentru care oamenii cred că acolo sunt doar capete se explică prin faptul că pe insulă există circa 150 de statui îngropate până la umeri pe panta unui vulcan. Ele sunt cele mai renumite, cele mai frumoase şi cele bune pentru fotografiat dintre toate statuile de pe Insula Paştelui. Acest lucru a sugerat oamenilor care nu au văzut fotografiile celorlalte statui dezgropate de pe insulă că acestea pot avea doar capete”

statuile moai

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot