Ce este perioada Caldă Medievală, perioada în care Pământul a trecut printr-o încălzire accentuată?

27.07.2022
Ce este perioada Caldă Medievală, perioada în care Pământul a trecut printr-o încălzire accentuată?

Trăim zile caniculare și se vorbește la tot pasul despre încălzirea globală. Voci mai alarmate, unele neavizate, atrag atenția și cu privire la un eventual sfârșit al lumii. Greu de crezut. Terra a mai trecut printr-o perioadă extrem de caldă și a supraviețuit.

Perioada caldă medievală, cunoscută de către geografi și ca Micul optim climatic, este o epocă estimată de specialiștii climatologi cam între anii 950 – 1250, sau chiar 800 – 1300. Timp de câteva sute de ani, Pământul a trecut printr-o încălzire accentuată și temperatura medie globală a fost cu până la 3 °C mai mare decât în prezent.

Ce s-a întâmplat în perioada Caldă Medievală?

Lucrurile s-au schimbat total pentru locuitorii Terrei din acea perioadă. Astfel, profitând de topirea accentuată a ghețurilor și îndulcirea climei globale, vikingii au explorat țărmurile arctice. În 874 este descoperită Islanda, sudul Goenlandei în 980-990 și America de Nord în anul 1.000. Ce scriau cronicile medievale, după ce Leif, conducătorul expediției vikinge, descoperea America?

„Vremea era bună. Iarba era plină de rouă, iar primul lucru pe care ei l-au făcut a fost să o pună ped buze şi li s-a părut că era cel mai dulce lucru pe care îl gustaseră vreodată (…). Râurile şi lacurile erau pline de somoni, cei mai mari somoni pe care îi văzuseră. Clima le părea atât de primitoare încât animalele nu ar fi avut nevoie de furaje: apele nu îngheţau şi iarba nu se usca”.

De altfel, Groenlanda (Greenland = ținutul verde) se numește astfel întrucât în perioada caldă medievală, care a durat câteva sute de ani, insula era verde, nu înghețată. Ba mai mult, oamenii acelor timpuri făceau agricultură la cercul polar.

În Marea Britanie a mai fost cald

În aceste zile, părți din Regatul Unit al Marii Britanii se confruntă cu o secetă fără precedent și cu temperaturi extreme. Valul de căldură a adus temperaturi record de peste 40 de grade Celsius, un lucru neobișnuit pentru britanici. Acum aproape 1.000 de ani, Anglia avea o climă mult mai blândă decât acum. Textele medievale arată că pe atunci vița de vie creștea pe suprafețe destul de mari în partea de sud a Angliei.

După anul 1300 lucrurile s-au schimbat din nou peste Terra. Între 1300 și 1900 a urmat o lungă si dramatică răcire, cunoscută sub denumirea de Mica Glaciațiune.

Ce ne spune existența perioadei Calde Medievale?

Existența unei astfel de perioade în istorie ne arată că dacă încălzirea globală naturală și toate efectele sale au avut loc în trecut fără ca oamenii să le provoace, atunci poate că nu suntem responsabili pentru ceea ce trăim, notează theconversation.com. Și dacă semenii noștri au supraviețuit în trecut, și noi o putem face astăzi. E drept, nu va fi ușor, dar ne adaptăm.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce obliga Caligula femeile căsătorite să se culce cu el?
De ce obliga Caligula femeile căsătorite să se culce cu el?
Când vine vorba despre conducători nebuni, cu siguranță împăratul Caligula ar putea să intre în Top 3. Caligula (nr. „Cizmă”) a condus Imperiul Roman între anii 37-41. În doar patru... citește tot
Care este cel mai mic munte din lume?
Care este cel mai mic munte din lume?
De obicei, denumirea de munte ne duce cu gândul la înălțime. De exemplu, Vârful Everest din munții Himalaya are o înălțime maximă de 8.848,86 m, fiind cel mai înalt punct din lume. În... citește tot
Cum arată casa în care a copilărit Iohannis?
Cum arată casa în care a copilărit Iohannis?
Subiectul caselor lui Iohannis este iarăși în prim-plan, după ce publicația Recorder a publicat un reportaj prin care se sugerează că actualul președinte al României își pregătește... citește tot