Care este singurul sat din România care are propriul imn?

04.03.2021
Care este singurul sat din România care are propriul imn?

România a devenit în ultimii ani o destinație favorită pentru turiștii de pretutindeni datorită locurilor minunate în care natura conturează adevărate tablouri vii și a oamenilor foarte prietenoși și primitori. Mai mult de atât, locuitorii frumoasei noastre țări sunt extrem de creativi și originali.

Unul dintre aceste locuri cu oameni creativi este satul Cucorăni, așezare situată în apropiere de orașul Botoșani, care aparține de comuna Mihai Eminescu, denumită după cel mai iubit poet român. Până aici, nimic deosebit. Ineditul vine din faptul că la fiecare eveniment important organizat în Cucorăni, la şcoala din sat, se intonează un imn. Însă, nu cum s-ar crede, imnul României, ci imnul localității botoșănene, Cucorăni, care reprezintă o premieră absolută în țara noastră.

Care este singurul sat din România care are propriul imn?

Localnicii micului sat, după „Deșteaptă-te Române”, intonează cu emoție în glas și în suflet „Imnul cucorăenilor”. Aceștia sunt singurii localnici dintr-un sat autohton care se pot mândri cu propriul imn.

Încă din cele mai vechi timpuri, Cucorăniul a fost o zonă cu un imens potențial financiar, având hanuri, dar și prima școală cu predare în limba română. Până la instaurarea regimului comunist, localnicii erau oameni avuți și de aceea au ținut morțiș să aibă un imn doar al lor.

Cel care s-a încumetat să compună „Imnul Cucorăenilor” a fost tânărul Ion Spiridon Cucorăni care, în perioada interbelică, a ajuns un înalt ofițer al Armatei Române.

”Imnul a fost compus de un cucorănean, care a ajuns pe cele mai înalte culmi ale carierei militare. Este vorba de Ion Spiridon Cucorăni. El l-a compus în anii 20 când era un tânăr student. Acest imn este izvorât din patriotism local şi din dorul de casă. (…) Foarte mare influenţă a avut acest imn asupra cucorănenilor acest imn. Era simbolul importanţei acestui leagăn al personalităţi şi al mândriei locale”, a spus profesorul Sergiu Manolache, potrivit adevărul.ro.

Imnul satului Cucorăni era intonat la fiecare eveniment deosebit sau la fiecare serbare școlară imediat după imnul regal. În perioada comunistă, imnul a fost interzis, însă cucorănenii l-au transmis în secret generațiilor următoare. Potrivit profesorului Sergiu Manolache, satul Cucorăni este singurul sat din România care are propriul imn, iar versurile sale redau mândria locuitorilor de a trăi într-un loc unde s-au născut mulți intelectuali.

„Eu sunt cucorănean din colţul de paris, unde viaţa e ferice ca într-un paradis . Oriunde eu m-as duce, nu pot ca să uit căsuţa şi cu satul În care m-am născut . La fiece colibă din satul nostru drag apare-un cărturar la fiecare prag. Ba e un colonel sau popă învăţător, ba un magistrat, ba harnic muncitor.”

Câțiva dintre intelectualii care s-au născut sau au trăit în acest cătun sunt generalul Savel Manu, ministru de război, profesorul Petre Irimescu prefect de Botoşani în secolul al XIX lea şi Senator de Botoşani, Episcopul Ioachim Moisiu, prefectul Cristea, preotul Panaite Scobai, academicianul Mihai Cristea, învăţătorul-erou Constantin Stejar, profersorul universitar Maticiuc Vasile, marele boier Anastastie Başotă, mare hatman al Moldovei şi mulţi alţii, potrivit sursei citate.

Foto: Botoșăneanul

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
Astăzi, Italia este o țară stabilă din punct de vedere economică, urmașa unuia dintre cele mai mari imperii care au existat: Imperiul Roman. Totuși, au fost perioade în care milioane de... citește tot
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Statuia Libertății din New York este considerat a fi unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume. Aceasta este amplasată pe o mică insulă la intrarea în portul „Liberty Island”,... citește tot
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot