Ce este un injectomat? La ce este folosit un injectomat?

17.11.2020
Ce este un injectomat? La ce este folosit un injectomat?

Un injectomat este o seringă automată care livrează tratamente sub formă de soluții injectabile continuu. Medicul stabilește doza de medicamente necesară, pe care o introduce în injectomat. Acest tip de echipament este esențial în secțiile de terapie intensivă.

Cum trebuie folosit un injectomat?

Potrivit manualului de utilizare al unui astfel de echipament, „există pericolul de declanșare a unei explozii dacă dispozitivul se folosește în prezența unor anestezice inflamabile„. Folosirea unui astfel de aparat trebuie făcută cu mare grijă, fiindcă un scurt circuit minor poate provoca un dezastru, deoarece în secțiile de terapie intensivă se găsesc tuburi cu oxigen.

Incendiul de la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț

Potrivit ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, un scurtcircuit la un injectomat a provocat tragedia de la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț. Dispozitivul este folosit în secțiile ATI pentru a administra tratament pacienților în stare gravă. Din păcate, unul dintre injectomate a făcut un scurt circuit și a provocat, până acum, decesul a 10 pacienți. Alte șapte persoane și medicul de gardă sunt grav răniți.

Așa cum explicam mai sus, flacăra de la scurtcircuitul injectomatului a ajuns la tuburile de oxigen și a provocat o explozie masivă. De aceea, este indicat ca aceste echipamente să fie verificate periodic.

Înainte de utilizare verificaţi întotdeauna funcţionarea alarmelor acustice şi vizuale în timpul auto-testului de la pornire. De asemenea verificaţi dispozitivul pentru eventuale deteriorări. Conexiunile la pacient trebuiesc făcute numai după ce dispozitivul este pornit. Întrerupeţi legătura la pacient atunci când încărcaţi siringa pentru a evita pericolul unui dozaj incorect. Există pericolul de declanşare a unei explozii dacă dispozitivul se foloseşte în prezenţa unor anestezice inflamabile, se arată în manualul de utilizare al injectomatului.

Specialiștii în sănătate consideră că acest dispozitiv este unul foarte sensibil și trebuie verificat mereu. Bună funcționare a injectomatului poate duce la salvarea pacientului aflat la terapie intensivă, dar și la prevenirea tragediilor, precum cea de la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț.

Foto: ziare.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot