Care este istoricul Black Friday? De ce sărbătoarea reducerilor se cheamă „Vinerea Neagră”?

Claudiu Petrișor 13/11/2019 Ca să știm
Care este istoricul Black Friday? De ce sărbătoarea reducerilor se cheamă „Vinerea Neagră”?

Black Friday este unul dintre cele mai așteptate evenimente pentru cumpărătorii din întreaga lume. Aceasta este Sărbătoarea care deschide sezonul de cumpărături de Crăciun și când magazinele aplică cele mai mari reduceri. Totuși, care este istoricul acestei zile și de ce poartă denumirea de „Vinerea Neagră”?

De obicei, Black Friday pică în a patra zi de vineri din luna noiembrie a fiecărui an. Acest lucru este o lege nescrisă în Statele Unite ale Americii și se respectă cu sfințenie. Black Friday este sărbătorită mereu a doua zi după Thanksgiving Day (Ziua Recunoștinței), una dintre cele mai mari sărbători americane.

Pentru comercianţi, Black Friday este una dintre cele mai profitabile zile din an, deoarece aceasta este ziua când se fac cele mai multe cumpărături. Denumirea de Black Friday a apărut la jumătatea anilor ’60 când comercianții treceau de la culoarea roșie la cea neagră. În organizarea contabilă, efectuată manual la acea vreme, contabilii marcau cu cerneală roşie pierderile pe care le aveau magazinele, iar cu negru profiturile înregistrate. Astfel, s-ar fi ajuns la denumirea de Vinerea Neagră.

Totodată, numele provine și de la faptul că, în goana după cumpărături, americanii blochează traficul din orașe. Astfel, vinerea cu pricina devine neagră din pricina aglomerației de pe străzi și din magazine. Inițial, ziua cu pricina s-a numit „Big Friday”, dar teremnul de „big” a fost înlocuit cu „black”.

Black Friday, în România

În România, Black Friday nu se sărbătorește mereu în a patra zi de vineri din luna noiembrie. Aici, Black Friday are loc atunci când decid cei de la emag.ro, cel mai mare magazin online de la noi. În țara noastră, conceptul de Black Friday a fost introdus în anul 2011. Tot de către cei de la Emag. Vinerea Neagră debutează la primele ore ale dimineții cu reduceri colosale.

Curiozități despre Black Friday

  • Statisticile arată că aproximativ 135 de milioane de americani fac cumpărături în magazinele fizice în fiecare an de Black Friday;
  • În 15 țări de pe mapamond comercianții sărbătoresc Black Friday;
  • Studiile arată că 12% dintre cumpărătorii de Black Friday sunt beți la ora la care comandă produsele;
  • Din 2006 și până astăzi 7 oameni și-au pierdut viața în îmbulzeala din magazine generată de sărbătoarea Black Friday. 98 au fost răniți;
  • Strămoșul zilei de Black Friday a fost parada canadiană în care Moș Crăciun anunța începerea sezonului de cumpărături de iarnă. Prima paradă s-a ținut pe data de 2 decembrie 1905.

Foto: thedeliberateagrarian2.blogspot.com

Cea mai tare tăiere de fonduri din lume! Cum a economisit American Airlines 40.000 de dolari într-un an

Foto: Pexels.com

Nu uita să ne dai un LIKE!
Ne ajută să creștem și să ducem aceste informatii la mai multe persoane.
Mulțumim!

loading...