Ce este cifra de afaceri? De ce este cifra de afaceri importantă într-un business?

10.02.2021
Ce este cifra de afaceri? De ce este cifra de afaceri importantă într-un business?

A afla cât de bine merge o afacere ar putea să nu fie o știință exactă, dar există markeri care se pot folosi pentru a ne forma o idee clară, iar cifra de afaceri este una dintre aceștia.

Ce este cifra de afaceri?

Cifra de afaceri este o măsură utilă a „sănătății” unei companii, deși este adesea confundată cu profitul. Acest marker reprezintă vânzările totale realizate de o companie într-o anumită perioadă. Uneori este denumit „venit brut” sau „venit”. Acest lucru este diferit de profit, care este o măsură a câștigurilor.

Mai mult de atât, este o măsură importantă a performanței companiei. Cunoașterea cifrei de afaceri este utilă pe tot parcursul vieții afacerii, de la planificarea și asigurarea investițiilor, până la măsurarea performanței, până la evaluarea companiei dacă se va vinde la un moment dat.

Care este diferența dintre cifra de afaceri și profit?

Cifra de afaceri într-o companie nu este același lucru cu profitul, deși cele două sunt adesea confuze. Prima dintre ele este venitul total al afacerii într-o perioadă determinată de timp, cu alte cuvinte, cifra vânzărilor nete. Profitul, pe de altă parte, se referă la câștigurile care reies după ce s-au dedus orice alte cheltuieli.

Este demn de remarcat faptul că există două moduri diferite în care poate fi măsurat profitul. „Profit brut” înseamnă vânzări, minus costul bunurilor sau serviciilor care se vând, numindu-se „marja de vânzare”.

Profitul net” este cifra rămasă într-o anumită perioadă după ce au fost deduse toate cheltuielile (cum ar fi administrarea și impozitul).

Există, de asemenea, câteva alte definiții potențiale ale cifrei de afaceri care nu se referă direct la finanțe. De exemplu, aceasta poate însemna și numărul de angajați care părăsesc o afacere într-o anumită perioadă.

Sau, dacă firma oferă credit clienților, atunci se poate măsura, de asemenea, „cifra de afaceri a creanțelor” – durata de timp necesară clienților pentru a plăti.

De ce este important acest marker într-o afacere?

Este important ca proprietarii de întreprinderi să-și înțeleagă cifra de afaceri, în principal pentru a putea afla ce trebuie să aducă pentru a-și atinge profitul țintă.

Dacă profitul brut este scăzut în comparație cu cifra de afaceri, este posibil ca aceștia să caute modalități de a reduce costul vânzărilor – de exemplu, renegocierea contractelor cu furnizorii.

În cazul în care profitul net este mic ca proporție din cifra de afaceri, s-ar putea proprietarii companiilor să caute modalități prin care afacerea lor să fie mai eficientă. De exemplu, există economii pe care le pot face la cheltuieli administrative? Sau sunt siguri că revendică toate cheltuielile permise ale companiei?

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
Strâmtoarea Gibraltar este un punct foarte important pe harta Terrei. Această strâmtoare face legătura dintre Africa și Europa are o lungime de aproximativ 60 de kilometri și o lățime... citește tot