Ce face Angela Vladimirescu, stră-stră-strănepoata lui Tudor Vladimirescu, ultima care mai poartă numele revoluționarului?

03.06.2024
Ce face Angela Vladimirescu, stră-stră-strănepoata lui Tudor Vladimirescu, ultima care mai poartă numele revoluționarului?

De multe ori, istoria se scrie sub ochii noștri. Tudor Vladimirescu a fost unul dintre cele mai importante personaje din istoria Țării Românești. Astăzi, o singură persoană mai poartă numele revoluționarului: stră-stră-strănepoata Angela Vladimirescu care a ajuns la venerabila vârstă de 81 de ani.

Cine a fost Tudor Vladimirescu?

Tudor Vladimirescu s-a născut în anul 1780. Acesta a fost conducătorul Revoluției de la 1821, al pandurilor și domn al Țării Românești. Pe data de 28 mai 1821, Vladimirescu (41 de ani) își găsește sfârșitul la Târgoviște, unde este trădat de eteriști, fiind învinuit de colaborare cu otomanii.

Tudor s-a iubit pătimaș cu Florica, sora mai mică a vestitului haiduc Iancu Jianu, şi Elena, soţia boierului Nicolae Glogoveanu. Acesta nu a avut copii, dar are urmași. În noapte logodnei, Florica a fost răpită și violată de Guvernatorul Olteniei, serdarul Stoica, omul otomanilor. Ulterior, Tudor s-a răzbunat și l-a omorât pe serdar.

Cine este Angela Vladimirescu?

Angela Vladimirescu, din comuna Vladimir, judeţul Gorj, este unul dintre puţinii urmaşi în viaţă ai marelui revoluţionar de la 1821, Tudor Vladimirescu. Ajunsă astăzi la 81 de ani, femeia a fost jumătate de secol ghid turistic la Casa memorială „Tudor Vladimirescu” din satul Vladimir.

Angela Vladimirescu este stră-stră-strănepoata lui Pavel Vladimirescu, fratele marelui revoluţionar. Tudor Vladimirescu a avut un frate (Papa) și o soră (Constandina). Povestea Angelei Vladimirescu începe chiar în seara în care unchiul ei a fost ucis. Eteriştii i-au ucis pe fratele şi sora lui Vladimirescu, doar cumnata sa fiind salvată de localnici. Femeia, care era gravidă, a fost ascunsă de localnici în pădurea din apropierea satului Vladimir, într-un loc numit „La Bordeie”, unde a şi născut un băiat. Ion Vladimirescu a fost străbunicul Angelei Vladimirescu, el construind casa unde aceasta locuieşte astăzi.

Angela Vladimirescu locuieşte gard în gard cu Casa memorială „Tudor Vladimirescu”, unde s-a născut marele revoluţionar.

„Tudor nu a avut copii, dar a avut un frate, Pavel, zis și Papa. Copiii lui Papa au scăpat de urgia răzbunării, ascunși pe deal la bordeie”, explică femeia pentru presshub.ro.

Astăzi, femeia își duce liniștită bătrânețea după ani de-a rândul în care a împărtășit turiștilor veniți din toate colțurile țării celui mai brav dintre olteni, Tudor Vladimirescu.

Cum a fost trădat și ucis Tudor Vladimirescu?

La 10 kilometri de Pitești se găsește Conacul Goleştilor, acesta fiind locul unde Tudor Vladimirescu și-a trăit ultimele zile de libertate. Problemele pentru conducătorul pandurilor au început în momentul când au apărut disensiuni în oastea sa.

Tudor Vladimirescu a cerut tuturor căpitanilor săi să fie drepți, altfel vor răspunde cu viața. Toți au fost de acord, mai puțin patru dintre ei. Drept urmare, Tudor s-a răzbunat crunt pe cei în cauză. Ioan Urdăreanu a fost însă spânzurat, în schimb ceilalți trei au scăpat: doi au fugit şi unul a fost cruţat la insistenţele pandurilor.

De aici lucrurile au degenerat, iar eteristul Hagi Prodan a obținut de la căpitanii lui Tudor înscrisuri în care aceştia declarau că nu-l mai vor lider. Drept urmare, pe data de 21 mai 1821 Vladimirescu a fost înconjurat de căpitanii săi și a fost acuzat de trădare, după ce eteriști veniseră cu scrisori în care arătau ca acesta negociase cu turcii în defavoarea lor. Potrivit datelor istorice, eteristul Iordache Olimpiotul i-ar fi întrebat pe panduri dacă îl mai vor căpitan pe Tudor sau îi preferă pe gospodarii Dimitrie Macedonski sau Hagi Prodan.

Ce s-a întâmplat azi, 23 ianuarie?
Ce s-a intamplat azi, 23 ianuarie?

Căpitanii şi pandurii, proşti şi supăraţi pe nechibzuita asprime a lui Tudor, au început să strige toţi într-o glăsuire: ”Ba pe gospodar Macedonski şi pe gospodar Hagi Prodan! Iar pe slugerul Tudor nu-l mai voim!”, se arată în izvoarele istorice.

Cu ajutorul lui Hagi Prodan şi Dimitrie Macedonski, eteristul Iordache, împreună cu 25 de arnăuţi, îl arestează pe Tudor Vladimirescu pe data de 21 mai 1821.

Cum a fost ucis Tudor Vladimirescu?

După ce a fost trădat de căpitanii săi conducătorul pandurilor a ajuns de la Golești la Piteşti, în casa lui Iancu Mavrodol. Datele istorice consemnează ultimele sale cuvinte către cei care l-au arestat.

Vreţi să mă omorâţi? Eu nu mă tem de moarte. Eu am înfruntat moartea în mai multe rânduri. Mai înainte de a ridica steagul spre a cere drepturile patriei mele, m-am îmbrăcat în cămaşa morţii. Turcii sunt în ţară, dar nu sunteţi în stare, şi nu veţi fi niciodată, a vă bate cu dânşii cu ispravă … voi, oameni fără căpătâi şi străini cu totul de această ţară, a spus Tudor Vladimirescu.

Alexandru Ipsilanti a fost cel care l-a judecat și l-a condamnat pe Tudor Vladimirescu. Înainte de a-și da ultima suflare, în noaptea de 27 spre 28 mai 1821, acesta a fost torturat şi ucis de doi dintre cei mai cruzi ofiţeri eterişti, la Târgovişte.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De plecat, au plecat ardelenii „la America” înainte de 1914. Dar de întors, câți s-au mai întors?
De plecat, au plecat ardelenii „la America” înainte de 1914. Dar de întors, câți s-au mai întors?
Între 1880-1914 a avut loc cea mai mare migrație voluntară din istorie, dinspre Europa spre Statele Unite ale Americii. Imigranții proveneau din: Italia, Imperiul Austro-Ungar, Imperiul Țarist,... citește tot
Momentul de GENIU! Când au fost românii cei mai deștepți din istorie? Cum le-au dat peste nas marilor imperii speculând un moment ISTORIC
Momentul de GENIU! Când au fost românii cei mai deștepți din istorie? Cum le-au dat peste nas marilor imperii speculând un moment ISTORIC
În ciuda faptului că a fost mai mereu sub dominare otomană, rusească sau austriacă, românii au fost un popor pașnic. Rareori au ieșit în evidență printr-un lucru fabulos. De departe cel... citește tot
Să asculți și să nu crezi: Hitul Zaraza a fost copiat după un tango argentinian dedicat unui… bou
Să asculți și să nu crezi: Hitul Zaraza a fost copiat după un tango argentinian dedicat unui… bou
„Vreau să-mi spui frumoasă Zaraza, Cine te-a iubit? Câți au plâns nebuni pentru tine, Și câți au murit?”, sunt versurile uneia dintre cele mai celebre melodii românești care se numește... citește tot