Ce caracteristici au oamenii proști? Cum le faci față?

21.06.2022
Ce caracteristici au oamenii proști? Cum le faci față?

Dintre toate tipurile de oameni, a avea de-a face cu oameni proști este de departe cel mai dificil. Idioțenia lor te poate afecta în cele mai rele moduri posibile și îți poate răpi propria liniște sufletească.

De aici și o mulțime pe proverbe cum ar fi „nu te pune cu prostul că are mintea odihnită” sau „nu te pune cu prostul că te aduce la nivelul lui”. Pentru a te proteja de astfel de oameni, trebuie să știi să-i recunoști la timp, scrie Herway.

Caracteristici ale oamenilor proști

Dacă un om are un nivel zero de inteligență, oricât ar încerca să o ascundă nu va reuși. Există două tipuri de oameni proști: cei care se luptă cu nesiguranța din cauza lipsei lor de inteligență și cei egoiști, care au o imagine de sine foarte crescută și arogantă.

Primul grup are adesea probleme de stimă de sine, ceea ce îi face să se submineze. Ei sunt conștienți de IQ-ul lor scăzut, dar, în capul lor, li se pare că sunt cei mai mari idioți din lume, iar acest lucru afectează în mare măsură aproape toate domeniile vieții lor.

Pe de altă parte, cei egoiști au o imagine de sine greșită, incredibil de nerealistă, făcându-i să fie excesiv de mândri de ei înșiși. Oamenii inteligenți se află undeva la mijloc între toate acestea. Nivelul lor de conștiință de sine este foarte ridicat, își cunosc valoarea și nu permit nimănui să o submineze.

Cu toate acestea, sunt mândri de ei, dar au întotdeauna o părere realistă despre posibilitățile lor. Cu alte cuvinte, nu au o opinie exagerată despre ei înșiși.

Un lucru pe care oamenii inteligenți nu îl fac niciodată este să-i judece pe ceilalți. Pot fi sau nu de acord cu acțiunile lor, dar își vor păstra întotdeauna opiniile pentru ei înșiși. Spre deosebire de ei, oamenii proști îi critică mereu pe toți cei din jurul lor și pretind că sunt mai deștepți decât toți ceilalți. Potrivit psihoanalistului Carl Jung: „Gândirea este dificilă, de aceea majoritatea oamenilor judecă”

Cuvinte puține, păreri multe

Vocabularul deficitar este unul dintre cele mai evidente semne de prostie. Unii oameni pot folosi un vocabular simplu atunci când vorbesc cu anumite persoane, dar dacă într-adevăr au un vocabular inadecvat și au probleme în a înțelege alte persoane, este un semn clar al unui nivel scăzut de inteligență.

„Dacă ataci replica unui prost, rişti să te trezeşti cu prostul întreg în discuţie”. Nicolae Iorga

Pe de altă parte, poate fi, de asemenea, un semn de educație slabă. În acest caz, nu o putem cataloga drept prostie, dar cu siguranță afectează nivelul de inteligență și abilitățile mentale ale persoanei.

Persoanele cu un nivel scăzut de inteligență au, de asemenea, incapacitatea de a-i asculta profund pe ceilalți. Nu este vorba de faptul că nu vor să o facă. Doar că mintea lor se supraîncarcă foarte repede, iar gândurile lor rătăcesc în altă parte. Pur și simplu îi ignoră pe ceilalți și se gândesc la altceva. Abilitățile lor de ascultare (de fapt, lipsa lor de abilități de ascultare) sunt unul dintre principalele motive pentru care oamenii proști se luptă să mențină relații sănătoase cu alte persoane.

Dacă ai oameni proști în preajmă cu slabe abilități de comunicare verbală, aceștia stau prost și la comunicarea non-verbală. Semnalele lor non-verbale sunt confuze și tensionate. Nu sunt capabili să mențină contactul vizual cu o altă persoană, au mișcări rapide, iar gesturile mâinilor lor sunt cam peste tot în timp ce încearcă să explice ceva. Toate acestea se datorează faptului că, în adâncul sufletului, sunt conștienți de defectele și neputințele lor. Și totul se reflectă în semnalele lor nonverbale super confuze și în limbajul corporal vag.

Proștii nu gândesc înainte de a deschide gura

Oamenii proști nu gândesc înainte de a vorbi. Ei spun întotdeauna primul lucru care le vine în minte, fără să se gândească deloc la el. Îi rănesc pe cei dragi și pe ceilalți oameni din jurul lor fără să fie conștienți de asta. Este probabil unul dintre lucrurile care ne frustrează cel mai mult la oamenii proști.

Adevărul este că persoanele cu un IQ scăzut nu au o personalitate proprie. De aceea sunt atât de ușor de influențat. De asemenea, acest lucru îi face slabi și o pradă ușoară pentru ca alții să îi influențeze sau să îi manipuleze pentru a face ceva. Ei nu au capacitatea de a recunoaște aceste manipulări și, din păcate, cad în plasa lor aproape de fiecare dată.

Cum faci față dacă ai oameni proști în preajmă?

Oamenii inteligenți știu că cea mai bună metodă de a face față oamenilor proști este să îi evite sau, cel puțin, să se distanțeze de ei pe cât posibil. Din nefericire, sunt mulți în fiecare zi, pe rețelele sociale sau la locul de muncă și nu putem să-i eliminăm din viața noastră pentru totdeauna. Cu toate acestea, nu totul este atât de trist. Iată câteva metode care ajută în a le face față.

Să știi când să te retragi dintr-o luptă este unul dintre cele mai mari semne de inteligență, mai ales atunci când lupta este nerezonabilă și complet inutilă. Atunci când o persoană cu un IQ scăzut încearcă să te implice într-o luptă, trebuie să reziști tentației și să o ignori. A te coborî la nivelul lor nu va face decât să te facă să pari prost, acesta fiind ultimul lucru pe care îl vrei.

Mai mult decât atât, fiind diferiți, avem concepții diferite, chiar dacă unele îți par greșite, nu e treaba ta să le corectezi. Este în regulă să discuți cu cineva și poate să încerci să-i explici de ce punctele de vedere sau opiniile sale sunt greșite, dar ar trebui să știi și când este timpul să te retragi.

Indiferent cât de mult încerci să le explici, unii oameni pur și simplu nu vor înțelege. Te va costa doar sănătatea ta psihică, iar cealaltă persoană va continua să își trăiască viața cu opinii și puncte de vedere greșite. Prin urmare, nu face pe deșteptul cu ei.

Încearcă să nu folosești un vocabular complex. Atunci când le vorbești, concentrează-te pe folosirea unor cuvinte simple. Încearcă să îți adaptezi vocabularul la nivelul lor de inteligență, astfel încât să nu fii nevoit să pierzi timp explicând termeni pe care nu îi înțeleg.

De asemenea, încearcă să îți controlezi limbajul corpului. Unii oameni folosesc gesturile mâinilor atunci când explică ceva altcuiva, dar s-ar putea ca aceștia să fie distrase de ele și, în acest caz, cu siguranță nu vor înțelege niciun cuvânt din ceea ce spui.

Dacă alegi să îi ajuți, încearcă să le explici unde și de ce greșesc. Cu toate acestea, fă-o frumos, fără a-i insulta sau țipa la ei. Modul în care îi tratezi pe ceilalți este ceea ce contează cel mai mult. De aceea, indiferent cât de mult te enervează prostia lor, trebuie să îți controlezi temperamentul și să încerci să rămâi calm.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
Astăzi, Italia este o țară stabilă din punct de vedere economică, urmașa unuia dintre cele mai mari imperii care au existat: Imperiul Roman. Totuși, au fost perioade în care milioane de... citește tot
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Statuia Libertății din New York este considerat a fi unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume. Aceasta este amplasată pe o mică insulă la intrarea în portul „Liberty Island”,... citește tot
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot