Ce înseamnă mobilizare generală în caz de război?

22.09.2022
Ce înseamnă mobilizare generală în caz de război?

Situațiile de criză sunt perioade din viața unei societăți pe care puțini și le doresc. Din punct de vedere istoric, au fost mai multe perioade de război în lume, decât a fost pace. Fie că vorbim de crize economice, sanitare, militare sau sociale, acestea reprezintă momente de cotitură în viața celor mai mulți cetățeni, timpul personal trecând în planul secund. La granițele României se poartă un război armat, ambii combatanți declanșând mobilizare de război.

Volodimir Zelensky declară „mobilizare generală”

război

Pe data de 24 februarie 2022, Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin ordonă trupelor să lanseze o „operațiune militară specială” pentru a ocupa estul Ucrainei. La câteva minute după, sunete de explozii s-au auzit în regiunile Donbas, Odesa, Harkov și în capitala Kiev. O oră mai târziu, Președintele Ucrainei anunță introducerea legii marțiale. Acest lucru se traduce prin permisiunea tuturor cetățenilor capabili să dețină și să folosească arme pentru a se proteja de inamicii invadatori.

Între timp, teatrele de război s-au întins în cea mai mare parte a țării. În cursul aceleași zile, Zelensky a ordinat o mobilizare generală a tuturor bărbaților ucraineni cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani. Asta înseamnă că acestei categorii de persoane li s-a interzis prin lege să părăsească Ucraina. Astfel, granițele teritoriilor învecinate au fost împânzite de mame cu copii sau bărbați în afara categoriei de vârste. Conform legii, legea mobilizării conferă armatei drepturi sporite și limitează libertățile civile, precum dreptul de a se manifesta sau de a părăsi țara.

Vladimir Putin declară „mobilizare parțială”

În cursul zilei de 21 septembrie 2022, Președintele Vladimir Putin anunță prin intermediul unei intervenții preînregistrate „mobilizarea parțială”. Mobilizarea anunțată de Putin înseamnă că vor fi convocați la război doar cei care au experiență militară. Aproximativ 300.000 de rezerviști vor fi mobilizați, fiind reinstruiți militar înainte de a fi alocați batalioanelor.
Liderul de la Kremlin acuză țările din occident că vor să distrugă Rusia.

„Rusia va folosi toate mijloacele pe care le are la îndemână”(…), „cei care încearcă să folosească șantajul nuclear împotriva noastră vor vedea că aceasta se poate întoarce împotriva lor”(…), „Nu este o cacealma”. – afirmă Președintele Vladimir Putin.

Ce înseamnă mobilizare generală în caz de război în România?

România este un stat membru NATO, iar protejarea granițelor este garantată de către toți membrii alianței. Cu toate acestea, de-a lungul timpului, conducătorii au adoptat în Constituția României și cazul unei mobilizări generale pentru război.

Articolul 7 din Constituția Română spune: „Președintele României poate declara, cu aprobarea prealabilă a Parlamentului, prin decret, contrasemnat de primul-ministru, mobilizarea sau demobilizarea, după caz, a forțelor destinate apărării. Numai în cazuri excepționale, hotărârea Președintelui se supune ulterior aprobării Parlamentului, în cel mult 5 zile de la adoptare.”

Articolul 8 din Constituția Română spune: „(…) d) măsurile de primă urgență care urmează a fi luate, precum și nominalizarea documentelor care includ activitatea operatorilor economici și a instituțiilor publice care se mobilizează și urmează a fi puse în aplicare;
e) drepturile și libertățile fundamentale al căror exercițiu se restrânge, conform prevederilor constituționale, pe timpul mobilizării sau al stării de război (…).

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot