Ce însemnă steagurile negre ale Khorasan-ului, la islamici?

23.10.2023
Ce însemnă steagurile negre ale Khorasan-ului, la islamici?

Steagurile negre ale Khorasan-ului sunt simboluri asociate cu anumite grupări islamiste radicale, precum Al-Qaida și mișcarea jihadistă. Aceste steaguri negre sunt considerate simboluri ale jihadului și sunt adesea utilizate de către grupările care promovează o interpretare extremistă a islamului și care își propun să lupte împotriva guvernelor considerate ilegitime și împotriva puterilor occidentale.

Ce este Khorasan?

Khorasan este o regiune istorică care acoperă părți ale Iranului, Afganistanului, Turkmenistanului și Uzbekistanului. În contextul jihadist, termenul „Khorasan” este folosit pentru a descrie o zonă geografică imaginară care ar include părți din Afganistan și țările învecinate, iar unii jihadiști au pretins că în această regiune s-ar afla teritoriul de unde va veni o „apocalipsă islamică” sau unde va avea loc o confruntare finală între forțele musulmane și cele necredincioase.

Steagurile negre ale Khorasan-ului sunt considerate simboluri ale acestui apocalipse și au fost folosite de grupările radicale pentru a reprezenta lupta lor împotriva „dușmanilor” islamului. Este important de menționat că utilizarea acestor steaguri și conceptul de Khorasan nu sunt acceptate sau recunoscute de majoritatea musulmanilor, care resping interpretările extremiste ale religiei islamice.

Una dintre învățăturile islamice spune că Profetul Muhammad a spus: „Mahdi va apărea între mine și între Iisus, fiul Mariei. Atunci când îl veți vedea, recunoașteți-l după semnul său: va avea umeri roșii ca pieptenele unei cămile și va purta un steag negru”, potrivit Sahih al-Bukhari.

Numele Khorasan este persan și înseamnă „de unde vine Soarele” sau „Provincia de Est”. Denumirea a fost dat pentru prima dată provinciei de est a Persiei în timpul Imperiului Sasanid și a fost folosit de la sfârșitul Evului Mediu în distincție cu Transoxiana vecină, se arată pe wikipedia.org. Khorasan a fost un punct important al civilizației și culturii persane în timpul istoriei antice și medievale. A fost locul unde au înflorit cunoașterea, filosofia și artele în perioadele islamice timpurii. De asemenea, a jucat un rol semnificativ în expansiunea islamului în Asia Centrală și de Sud, fiind un centru al cunoașterii religioase și culturale.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce se urează „Casă de piatră” la nuntă? Din ce obicei ciudat provin aceste cuvinte?
De ce se urează „Casă de piatră” la nuntă? Din ce obicei ciudat provin aceste cuvinte?
În multe culturi, căsătoria este văzută ca un moment sacru și semnificativ în viața unei persoane. Nunta este considerată unul dintre cele mai importante eveniment din viața românilor. Fie... citește tot
Ziua în care la vot s-au prezentat în România 86% dintre cei cu drept de vot!
Ziua în care la vot s-au prezentat în România 86% dintre cei cu drept de vot!
Cea mai numeroasă prezență la vot din istoria României s-a înregistrat în anul 1990, la câteva luni după ce România scăpa de decenii de dictatură. Regimul ceaușist era îngenunchiat, iar... citește tot
Care este cel mai bine vândut parfum din toate timpurile? În top 3 sunt numai parfumuri franțuzești!
Care este cel mai bine vândut parfum din toate timpurile? În top 3 sunt numai parfumuri franțuzești!
Parfumurile sunt o industrie care generează anual venituri de miliarde de dolari. Deși se spune că cele mai bune parfumuri sunt cele franțuzești, în ultimii ani câteva state (Japonia, Italia,... citește tot