Ce este amnistia fiscală?

30.03.2022
Ce este amnistia fiscală?

Plata taxelor către stat poate îngreuna traiul cetățenilor. De cele mai multe ori, datoriile pot duce la amenzi și penalități usturătoare. Din acest motiv, uneori se aplică amnistia fiscală.

Amnistia fiscală este o oportunitate pentru persoanele care datorează impozite. Acestea pot plăti o parte sau tot ceea ce datorează, adesea cu unele penalități și scutirea de dobânzi.

Amnistia fiscală, elemente de bază

Amnistia fiscală nu este o ofertă permanentă. Se poate oferi o singură dată, adesea limitată la o perioadă de 30 sau 60 de zile. În timpul programului de amnistia fiscală, statul va renunța la toate penalitățile și la jumătate din dobânda datorată de participanți.

Instituțiile unei țări care oferă un astfel de program fiscal vor specifica ce tipuri de impozite sunt eligibile pentru amnistie. Impozitul pe venitul personal este unul mare, dar și impozitele pe afaceri, cum ar fi impozitele pe vânzări și impozitele pe corporații, sunt adesea incluse.

Aceste programe de amnistie fiscală oferă guvernului șansa de a colecta venituri pe care altfel nu le-ar putea colecta niciodată. Guvernul nu are resursele pentru a urmări fiecare contribuabil rău platnic în instanță, motiv pentru care un astfel de program este o invitație deschisă pentru contribuabil de a evita alte măsuri drastice.

Prin urmare, dacă taxele neplătite dau bătăi de cap, un program de amnistie fiscală este o oportunitate excelentă de a obține o reducere a datoriilor. Trecerea anilor fără a plăti taxele către stat poate duce la mai multe dobânzi și penalități greu de achitat. În cel mai rău caz, se poate face poprire pe salariu, ceea ce ar însemna micșorarea veniturilor lunare sau ar fi confiscate bunuri precum mașina sau casa. Participarea la un astfel de program poate fi o modalitate excelentă de a asigura un nou început.

În România, statul a prelungit termenul pentru aplicarea amnistiei până la data de 30 iunie 2022 din cauza pandemiei de Covid-19, scrie Ziarul Financiar.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Care este singura țară care și-a pus un papagal pe steag?
Care este singura țară care și-a pus un papagal pe steag?
Pe Pământ există 195 de țări suverane și independente, iar dintre acestea 193 sunt membre ale Organizației Națiunilor Unite, în timp ce Vatican și Palestina sunt doar observatori... citește tot
De ce formularea „ca și” este greșită? Este suficient să spui „ca”!
De ce formularea „ca și” este greșită? Este suficient să spui „ca”!
Una dintre cele mai frecvente erori pe care o fac românii este folosirea formulării „ca și” în loc de „ca”. De cele mai multe ori, utilizarea formulării „ca și” se face pentru a... citește tot
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
Contrar așteptărilor, în era actuală a tehnologiei avansate și a producției în masă, bijuteriile handmade câștigă tot mai mult teren în preferințele consumatorilor. Această revenire la... citește tot