Ce este un pașaport diplomatic?

09.08.2022
Ce este un pașaport diplomatic?

Pașaportul reprezintă actul cu ajutorul căruia oamenii pot călătoriidintr-o țară în alta. Cetățenii din cadrul Uniunii Europene pot merge dintr-un stat în altul doar cu cartea de identitate, însă în afara acestei regiuni vor avea nevoie de pașaport. Cu ajutorul acestui document o persoană este identificată și se știe exact țara de proveniență.

Între statele lumii există diferite relații politice și diplomatice, drept pentru care călătoriile cetățenilor se pot efectua fie cu viză, fie cu permis de intrare în noul teritoriu. Totul ține de puterea pașaportului. Trebuie precizat că există și un pașaport diplomatic, care este deținut doar de anumite persoane din cadrul unui stat și vine la pachet cu anumite beneficii.

Cine deține un pașaport diplomatic?

Pașaportul diplomatic este un document de călătorie care se eliberează de Ministerul Afacerilor Externe, prin Direcția Generală Afaceri Consulare, la solicitarea instituțiilor sau autorităților publice interesate ori, după caz, a organismelor interesate, în cazurile și în condițiile prevăzute de lege, potrivit avocatura.com.

Cu alte cuvinte, pașaportul diplomatic este emis doar persoanelor din cadrul statului care călătoresc în străinătate pentru a reprezenta interesele țării. În România, legea prevede ca următoarele persoane să beneficieze de acest document de călătorie:

Pașaportul diplomatic este eliberat la începerea mandatului și încetează de drept odată cu eliberarea din funcție, cu unele excepții, cum ar fi șeful statului care deține acest document pe toată durata vieții.

Deținătorii de pașapoarte diplomatice sunt scutiți adesea de viză, atunci când vor să călătorească într-o altă țară. Totodată, aceștia scapă și de alte procese birocratice în călătoriile întreprinse de ei.

Când a apărut pentru prima dată pașaportul?

Regele Henry V al Marii Britanii a propus pentru prima dată, în anul 1414, un concept de pașaport, recunoscut în lumea întreagă, care să ajute la identificarea cetățenilor străini de pe teritoriul unui stat. Pașaportul modern a început să fie utilizat obligatoriu, începând cu Primul Război Mondial (1914-1918), când era nevoie de un control al migrației.

Foto: b1tv.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este metoda fermoarului în trafic?
Ce este metoda fermoarului în trafic?
Metoda fermoarului, cunoscută și sub denumirea de „principiul de alternare” sau „zipper merge” în limba engleză, este o tehnică de circulație rutieră menită să fluidizeze traficul... citește tot
Ce s-ar întâmpla dacă Pământul s-ar opri din rotire (mișcarea de rotație)?
Ce s-ar întâmpla dacă Pământul s-ar opri din rotire (mișcarea de rotație)?
Ne gândim rar la faptul că Pământul se învârte. Și totuși, planeta noastră face o rotație completă în jurul axei sale o dată la 24 de ore. Dar ce s-ar întâmpla dacă, brusc, Pământul... citește tot
De ce nu putem merge direct în spațiu?
De ce nu putem merge direct în spațiu?
Mulți oameni și-au imaginat cel puțin o dată cum ar fi să deschidă o ușă și să iasă direct în spațiu, ca într-un film SF. Dar adevărul este că spațiul cosmic este unul dintre cele... citește tot