Care este diferența dintre un Receiver și un Amplificator?

12.03.2021
Care este diferența dintre un Receiver și un Amplificator?

Poate i-ai auzit pe prietenii tai discutând despre cum și-au upgradat sistemul audio și ti s-a părut putin confuz faptul ca foloseau termenii „amplificator” și „receiver” referindu-se la același lucru. Si de atunci te tot gândești care este diferența dintre un amplificator și un receiver și care ar fi mai bun pentru living-ul tău.

Care sunt diferențele dintre un amplificator și un receiver audio-video?

Amplificatorul este un dispozitiv destinat recepționării, intensificării și transmiterii semnalului audio către boxe. Un amplificator nu are o interfață (butoane, potențiometre) pentru a selecta, schimba intrări , volum etc.. Pentru a avea și aceste funcționalități este nevoie de un alt dispozitiv numit pre-amplificator (pre-amp).

Receiver-ul este un dispozitiv complex care include un amplificator, un pre-amplificator și un radio tuner. Are o mulțime de intrări (input-uri) și ieșiri (output-uri) precum și o interfață care să le controleze. Pentru radio, e posibil sa fie necesar conectarea unei antene pentru a putea receptiona semnalul.

Poate ca ai auzit vorbindu-se despre Stereo Receivers și AV Receivers și te întrebi dacă exista vreo diferență și intre acestea.

Stereo receiver este numele initial al unui receiver care era proiectat sa lucreze doar cu semnal audio. Însă, cum sistemele de home-cinema au evaluat, acelaşi lucru s-a întâmplat și cu receiverele, astfel încât acum pot sa lucreze și cu semnal video. Prin urmare, i s-a aplicat eticheta AV pentru a face diferența intre un receiver audio stereo (pe 2 canale) și unul Audio-Video – multi-canal.

In general, se presupune ca alegând un amplificator împreună un pre-amplificator separat, vei avea cea mai buna performanta și pentru ca sunt separate, iți oferă flexibilitate în cay de probleme cu unul din ele sau dacă vrei sa faci un upgrade.

Revenind la receiver-e, principalul lor beneficiu este ca sunt mai ieftine, mai ușor de montat și folosit.

Dacă vrei totuși sa ai cea mai buna varianta și banii nu sunt o problema, atunci poți sa le achiziționezi pe ambele. Combinându-le, receiver-ul va funcționa ca un pre-amplificator care va trimite semnalul audio către amplificator.

Sursa foto: pioneer-audiovisual.eu

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot