Ce este un releu? La ce se folosește releul?

09.02.2021
Ce este un releu? La ce se folosește releul?

Conversia unei intrări electrice mici într-o ieșire cu curent mare nu este o operație ușoară, dar această sarcină este necesară pentru a opera eficient o gamă largă de aparate și vehicule standard. Multe circuite realizează aceste conversii prin utilizarea releelor, care sunt indispensabile în toate tipurile de echipamente electronice.

Releele sunt comutatoare electrice care utilizează electromagnetismul pentru a converti stimuli electrici mici în curenți mai mari. Aceste conversii au loc atunci când intrările electrice activează electromagnetii pentru a forma sau a sparge circuitele existente.

Utilizând intrări slabe pentru a alimenta curenți mai puternici, releele acționează efectiv ca un comutator sau ca un amplificator pentru circuitul electric, în funcție de aplicația dorită.

Ce este un releu? De ce să folosiți un releu?

Releele sunt componente extrem de versatile, care sunt la fel de eficiente în circuitele complexe ca și în cele simple. Ele pot fi utilizate în locul altor forme de comutatoare sau pot fi proiectate special pe baza unor factori precum amperajul necesar. Una dintre cele mai frecvente situații care necesită utilizarea unui releu apare atunci când o aplicație trebuie să treacă de la curent mare la curent redus (sau invers) în același circuit. Releele oferă amplificarea necesară pentru a converti un curent mic într-unul mai mare.

Releele nu se limitează la transformarea intrărilor unice în ieșiri unice în puncte unice ale circuitului. În alte aplicații, un singur releu poate activa mai multe circuite, permițând unei intrări să inițieze multe alte efecte.

Mai mult, relee specifice pot îndeplini funcții mai avansate decât alte componente electronice. Releele de întârziere, pentru a numi doar o categorie, permit sistemelor să ruleze numai pentru o perioadă de timp stabilită sau să înceapă numai după o perioadă de timp stabilită. Aceasta introduce posibilități mai sofisticate pentru construirea sistemelor electronice.

Beneficiile unui releu

Chiar și atunci când o aplicație nu necesită în mod specific un releu, utilizarea acesteia se poate dovedi benefică. Releele pot reduce nevoia de cabluri și comutatoare de mare intensitate, care sunt scumpe și ocupă spațiu.

Prin urmare, trecerea la relee în sistemele electronice poate reduce dimensiunea sau greutatea carcasei, de exemplu, sau permite producătorilor să încadreze mai multe funcționalități într-un spațiu de aceeași dimensiune.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot