Acronimul CEO vine de la sintagma în engleză „Chief Executive Officer” și înseamnă în română Director General. Practic este funcția de conducere cea mai înaltă a unei companii. Trebuie specificat faptul că în alte organizații, funcția de director general este echivalentă cu cea de președinte (într-o bancă, într-o televiziune, într-un partid politic, într-un club sportiv, într-o farmacie etc.), rector (într-o universitate), director (într-o instituție de învățământ preuniversitar) etc.
Trebuie știut de la bun început că Directorul General este un angajat, un salariat al unei companii. Acesta realizează împreună cu directorii adjuncți direcția de dezvoltare a companiei și modul acesteia de funcționare. Așa cum este normal și această funcție trebuie supusă unui control, iar Directorul General răspunde în fața Consiliului de Administrație al companiei pentru toate măsurile luate.
Consiliul de Administrație (CA) supraveghează toate deciziile luate de Directorul General, astfel încât acestea să fie luate în interesul acționarilor. CA nu este o componentă a organizației, ci un organism exterior, căruia compania i se subordonează.
Responsabilitățile CEO-ului unei organizații sunt stabilite de Consiliul de Administrație al organizației. Ele pot fi de anvergură sau destul de limitate și sunt de obicei consacrate într-o delegare formală de autoritate. În mod obișnuit, responsabilitățile includ luarea de decizii în ceea ce privește strategia și alte probleme cheie. În calitate de lider al companiei, CEO-ul consiliază CA, motivează angajații și conduce schimbările în cadrul organizației. În calitate de manager, CEO-ul prezidează operațiunile zilnice ale companiei și ia toate deciziile importante în toate sectoarele și domeniile afacerii, inclusiv operațiuni, marketing, dezvoltarea afacerii, finanțe, resurse umane etc.
Consiliul de Administrație este format din mai mulți membrii, numiți directori, care sunt aleși sau numiți de către grupul de acționari și pot fi orice persoane, nu neapărat angajați ai organizației. CA are în frunte sa un președinte, iar Directorul General se subordonează acestuia.
De cele mai multe ori funcția de Președinte al Consiliului de Administrație și cea de Director General sunt deținute de aceeași persoană, însă sunt cazuri când se dorește ca toată puterea să nu fie deținută de un singur om.
Foto: Pexels.com