Ce este satelitul? Cum funcționează un satelit?

27.02.2019
Ce este satelitul? Cum funcționează un satelit?

Satelit. Se vorbește la tot pasul despre sateliți artificiali și despre sateliți naturali. Totuși, nu multă lume știe ce este acela un satelit și cum funcționează. Ce este, de fapt, satelitul?

Conform definiției, satelitul este un corp ceresc care se rotește în jurul altui corp ceresc, însoțindu-I in cursul mișcării lui de revoluție. Există două tipuri de sateliți: naturali (așa cum este Luna pentru Terra) și artificiali (corpuri metalice de forme diverse, prevăzut cu aparataj, lansat de oameni în spațiul interplanetar cu ajutorul unei rachete și care apoi se rotește în jurul Pământului fără a mai avea nevoie de propulsie).

Cum funcționează un satelit?

Sateliții artificiali sunt nave robotice folosite pentru comunicații, supraveghere, și orbitează în jurul Pământului. Sunt mai multe tipuri de sateliți printre care sateliți civili, sateliți militari, sateliți de comunicații, sateliți de navigație, sateliți meteorologici și sateliți de cercetare.

Dacă sărim în Pământ, în cât timp am ajunge pe partea cealaltă?

Un satelit își produce puterea necesară pe toată durata misiunii. Cea mai folosită sursă este o combinație a celulelor solare cu reîncarcarea bateriilor. Panourile solare fotovoltaice sunt de dimensiuni mari pentru a produce puterea de care are nevoie satelitul. Totodată, sateliții folosesc radiatoare în formă de panouri pentru a preveni supraîncălzirea de la Soare a unor elemente.

Un satelit primeste semnalul de la o stație emițătoare de pe Terra care amplifică și retransmite semnalul spre o stație de recepție la o frecvență diferită. Toți sateliții din ziua de astăzi ajung pe orbita pământului cu ajutorul unor rachete. Aceste costuri pot varia undeva între 10 și 400 de milioane de dolari.

Care a fost primul satelit lansat?

Primul satelit arteficial a fost lansat de URSS în octombrie 1957. Acesta a efectuat 1410 rotații în jurul Terrei, timp de 94 de zile, după care a intrat în atmosfera terestră și s-a dezintegrat prin ardere.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Procesele de payroll trebuie realizate pe baza unui flux rapid în orice companie, pentru o gestionare cât mai eficientă a resursei umane și a timpului. Un program salarii, care este denumit și... citește tot
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
Puțini știu adevărata poveste din spatele expresiei „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”, folosită adesea cu dispreț. Dar dacă ne întoarcem în timp, în perioada sclaviei romilor,... citește tot
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
Pe data de 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO alături de Bulgaria, Estonia, Lituania, Slovacia și Slovenia. Aceasta era una dintre cele mai importante reușite pe plan extern... citește tot