Care sunt gradele de handicap?

20.06.2023
Care sunt gradele de handicap?

Persoanele cu dizabilități nu au o viață ușoară în România, mai ales că drepturile acestor oameni sunt respectate mai mult pe hârtie decât în practică. Chiar și așa, lucrurile au avansat și la noi în țară, sub umbrela Uniunii Europene și obligați oarecum de instituțiile de la Bruxelles. Cei care suferă de o anumită boală, fizică sau psihică, pot fi încadrați într-un anumit grad și beneficiază de diferite drepturi.

Câte grade de handicap sunt?

Potrivit legii 448/2006, articolul 86, există patru grade de handicap: uşor, mediu, accentuat şi grav. Decizia de încadrare în gradul de handicap se face de către comisia pentru protecţia copilului, la minori, și de către comisia de evaluare a persoanelor adulte cu handicap, la oameni peste 18 ani.

Trebuie precizat că aceste comisii sunt organe de specialitate ale consiliilor judeţene, după caz, precum și ale consiliilor locale ale sectoarelor din Capitală. Criteriile pentru încadrarea în gradul de handicap au fost aprobate de Ministerul Sănătății și Ministerul Muncii la propunerea Autorităţii Naţionale pentru Persoanele cu Handicap.

Legea din România prevede că tipurile de handicap sunt: fizic, vizual, auditiv, surdocecitate, somatic, mintal, psihic, HIV/SIDA, asociat, boli rare.

În ceea ce privește protecția persoanelor cu dizabilități legea prevede o serie de drepturi, la fel ca oricare alta persoană minoră sau adultă din România. Cert este că discriminarea pe baza handicapului fizic sau psihic este interzisă prin lege și se recomandă o deschidere a societății către aceste persoane pentru a fi integrate atât pe piața muncii, cât și la nivel social.

Promovarea şi respectarea drepturilor persoanelor cu handicap revin, în principal, autorităţilor administraţiei publice locale unde îşi are domiciliul sau reşedinţa persoana cu handicap şi, în subsidiar, respectiv complementar, autorităţilor administraţiei publice centrale, societăţii civile şi familiei sau reprezentantului legal al persoanei cu handicap.

În baza principiului egalizării şanselor, autorităţile publice competente au obligaţia să asigure resursele financiare necesare şi să ia măsuri specifice pentru ca persoanele cu handicap să aibă acces nemijlocit şi neîngrădit la servicii, se arată în Legea 448/2006 la articolul 7, potrivit lege5.ro.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot