Ce face Angela Vladimirescu, stră-stră-strănepoata lui Tudor Vladimirescu, ultima care mai poartă numele revoluționarului?

03.06.2024
Ce face Angela Vladimirescu, stră-stră-strănepoata lui Tudor Vladimirescu, ultima care mai poartă numele revoluționarului?

De multe ori, istoria se scrie sub ochii noștri. Tudor Vladimirescu a fost unul dintre cele mai importante personaje din istoria Țării Românești. Astăzi, o singură persoană mai poartă numele revoluționarului: stră-stră-strănepoata Angela Vladimirescu care a ajuns la venerabila vârstă de 81 de ani.

Cine a fost Tudor Vladimirescu?

Tudor Vladimirescu s-a născut în anul 1780. Acesta a fost conducătorul Revoluției de la 1821, al pandurilor și domn al Țării Românești. Pe data de 28 mai 1821, Vladimirescu (41 de ani) își găsește sfârșitul la Târgoviște, unde este trădat de eteriști, fiind învinuit de colaborare cu otomanii.

Tudor s-a iubit pătimaș cu Florica, sora mai mică a vestitului haiduc Iancu Jianu, şi Elena, soţia boierului Nicolae Glogoveanu. Acesta nu a avut copii, dar are urmași. În noapte logodnei, Florica a fost răpită și violată de Guvernatorul Olteniei, serdarul Stoica, omul otomanilor. Ulterior, Tudor s-a răzbunat și l-a omorât pe serdar.

Cine este Angela Vladimirescu?

Angela Vladimirescu, din comuna Vladimir, judeţul Gorj, este unul dintre puţinii urmaşi în viaţă ai marelui revoluţionar de la 1821, Tudor Vladimirescu. Ajunsă astăzi la 81 de ani, femeia a fost jumătate de secol ghid turistic la Casa memorială „Tudor Vladimirescu” din satul Vladimir.

Angela Vladimirescu este stră-stră-strănepoata lui Pavel Vladimirescu, fratele marelui revoluţionar. Tudor Vladimirescu a avut un frate (Papa) și o soră (Constandina). Povestea Angelei Vladimirescu începe chiar în seara în care unchiul ei a fost ucis. Eteriştii i-au ucis pe fratele şi sora lui Vladimirescu, doar cumnata sa fiind salvată de localnici. Femeia, care era gravidă, a fost ascunsă de localnici în pădurea din apropierea satului Vladimir, într-un loc numit „La Bordeie”, unde a şi născut un băiat. Ion Vladimirescu a fost străbunicul Angelei Vladimirescu, el construind casa unde aceasta locuieşte astăzi.

Angela Vladimirescu locuieşte gard în gard cu Casa memorială „Tudor Vladimirescu”, unde s-a născut marele revoluţionar.

„Tudor nu a avut copii, dar a avut un frate, Pavel, zis și Papa. Copiii lui Papa au scăpat de urgia răzbunării, ascunși pe deal la bordeie”, explică femeia pentru presshub.ro.

Astăzi, femeia își duce liniștită bătrânețea după ani de-a rândul în care a împărtășit turiștilor veniți din toate colțurile țării celui mai brav dintre olteni, Tudor Vladimirescu.

Cum a fost trădat și ucis Tudor Vladimirescu?

La 10 kilometri de Pitești se găsește Conacul Goleştilor, acesta fiind locul unde Tudor Vladimirescu și-a trăit ultimele zile de libertate. Problemele pentru conducătorul pandurilor au început în momentul când au apărut disensiuni în oastea sa.

Tudor Vladimirescu a cerut tuturor căpitanilor săi să fie drepți, altfel vor răspunde cu viața. Toți au fost de acord, mai puțin patru dintre ei. Drept urmare, Tudor s-a răzbunat crunt pe cei în cauză. Ioan Urdăreanu a fost însă spânzurat, în schimb ceilalți trei au scăpat: doi au fugit şi unul a fost cruţat la insistenţele pandurilor.

De aici lucrurile au degenerat, iar eteristul Hagi Prodan a obținut de la căpitanii lui Tudor înscrisuri în care aceştia declarau că nu-l mai vor lider. Drept urmare, pe data de 21 mai 1821 Vladimirescu a fost înconjurat de căpitanii săi și a fost acuzat de trădare, după ce eteriști veniseră cu scrisori în care arătau ca acesta negociase cu turcii în defavoarea lor. Potrivit datelor istorice, eteristul Iordache Olimpiotul i-ar fi întrebat pe panduri dacă îl mai vor căpitan pe Tudor sau îi preferă pe gospodarii Dimitrie Macedonski sau Hagi Prodan.

Ce s-a întâmplat azi, 23 ianuarie?
Ce s-a intamplat azi, 23 ianuarie?

Căpitanii şi pandurii, proşti şi supăraţi pe nechibzuita asprime a lui Tudor, au început să strige toţi într-o glăsuire: ”Ba pe gospodar Macedonski şi pe gospodar Hagi Prodan! Iar pe slugerul Tudor nu-l mai voim!”, se arată în izvoarele istorice.

Cu ajutorul lui Hagi Prodan şi Dimitrie Macedonski, eteristul Iordache, împreună cu 25 de arnăuţi, îl arestează pe Tudor Vladimirescu pe data de 21 mai 1821.

Cum a fost ucis Tudor Vladimirescu?

După ce a fost trădat de căpitanii săi conducătorul pandurilor a ajuns de la Golești la Piteşti, în casa lui Iancu Mavrodol. Datele istorice consemnează ultimele sale cuvinte către cei care l-au arestat.

Vreţi să mă omorâţi? Eu nu mă tem de moarte. Eu am înfruntat moartea în mai multe rânduri. Mai înainte de a ridica steagul spre a cere drepturile patriei mele, m-am îmbrăcat în cămaşa morţii. Turcii sunt în ţară, dar nu sunteţi în stare, şi nu veţi fi niciodată, a vă bate cu dânşii cu ispravă … voi, oameni fără căpătâi şi străini cu totul de această ţară, a spus Tudor Vladimirescu.

Alexandru Ipsilanti a fost cel care l-a judecat și l-a condamnat pe Tudor Vladimirescu. Înainte de a-și da ultima suflare, în noaptea de 27 spre 28 mai 1821, acesta a fost torturat şi ucis de doi dintre cei mai cruzi ofiţeri eterişti, la Târgovişte.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Statul de pe primul loc are un IQ mediu de 42. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Statul de pe primul loc are un IQ mediu de 42. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt ...
Nu om fi noi deștepții deștepților, dar parcă nici la coada clasamentului nu suntem. Am zis parcă? Sigur nu suntem. Nivelul IQ-ului unui neam depinde de o sumedenie de factori, de la genetică,... citește tot
Prin ce orașe din România trece Paralela 45? Unde se întâlnesc Meridianul de 25 de grade și Paralela 45?
Prin ce orașe din România trece Paralela 45? Unde se întâlnesc Meridianul de 25 de grade și Paralela 45?
România este situată în emisfera nordică, la intersecția dintre Paralela de 45 de grade latitudine nordică și Meridianul de 25 de grade longitudine estică. De altfel, Paralela 45 traversează... citește tot
Cele mai bune glume de pe Internet după maneaua de la concertul Coldplay | Maneliștii vin la sfârșit, nu la început
Cele mai bune glume de pe Internet după maneaua de la concertul Coldplay | Maneliștii vin la sfârșit, nu la început
Mult așteptatul concert Coldplay de la București a început cu stângul. Un cântăreț de manele pe nume Babasha a fost invitat să cânte alături de solistul trupei, iar publicul l-a huiduit. Ba... citește tot