Ce însemnă steagurile negre ale Khorasan-ului, la islamici?

23.10.2023
Ce însemnă steagurile negre ale Khorasan-ului, la islamici?

Steagurile negre ale Khorasan-ului sunt simboluri asociate cu anumite grupări islamiste radicale, precum Al-Qaida și mișcarea jihadistă. Aceste steaguri negre sunt considerate simboluri ale jihadului și sunt adesea utilizate de către grupările care promovează o interpretare extremistă a islamului și care își propun să lupte împotriva guvernelor considerate ilegitime și împotriva puterilor occidentale.

Ce este Khorasan?

Khorasan este o regiune istorică care acoperă părți ale Iranului, Afganistanului, Turkmenistanului și Uzbekistanului. În contextul jihadist, termenul „Khorasan” este folosit pentru a descrie o zonă geografică imaginară care ar include părți din Afganistan și țările învecinate, iar unii jihadiști au pretins că în această regiune s-ar afla teritoriul de unde va veni o „apocalipsă islamică” sau unde va avea loc o confruntare finală între forțele musulmane și cele necredincioase.

Steagurile negre ale Khorasan-ului sunt considerate simboluri ale acestui apocalipse și au fost folosite de grupările radicale pentru a reprezenta lupta lor împotriva „dușmanilor” islamului. Este important de menționat că utilizarea acestor steaguri și conceptul de Khorasan nu sunt acceptate sau recunoscute de majoritatea musulmanilor, care resping interpretările extremiste ale religiei islamice.

Una dintre învățăturile islamice spune că Profetul Muhammad a spus: „Mahdi va apărea între mine și între Iisus, fiul Mariei. Atunci când îl veți vedea, recunoașteți-l după semnul său: va avea umeri roșii ca pieptenele unei cămile și va purta un steag negru”, potrivit Sahih al-Bukhari.

Numele Khorasan este persan și înseamnă „de unde vine Soarele” sau „Provincia de Est”. Denumirea a fost dat pentru prima dată provinciei de est a Persiei în timpul Imperiului Sasanid și a fost folosit de la sfârșitul Evului Mediu în distincție cu Transoxiana vecină, se arată pe wikipedia.org. Khorasan a fost un punct important al civilizației și culturii persane în timpul istoriei antice și medievale. A fost locul unde au înflorit cunoașterea, filosofia și artele în perioadele islamice timpurii. De asemenea, a jucat un rol semnificativ în expansiunea islamului în Asia Centrală și de Sud, fiind un centru al cunoașterii religioase și culturale.

Cele mai noi articole
Cu iPhone-ul în tranșee! Cum ar fi arătat lumea dacă exista Iphone-ul în anul 1942, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial?
Cu iPhone-ul în tranșee! Cum ar fi arătat lumea dacă exista Iphone-ul în anul 1942, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial?
Dacă iPhone-ul ar fi existat în anul 1942, ar fi fost o schimbare extrem de radicală în peisajul tehnologic și social. Totuși, primul Iphone a apărut în Statele Unite ale Americii abia în... citește tot
Top 4 cele mai sănătoase mărci de apă din România
Top 4 cele mai sănătoase mărci de apă din România
Apa, cunoscută ca „lichidul vieții”, reprezintă un element esențial pentru organismul uman. Fiind compuși în proporție de 70% din apă, calitatea acesteia joacă un rol crucial în... citește tot
Care e cea mai potrivită oră pentru a lua cina?
Care e cea mai potrivită oră pentru a lua cina?
Cercetătorii au observat o legătura între momentul cinei și starea generală de sănătate a unei persoane, subliniind beneficiile mâncatului înainte de ora 20:00. Studiile au arătat că masa... citește tot