Ce este amnistia fiscală?

30.03.2022
Ce este amnistia fiscală?

Plata taxelor către stat poate îngreuna traiul cetățenilor. De cele mai multe ori, datoriile pot duce la amenzi și penalități usturătoare. Din acest motiv, uneori se aplică amnistia fiscală.

Amnistia fiscală este o oportunitate pentru persoanele care datorează impozite. Acestea pot plăti o parte sau tot ceea ce datorează, adesea cu unele penalități și scutirea de dobânzi.

Amnistia fiscală, elemente de bază

Amnistia fiscală nu este o ofertă permanentă. Se poate oferi o singură dată, adesea limitată la o perioadă de 30 sau 60 de zile. În timpul programului de amnistia fiscală, statul va renunța la toate penalitățile și la jumătate din dobânda datorată de participanți.

Instituțiile unei țări care oferă un astfel de program fiscal vor specifica ce tipuri de impozite sunt eligibile pentru amnistie. Impozitul pe venitul personal este unul mare, dar și impozitele pe afaceri, cum ar fi impozitele pe vânzări și impozitele pe corporații, sunt adesea incluse.

Aceste programe de amnistie fiscală oferă guvernului șansa de a colecta venituri pe care altfel nu le-ar putea colecta niciodată. Guvernul nu are resursele pentru a urmări fiecare contribuabil rău platnic în instanță, motiv pentru care un astfel de program este o invitație deschisă pentru contribuabil de a evita alte măsuri drastice.

Prin urmare, dacă taxele neplătite dau bătăi de cap, un program de amnistie fiscală este o oportunitate excelentă de a obține o reducere a datoriilor. Trecerea anilor fără a plăti taxele către stat poate duce la mai multe dobânzi și penalități greu de achitat. În cel mai rău caz, se poate face poprire pe salariu, ceea ce ar însemna micșorarea veniturilor lunare sau ar fi confiscate bunuri precum mașina sau casa. Participarea la un astfel de program poate fi o modalitate excelentă de a asigura un nou început.

În România, statul a prelungit termenul pentru aplicarea amnistiei până la data de 30 iunie 2022 din cauza pandemiei de Covid-19, scrie Ziarul Financiar.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot