Care sunt avantajele lucratului la stat?

28.07.2022
Care sunt avantajele lucratului la stat?

De ani buni există un conflict tacit între cei care lucrează în mediul privat și cei care lucrează la stat. Mediul de lucru este o alegere a celui ce se angajează, dar există diferențe majore între joburile de la stat și cele din mediul privat. Totuși, care sunt avantajele lucratului la stat?

Câți români lucrează în privat?

Cifrele arată că numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era, în ianuarie 2021, de 1.249.283, notează wall-street.ro. De celalată parte, în mediul privat activează 4,5 milioane de persoane.

Ce avantaje ai dacă lucrezi la stat?

Principalul avantaj al lucrului la stat este programul. De obicei, angajatii din institutiile publice au un program de lucru fix, spre deosebire de cei din mediul privat care petrec multe ore peste program încercând să-și împlinească task-urile. În multe cazuri, orele suplimentare nici măcar nu sunt plătite în plus.

Un alt avantaj este acela că restructurările de la stat sunt mult mai rare decât cele din mediul privat. În plus, procesul prin care un angajat la stat poate fi dat afară este mult mai dificil. Dacă, totuși, se întâmplă acest lucru, de obicei, cei dați afară, câștigă ulterior în instanță și angajatorul este obligat să-i plătească salariile din urmă.

Pe lângă siguranța locului de muncă, bugetarii se bucură și de salarii nemicșorate într-o perioadă de criză, când în toate domeniile se fac tăieri. În plus, la stat, în multe dintre instituții, se ține cont de vechimea angajatului. Sporul de vechime se acordă în funcție de vechimea în muncă, de minimum trei ani și indexată cu valori suplimentare, în funcție de anii de muncă acumulați.

Bugetarii pot beneficia de zile libere în plus, pe lângă cele stabilite prin lege, atunci când Guvernul hotaraste să lege anumite zile libere de zilele de week-end.

Mai mult, ritmul de lucru la stat este mult mai lent. Totuși, asta nu înseamnă că responsabilitățile pot fi amânate sau ignorate.

Foto: ro.wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot