Ce înseamnă a fi „Gică contra”?

02.08.2021
Ce înseamnă a fi „Gică contra”?

Fiecare persoană de pe planetă este unică. Felul în care ne comportăm cu cei din jur este determinat atât de mediu, semeni sau educație. Unii dintre noi sunt mereu „pro”, alții „împotrivă” în funcție de interese și situații. Singurul ce pare a fi mereu „contra” este Gică, faimosul „Gică contra”.

Ce înseamnă a fi „Gică contra”?

Trebuie subliniat faptul că sunt persoane care vorbesc în contradictoriu, indiferent de subiect, doar de dragul discuției. Drept urmare, ele sunt catalogate de alți participanți la discuțe ca fiind „Gică contra”. Dar, oare ce înseamnă asta?

Potrivit definiției dată de Dicționarul explicativ al limbii române, a fi „Gică contra” este un epitet atribuit unei persoane care adoptă întotdeauna puncte de vedere diferite de cele ale majorității.  Așadar, o persoană care se contrazice cu toată lumea pe un subiect în dezbatere este catalogat a fi „Gică contra”. Gică este prescurtarea de la Gheorghe, un nume atât de folosit printre români.

Câte persoane sunt în România cu numele de Gheorghe?

Potrivit datelor oficiale ale Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, în anul 2021, nu mai puțin de 910.507 cetățeni români poartă numele de Gheorghe sau derivate ale acestuia, cum ar fi Gică.

Trebuie specificat că, în fiecare an, pe 23 aprilie este sărbătorit Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă. Așadar, toți cei care poartă numele acestuia sau derivate ale sale își sărbătoresc ziua numelui.

Potrivit statisticilor, dintre cei care poartă numele de Gheorghe sau derivate ale acestuia 727.351 sunt bărbaţi şi 183.156 femei. Majoritatea bărbaţilor se numesc Gheorghe, Ghiorghe (551.885), George (146.574), Gheorghiţă, Ghiorghiţă (24.022), iar Ghiţă (4.870). De partea cealaltă, din totalul femeilor, 133.845 poartă numele de Georgeta, alte 33.877 – Gheorghiţa, Ghiorghiţa şi 14.929 – Geta, în timp ce 505 femei se numesc Ghiţa.

Care sunt cele mai des întâlnite nume de familie din România?

Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii s-au identificat unii cu alții printr-un nume. La început, fiecare persoană avea un singur nume, nu se știe cum era atribuit, însă se presupune că era dat conform particularităților fizice ale omului, cam ceea ce este în prezent porecla. Practic, stră-stră-stră-stră-strămoșii noștri erau numiți fie Grasul, Părosul, Plângăciosul sau Năsosul.

Evoluția societăților și creșterea numărului de persoane a dus la nevoia de a identifica mai bine oamenii. În trecutul mai îndepărtat lumea nu avea și un nume de familie. Odată, însă, cu creșterea demografică s-a constatat că este nevoie de o diferențiere mai clară între persoane.

Conform datelor Direcției Pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Administrației și Internelor, cele mai des întâlnite nume de familie din România sunt: Popa, Popescu, Radu, Pop, Dumitru, Stan, Stoica, Gheorghe, Matei, Ciobanu, Ionescu, Rusu, Dumitrescu, Ioniță, Tudor, Dobre, Barbu, Nistor, Florea, Ene, Dinu, Georgescu, Diaconu, Diaconescu, Mocanu, Oprea, Voinea, Albu, Constantin, Șerban, Manole, Cristea, Toma, Stănescu, Preda și Mihai.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
Strâmtoarea Gibraltar este un punct foarte important pe harta Terrei. Această strâmtoare face legătura dintre Africa și Europa are o lungime de aproximativ 60 de kilometri și o lățime... citește tot