Ce lungime are cel mai scurt râu din lume?

26.10.2020
Ce lungime are cel mai scurt râu din lume?

Cel mai mare râu din Statele Unite ale Americii este Missouri. Puțini sunt cei care știu că paralel cu acesta curge râul Roe. Acesta figurează în cartea Guinness World of Records ca fiind cel mai scurt din lume, cu o lungime totală de 61 de metri.

Roe face legătura între Giant Springs, unul dintre cele mai mari izvoare de apă proaspătă din SUA și de pe Terra, și fluviul Missouri.

„Vinovați” de titlul pe care l-a dobândit râul Roe au fost profesoara Susan Nardinger și elevii clasei a V-a de la școala elementară ”Lincoln” din Great Falls, statul Montana. Aceștia, împreună cu fostul jucător de fotbal american Dallas Neil, au listat timp de 11 ani (1989-2000) râul Roe în Cartea Recordurilor, la categoria „cel mai scurt râu din lume”.

Râul Roe nu îngheață niciodată în timpul iernii

Precedentul record era deținut de râul D River din statul american Oregon, care măsura 134 de metri în lungime. Ulterior, în Guinness World of Records nu a mai figurat această categorie de recorduri.

Din Giant Springs, locul de unde izvorăște Roe, se scurg zilnic aproape 568.000 metri cubi de apă proaspătă, ceea ce înseamnă un debit de 6,6 m cubi pe secundă.

La începutul secolului XIX, un anume căpitan Clark, care participa la o importantă expediție, spunea la acea vreme că Giant Springs este cea mai mare fântână pe care a văzut-o vreodată. De altfel, el a notat în jurnalul personal că „apa era limpede și de un albastru ireal”, potrivit NBC Montana.

O caracteristică a râului Roe este că temperatura sa se menține la 12 grade Celsius pe toată durata anului. Din acest motiv,  râul nu îngheață niciodată iarna. De asemenea, unele studii ale oamenilor de știință americani au relevat faptul că trebuie să treacă 50 de ani pentru ca apa infiltrată în solul din Little Belt Mountains să străbată acviferul Madison.

De aici, apa țâșnește cu putere către suprafață prin Giant Springs, ajungând apoi rapid în fluviul Missouri.

Foto: NBC Montana

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot