Care sunt țările cu cele mai multe zile libere pe an?

16.02.2022
Care sunt țările cu cele mai multe zile libere pe an?

Sărbătorile legale sau cele naționale nu sunt decât un motiv de bucurie în plus mai ales pentru o mare parte dintre angajați. De obicei, potrivit legilor fiecărui stat, acestea sunt zile libere.

În întreaga lume, fiecare țară are mai multe sau mai puține sărbători legale, care sunt adoptate de Guvernul fiecărui stat. Aceste sărbători constituie, în general, aniversarea unui eveniment istoric important, a unei sărbători religioase sau a unei sărbători care cade într-o anumită zi a săptămânii sau care urmează un sistem calendaristic, cum ar fi calendarul chinezesc sau lunar. De exemplu, Ziua Copilului în România este sărbătorită pe 1 iunie, însă în Turcia, copiii se bucură de o atenție deosebită pe data de 23 aprilie.

Cambodgia, țara campioană la numărul de zile libere

Potrivit World Atlas, dintre toate țările de pe glob, Cambodgia se află în fruntea listei cu cele mai multe sărbători legale, cu 28 de sărbători legale respectate anual. Urmează Sri Lanka cu 25, India și Kazahstan cu 21, Columbia, Filipine și Trinidad și Tobago cu câte 18, China și Hong Kong cu 17 și Thailanda , Turcia și Pakistan cu 16. Angajații români se pot bucura, potrivit legii, de 15 zile libere de sărbători naționale sau religioase.

Cambodgia numără 28 de sărbători legale pe an, cel mai mare număr de zile libere anuale din întreaga lume. Multe dintre aceste sărbători legale sunt observații religioase legate de budism. Calendarul folosit în Cambodgia este calendarul tradițional khmer, care se bazează pe mișcarea lunii. Cu toate acestea, anul solar este de asemenea luat în considerare pentru a permite anotimpurilor să se potrivească cu zilele anului. Aceasta înseamnă că sărbătorile se pot schimba în fiecare an.

Unul dintre avantajele unei zile libere este că se poate ieși împreună cu familia pentru a petrece timp de calitate. Mai mult decât atât, mulți oameni își pot organiza întâlniri cu prietenii pe care nu-i pot vedea în timpul zilelor lucrătoare, având suficient timp pentru a se relaxa.

Cu toate acestea, în unele sectoare, zilele libere pot avea și un efect negativ asupra economiei țării, deoarece tranzacțiile mari dintr-o țară, în special cele legate de sectorul bancar și financiar, pot fi întârziate.

Foto: Pexels.com

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 18 august este cea de-a 230-a zi a calendarului gregorian și a 231-a zi în anii bisecți. În această zi s-au consemnat de-a lungul timpului multe evenimente care au marcat istoria lumii...
Cele mai noi articole
De ce ardelenii spun „ioi” și „ora doi” în loc de „ora două”?
De ce ardelenii spun „ioi” și „ora doi” în loc de „ora două”?
Limba română este vorbită diferit în funcție de regiunea țării. Regionalismele îmbogățesc vocabularul românesc, însă de multe ori nu sunt înțelese de toată lumea și trebuie... citește tot
O româncă furată de țigani a ajuns cea mai apreciată dansatoare de pe „bătrânul continent”
O româncă furată de țigani a ajuns cea mai apreciată dansatoare de pe „bătrânul continent”
Înaintea Primului Război Mondial, la marginea Mangaliei trăia familia lui Nae Berechet. Acesta avea o fetiță în vârstă de șase ani, de o frumusețe răpitoare, pe numele ei Maria. La un... citește tot
De ce avem păr la subraț? La ce folosește?
De ce avem păr la subraț? La ce folosește?
Pentru întreaga lume, corpul uman este un mister constant mereu aflat într-o continuă schimbare. Deși nu putem afla totul despre corpurile noastre, oamenii de știință au descoperit la ce... citește tot