Ce înseamnă mobilizare generală în caz de război?

22.09.2022
Ce înseamnă mobilizare generală în caz de război?

Situațiile de criză sunt perioade din viața unei societăți pe care puțini și le doresc. Din punct de vedere istoric, au fost mai multe perioade de război în lume, decât a fost pace. Fie că vorbim de crize economice, sanitare, militare sau sociale, acestea reprezintă momente de cotitură în viața celor mai mulți cetățeni, timpul personal trecând în planul secund. La granițele României se poartă un război armat, ambii combatanți declanșând mobilizare de război.

Volodimir Zelensky declară „mobilizare generală”

război

Pe data de 24 februarie 2022, Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin ordonă trupelor să lanseze o „operațiune militară specială” pentru a ocupa estul Ucrainei. La câteva minute după, sunete de explozii s-au auzit în regiunile Donbas, Odesa, Harkov și în capitala Kiev. O oră mai târziu, Președintele Ucrainei anunță introducerea legii marțiale. Acest lucru se traduce prin permisiunea tuturor cetățenilor capabili să dețină și să folosească arme pentru a se proteja de inamicii invadatori.

Între timp, teatrele de război s-au întins în cea mai mare parte a țării. În cursul aceleași zile, Zelensky a ordinat o mobilizare generală a tuturor bărbaților ucraineni cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani. Asta înseamnă că acestei categorii de persoane li s-a interzis prin lege să părăsească Ucraina. Astfel, granițele teritoriilor învecinate au fost împânzite de mame cu copii sau bărbați în afara categoriei de vârste. Conform legii, legea mobilizării conferă armatei drepturi sporite și limitează libertățile civile, precum dreptul de a se manifesta sau de a părăsi țara.

Vladimir Putin declară „mobilizare parțială”

În cursul zilei de 21 septembrie 2022, Președintele Vladimir Putin anunță prin intermediul unei intervenții preînregistrate „mobilizarea parțială”. Mobilizarea anunțată de Putin înseamnă că vor fi convocați la război doar cei care au experiență militară. Aproximativ 300.000 de rezerviști vor fi mobilizați, fiind reinstruiți militar înainte de a fi alocați batalioanelor.
Liderul de la Kremlin acuză țările din occident că vor să distrugă Rusia.

„Rusia va folosi toate mijloacele pe care le are la îndemână”(…), „cei care încearcă să folosească șantajul nuclear împotriva noastră vor vedea că aceasta se poate întoarce împotriva lor”(…), „Nu este o cacealma”. – afirmă Președintele Vladimir Putin.

Ce înseamnă mobilizare generală în caz de război în România?

România este un stat membru NATO, iar protejarea granițelor este garantată de către toți membrii alianței. Cu toate acestea, de-a lungul timpului, conducătorii au adoptat în Constituția României și cazul unei mobilizări generale pentru război.

Articolul 7 din Constituția Română spune: „Președintele României poate declara, cu aprobarea prealabilă a Parlamentului, prin decret, contrasemnat de primul-ministru, mobilizarea sau demobilizarea, după caz, a forțelor destinate apărării. Numai în cazuri excepționale, hotărârea Președintelui se supune ulterior aprobării Parlamentului, în cel mult 5 zile de la adoptare.”

Articolul 8 din Constituția Română spune: „(…) d) măsurile de primă urgență care urmează a fi luate, precum și nominalizarea documentelor care includ activitatea operatorilor economici și a instituțiilor publice care se mobilizează și urmează a fi puse în aplicare;
e) drepturile și libertățile fundamentale al căror exercițiu se restrânge, conform prevederilor constituționale, pe timpul mobilizării sau al stării de război (…).

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost prezente!
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost ...
În anul 1930, în Uruguay, avea loc primul Campionat Mondial de fotbal din istorie. Turneul final trebuia să aibă la start 16 națiuni, dar Japonia, Siam și Egipt s-au retras. Au rămas 13... citește tot
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Într-o epocă domnitată de rapiditate și de curse aeriene regulate, pare greu de crezut că acum mai puțin de 100 de ani exista un autobuz care făcea curse regulate între Londra și Calcutta,... citește tot
Istoria DN1-Valea Prahovei, cel mai înjurat drum din România. Cum a ajuns de la… potecă plină de tâlhari la primul Drum Național?
Istoria DN1-Valea Prahovei, cel mai înjurat drum din România. Cum a ajuns de la… potecă plină de tâlhari la primul Drum Național?
Nu există șofer din România care să nu fi petrecut ore bune pe Valea Prahovei, dacă și-a dorit o escapadă la munte. Unul dintre cele mai tranzitate drumuri din România este o corvoadă... citește tot