Care este povestea casei care reproduce Judecătoria din Caracal?

08.03.2021
Care este povestea casei care reproduce Judecătoria din Caracal?

Caracal este cunoscut ca fiind orașul celor șapte minuni. Cimitirul de pe strada Învierii, brutăria de pe strada Foametei sau închisoarea situată pe strada Libertății sunt doar câteva dintre acestea. Dincolo de aceste „legende”, localitatea oltenească a reprezentat pentru unii o adevărată sursă de inspirație. Mai exact, clădirea Judecătoriei din Caracal are de aproape 20 de ani o copie fidelă în comuna Buzescu din județul Teleorman.

Comuna teleormăneană este cunoscută în toată ţară prin opulentele palate ţigăneşti, care străjuiesc şoseaua principală pe o distanţă de circa un kilometru.

Care este povestea casei care a reprodus Judecătoria din Caracal?

Vila cu pricina a fost ridicată de unul dintre cei mai cunoscuți interlopi din localitate, Dan Stan zis „Finuțu”, unul dintre cei mai bogați și mai controversați rromi din zonă. Acesta a decedat în cursul anului 2012 într-un accident rutier, dar casa lui a rămas una dintre curiozitățile din zonă.

În urmă cu mai bine de 20 de ani, Dan Finuțu a ajuns în fața instanței din cauza afacerilor ilicite cu metale feroase și neferoase, procesul său având loc la Judecătoria din Caracal.

În momentul în care judecătorii i-au dat prima pedeapsă de închisoare cu executare, Dan Finuțu s-a jurat că își va construi o casă la Buzescu după modelul clădirii în care a fost condamnat. Zis și făcut. După eliberarea din închisoare, el a contactat o echipă de constructori cărora le-a arătat o fotografie cu Judecătoria din Caracal și le-a cerut să îi ridice o vilă identică.

Care este singura deosebire dintre cele clădiri?

Construcția de la Buzescu păstrează principalele elemente arhitectonice ale clădirii din Caracal, în special cele patru coloane de la intrare. De asemenea, până și geamurile au aceeași formă. Singura deosebire o reprezintă mesajul de pe frontispiciul clădirii unde, în loc de „Judecătorie”, Dan Finuțu a ordonat să fie scris „Dan-Finuțu-2003”, anul finalizării opulentei construcții. De atunci, vila lui lui Dan Finuțu a rămas cea mai impunătoare din localitate.

Vila Caracal Dan Finuțu

 

Dan Finuțu și soția lui, Mari, și-au pierdut viața într-un grav accident rutier produs în vara anului 2012. Cei doi au fost înmormântați în cimitirul din Buzescu, în cavoul familiei, care a fost construit după modelul vilei ce copiază Judecătoria din Caracal și care a fost mobilată precum o garsonieră.

Foto: Libertatea

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot