Ce este perioada Caldă Medievală, perioada în care Pământul a trecut printr-o încălzire accentuată?

27.07.2022
Ce este perioada Caldă Medievală, perioada în care Pământul a trecut printr-o încălzire accentuată?

Trăim zile caniculare și se vorbește la tot pasul despre încălzirea globală. Voci mai alarmate, unele neavizate, atrag atenția și cu privire la un eventual sfârșit al lumii. Greu de crezut. Terra a mai trecut printr-o perioadă extrem de caldă și a supraviețuit.

Perioada caldă medievală, cunoscută de către geografi și ca Micul optim climatic, este o epocă estimată de specialiștii climatologi cam între anii 950 – 1250, sau chiar 800 – 1300. Timp de câteva sute de ani, Pământul a trecut printr-o încălzire accentuată și temperatura medie globală a fost cu până la 3 °C mai mare decât în prezent.

Ce s-a întâmplat în perioada Caldă Medievală?

Lucrurile s-au schimbat total pentru locuitorii Terrei din acea perioadă. Astfel, profitând de topirea accentuată a ghețurilor și îndulcirea climei globale, vikingii au explorat țărmurile arctice. În 874 este descoperită Islanda, sudul Goenlandei în 980-990 și America de Nord în anul 1.000. Ce scriau cronicile medievale, după ce Leif, conducătorul expediției vikinge, descoperea America?

„Vremea era bună. Iarba era plină de rouă, iar primul lucru pe care ei l-au făcut a fost să o pună ped buze şi li s-a părut că era cel mai dulce lucru pe care îl gustaseră vreodată (…). Râurile şi lacurile erau pline de somoni, cei mai mari somoni pe care îi văzuseră. Clima le părea atât de primitoare încât animalele nu ar fi avut nevoie de furaje: apele nu îngheţau şi iarba nu se usca”.

De altfel, Groenlanda (Greenland = ținutul verde) se numește astfel întrucât în perioada caldă medievală, care a durat câteva sute de ani, insula era verde, nu înghețată. Ba mai mult, oamenii acelor timpuri făceau agricultură la cercul polar.

În Marea Britanie a mai fost cald

În aceste zile, părți din Regatul Unit al Marii Britanii se confruntă cu o secetă fără precedent și cu temperaturi extreme. Valul de căldură a adus temperaturi record de peste 40 de grade Celsius, un lucru neobișnuit pentru britanici. Acum aproape 1.000 de ani, Anglia avea o climă mult mai blândă decât acum. Textele medievale arată că pe atunci vița de vie creștea pe suprafețe destul de mari în partea de sud a Angliei.

După anul 1300 lucrurile s-au schimbat din nou peste Terra. Între 1300 și 1900 a urmat o lungă si dramatică răcire, cunoscută sub denumirea de Mica Glaciațiune.

Ce ne spune existența perioadei Calde Medievale?

Existența unei astfel de perioade în istorie ne arată că dacă încălzirea globală naturală și toate efectele sale au avut loc în trecut fără ca oamenii să le provoace, atunci poate că nu suntem responsabili pentru ceea ce trăim, notează theconversation.com. Și dacă semenii noștri au supraviețuit în trecut, și noi o putem face astăzi. E drept, nu va fi ușor, dar ne adaptăm.

AZI ÎN ISTORIE
Pe data de 8 august, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sf. Emilian Mărt., Ep. Cizicului și Sf. Miron, Ep. Cretei. Totodată, din anul 2002 este celebrată Ziua internațională a...
Cele mai noi articole
De unde vine expresia „trai pe vătrai” și de ce în zilele noastre și-a pierdut sensul?
De unde vine expresia „trai pe vătrai” și de ce în zilele noastre și-a pierdut sensul?
Cine nu a auzit măcar o dată de expresia „trai pe vătrai” folosită de către vorbitorii de limba română cu sensul de „bunăstare” și „confort”? Ei bine, deși astăzi această... citește tot
De ce sunt oglinzi în lift?
De ce sunt oglinzi în lift?
Oglinda este un obiect decorativ utilizat frecvent la interior, iar suprafața sa este destul de lucioasă încât formează o imagine. Oglinzile sunt folosite încă din antichitate, primele regiuni... citește tot
Ce sunt titlurile de stat?
Ce sunt titlurile de stat?
Persoanele care dețin un surplus de bani și vor să investească fără să aibă grija că îi pot pierde pot cumpăra titluri de stat. Acestea pot fi achiziționate online numai de către... citește tot