Ce este perioada Caldă Medievală, perioada în care Pământul a trecut printr-o încălzire accentuată?

27.07.2022
Ce este perioada Caldă Medievală, perioada în care Pământul a trecut printr-o încălzire accentuată?

Trăim zile caniculare și se vorbește la tot pasul despre încălzirea globală. Voci mai alarmate, unele neavizate, atrag atenția și cu privire la un eventual sfârșit al lumii. Greu de crezut. Terra a mai trecut printr-o perioadă extrem de caldă și a supraviețuit.

Perioada caldă medievală, cunoscută de către geografi și ca Micul optim climatic, este o epocă estimată de specialiștii climatologi cam între anii 950 – 1250, sau chiar 800 – 1300. Timp de câteva sute de ani, Pământul a trecut printr-o încălzire accentuată și temperatura medie globală a fost cu până la 3 °C mai mare decât în prezent.

Ce s-a întâmplat în perioada Caldă Medievală?

Lucrurile s-au schimbat total pentru locuitorii Terrei din acea perioadă. Astfel, profitând de topirea accentuată a ghețurilor și îndulcirea climei globale, vikingii au explorat țărmurile arctice. În 874 este descoperită Islanda, sudul Goenlandei în 980-990 și America de Nord în anul 1.000. Ce scriau cronicile medievale, după ce Leif, conducătorul expediției vikinge, descoperea America?

„Vremea era bună. Iarba era plină de rouă, iar primul lucru pe care ei l-au făcut a fost să o pună ped buze şi li s-a părut că era cel mai dulce lucru pe care îl gustaseră vreodată (…). Râurile şi lacurile erau pline de somoni, cei mai mari somoni pe care îi văzuseră. Clima le părea atât de primitoare încât animalele nu ar fi avut nevoie de furaje: apele nu îngheţau şi iarba nu se usca”.

De altfel, Groenlanda (Greenland = ținutul verde) se numește astfel întrucât în perioada caldă medievală, care a durat câteva sute de ani, insula era verde, nu înghețată. Ba mai mult, oamenii acelor timpuri făceau agricultură la cercul polar.

În Marea Britanie a mai fost cald

În aceste zile, părți din Regatul Unit al Marii Britanii se confruntă cu o secetă fără precedent și cu temperaturi extreme. Valul de căldură a adus temperaturi record de peste 40 de grade Celsius, un lucru neobișnuit pentru britanici. Acum aproape 1.000 de ani, Anglia avea o climă mult mai blândă decât acum. Textele medievale arată că pe atunci vița de vie creștea pe suprafețe destul de mari în partea de sud a Angliei.

După anul 1300 lucrurile s-au schimbat din nou peste Terra. Între 1300 și 1900 a urmat o lungă si dramatică răcire, cunoscută sub denumirea de Mica Glaciațiune.

Ce ne spune existența perioadei Calde Medievale?

Existența unei astfel de perioade în istorie ne arată că dacă încălzirea globală naturală și toate efectele sale au avut loc în trecut fără ca oamenii să le provoace, atunci poate că nu suntem responsabili pentru ceea ce trăim, notează theconversation.com. Și dacă semenii noștri au supraviețuit în trecut, și noi o putem face astăzi. E drept, nu va fi ușor, dar ne adaptăm.

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Câți români știau carte la 1800?
Câți români știau carte la 1800?
Sistemul de învățământ din România are o istorie îndelungată și a fost influențat o bună bucată de timp de Biserică. În Principatele Române, la începutul anilor 1800 rata de... citește tot
Ping pong între state! Cine a fost de șase ori domn al Țării Românești și de patru ori domn al Moldovei?
Ping pong între state! Cine a fost de șase ori domn al Țării Românești și de patru ori domn al Moldovei?
Constantin Mavrocordat a fost a fost de șase ori domn al Țării Românești și de patru ori conducător al Moldovei. Reformele sale au fost radicale pentru acele vremuri, reușind să desființeze... citește tot
De ce faptele penale se pot prescrie? E normal să scapi de o crimă dacă s-a prescris fapta?
De ce faptele penale se pot prescrie? E normal să scapi de o crimă dacă s-a prescris fapta?
Justiția din România are multe lacune, însă autoritățile specializate încearcă să le rezolve o dată cu trecerea timpului. Ministrul Justiției trebuie să propună și să adopte legi, în... citește tot
Recomandări din presa de azi
Animalul înspăimântător descoperit recent de cercetători. E periculos pentru oameni și se ascunde perfect
Celebra cântăreaţă de muzică populară care s-a RETRAS la mănăstire! Nimeni nu se aştepta: 'Nu...
Avertisment FINAL pentru OMENIRE de la cel mai important grup de cercetători din lume
Nicoleta Luciu a ajuns de nerecunoscut. Pare mai în vârstă cu 10 ani. Imaginea care...
Final de drum pentru Andreea Bălan! Cum a încălcat contractul cu Antena 1, pentru America...
Astronomii români au descoperit un asteroid care va trece aproape de Pământ. Când e așteptat
Lovitura momentului privind aderarea României la Schengen! Eugen Tomac a confirmat: CE recunoaște că decizia...
Cât de repede expiră benzina din rezervorul tău: sunt brânzeturi care au termenul de valabilitate...
Cine a câștigat America Express. S-au aflat numele câștigătorilor înainte ca emisiunea să înceapă
Scandal la Survivor după ce patru foști concurenți s-au întors în Dominicană: «Nu e corect!»
O actriță celebră a fost plasată în arest psihiatric. Cum a fost găsită actrița pe...
Fiica Stelei Popescu a rupt acum tăcerea. Ce s-a întâmplat cu vila de 200.000 de...
Viața la țară în Australia! Ferma de fructe exotice deținută de un român în Queensland
S-a deghizat în măicuță și cerșea bani de la trecători. Suspectul a ajuns pe mâna...
adplus-dvertising