Care este singurul sat din România care are propriul imn?

04.03.2021
Care este singurul sat din România care are propriul imn?

România a devenit în ultimii ani o destinație favorită pentru turiștii de pretutindeni datorită locurilor minunate în care natura conturează adevărate tablouri vii și a oamenilor foarte prietenoși și primitori. Mai mult de atât, locuitorii frumoasei noastre țări sunt extrem de creativi și originali.

Unul dintre aceste locuri cu oameni creativi este satul Cucorăni, așezare situată în apropiere de orașul Botoșani, care aparține de comuna Mihai Eminescu, denumită după cel mai iubit poet român. Până aici, nimic deosebit. Ineditul vine din faptul că la fiecare eveniment important organizat în Cucorăni, la şcoala din sat, se intonează un imn. Însă, nu cum s-ar crede, imnul României, ci imnul localității botoșănene, Cucorăni, care reprezintă o premieră absolută în țara noastră.

Care este singurul sat din România care are propriul imn?

Localnicii micului sat, după „Deșteaptă-te Române”, intonează cu emoție în glas și în suflet „Imnul cucorăenilor”. Aceștia sunt singurii localnici dintr-un sat autohton care se pot mândri cu propriul imn.

Încă din cele mai vechi timpuri, Cucorăniul a fost o zonă cu un imens potențial financiar, având hanuri, dar și prima școală cu predare în limba română. Până la instaurarea regimului comunist, localnicii erau oameni avuți și de aceea au ținut morțiș să aibă un imn doar al lor.

Cel care s-a încumetat să compună „Imnul Cucorăenilor” a fost tânărul Ion Spiridon Cucorăni care, în perioada interbelică, a ajuns un înalt ofițer al Armatei Române.

”Imnul a fost compus de un cucorănean, care a ajuns pe cele mai înalte culmi ale carierei militare. Este vorba de Ion Spiridon Cucorăni. El l-a compus în anii 20 când era un tânăr student. Acest imn este izvorât din patriotism local şi din dorul de casă. (…) Foarte mare influenţă a avut acest imn asupra cucorănenilor acest imn. Era simbolul importanţei acestui leagăn al personalităţi şi al mândriei locale”, a spus profesorul Sergiu Manolache, potrivit adevărul.ro.

Imnul satului Cucorăni era intonat la fiecare eveniment deosebit sau la fiecare serbare școlară imediat după imnul regal. În perioada comunistă, imnul a fost interzis, însă cucorănenii l-au transmis în secret generațiilor următoare. Potrivit profesorului Sergiu Manolache, satul Cucorăni este singurul sat din România care are propriul imn, iar versurile sale redau mândria locuitorilor de a trăi într-un loc unde s-au născut mulți intelectuali.

„Eu sunt cucorănean din colţul de paris, unde viaţa e ferice ca într-un paradis . Oriunde eu m-as duce, nu pot ca să uit căsuţa şi cu satul În care m-am născut . La fiece colibă din satul nostru drag apare-un cărturar la fiecare prag. Ba e un colonel sau popă învăţător, ba un magistrat, ba harnic muncitor.”

Câțiva dintre intelectualii care s-au născut sau au trăit în acest cătun sunt generalul Savel Manu, ministru de război, profesorul Petre Irimescu prefect de Botoşani în secolul al XIX lea şi Senator de Botoşani, Episcopul Ioachim Moisiu, prefectul Cristea, preotul Panaite Scobai, academicianul Mihai Cristea, învăţătorul-erou Constantin Stejar, profersorul universitar Maticiuc Vasile, marele boier Anastastie Başotă, mare hatman al Moldovei şi mulţi alţii, potrivit sursei citate.

Foto: Botoșăneanul

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Pro și contra vacanță în Bali. GloBALIzarea,neînțeleasă la capătul lumii sau Bali nu e un loc, e o simțire
Pro și contra vacanță în Bali. GloBALIzarea,neînțeleasă la capătul lumii sau Bali nu e un loc, e o simțire
O știți pe aia cu împăratul care stătea peste zece mări, zece țări și vreo câteva continente și se trezește într-o dimineață și își spune “Bă, ce departe stau!”. La fel și eu... citește tot
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
În lumea sportului, medicamentele de performanță au fost întotdeauna o problemă controversată. Un astfel de medicament care a făcut recent titluri este roxadustat. În acest blog, vom analiza... citește tot
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ștefan cel Mare (1438/1439 – 1504) a fost una dintre personalitățile care a scris istorie pe aceste meleaguri. Domnitorul moldovean a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală, nu mai... citește tot