Care este locul unde vântul bate și cu 240 de km pe oră și te poate zbura LA PROPRIU?

28.01.2021
Care este locul unde vântul bate și cu 240 de km pe oră și te poate zbura LA PROPRIU?

Antarctica este regiunea de pe Pământ unde condițiile meteo sunt extreme. Aici, vântul bate cu rafale, care, efectiv, te poate ridica de la sol. La propriu. În această zonă, sunt foarte puține viețuitoare, iar omul este doar în trecere. Temperaturile mici din termometre sunt întreținute de rafalele de vânt, pe tot timpul anului.

În această zonă se găsește golful Commonwealth, care are 48 km lărgime de la intrarea dintre Point Alden și Capul Gray. Exploratorul australian Douglas Mawson a descoperit golful în anul 1912, când a condus Expediția Antarctica Australasian. Zona a intrat în Cartea Recordurilor ca fiind locul de pe Pământ unde vântul suflă cu cea mai mare putere, pe o perioadă îndelungată.

Golful Commonwealth, locul unde frigul și vântul sunt la ele acasă

Potrivit măsurătorilor meteorologice, în golful Commonwealth rafalele de vânt ating și 240 de km pe oră. Viteza medie anuală este de 80 de km pe oră. Pe perioada verii pot fi momente mai liniștite, însă odată cu sezonul rece furtunile sunt puternice, însoțite de vârtejuri și expresive de nori. Deși condițiile meteorologice sunt vitrege, aici trăiesc specii de pasărea furtunii (din Antarctida), pinguini împărat și pinguini Adelie.

Așa arăta Golful Commonwealth, în 1912 când a fost descoperit

Unde a fost înregistrat cel mai puternic vânt din lume?

Pentru o bună perioadă de timp, Vârful Washington al Muntelui New Hampshire din SUA a fost locul de pe Pământ unde vântul a bătut cu cea mai mare putere. Potrivit datelor oficiale, pe 12 aprilie 1934, vântul a atins viteza de 371.8 de km pe oră. Americanii au fost foarte mândri de faptul că dețin acesta record, însă Organizaţia Mondială de Meteorologie (OMM) le-a spulberat toate visele cu noua ştire de pe site-ul oficial.

Conform datelor publicate de OMM,  în anul 1996, în Australia, a fost înregistrată o rafală de vânt care a atins viteza de 407.2 de km pe oră. Fenomenul a avut loc pe Insula Barrow, în timpul Ciclonului Olivia.

Este evident o mare dezamăgire. Am avut recordul pentru mai mult de şase decade, iar acest lucru a fost însuşi sufletul acestei organizaţii şi al fanilor Vârfului Washington din întreaga ţară, a declarat Scot Henley, directorul executiv al Observatorului american, potrivit Libertatea.

În ultimii ani, s-a putut observa o schimbare a condițiilor climatice, mai peste tot globul, drept urmare aceste recorduri pot fi doborâte în orice moment.

Foto: Pexels și Wikipedia

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
Astăzi, Italia este o țară stabilă din punct de vedere economică, urmașa unuia dintre cele mai mari imperii care au existat: Imperiul Roman. Totuși, au fost perioade în care milioane de... citește tot
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Statuia Libertății din New York este considerat a fi unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume. Aceasta este amplasată pe o mică insulă la intrarea în portul „Liberty Island”,... citește tot
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot