Care este cea mai mare peninsulă din lume?

28.10.2021
Care este cea mai mare peninsulă din lume?

Pământul este plin de forme de relief, de insule și peninsule, unele arătând incredibil. Cea mai mare peninsulă de pe planetă se găsește în Asia de sud-est și reprezintă punctul de întâlnire dintre continentul african și cel asiatic. Așadar, este vorba despre peninsula Arabică, care este formată din deșert în cea mai mare parte a ei.

Peninsula Arabică, cea mai mare peninsulă din lume

Peninsula Arabică este o regiune importantă din Orientul Mijlociu, măsurând o suprafață de 3.237.500 de kilometri pătrați. Aici, se găsesc unele dintre cele mai mari rezerve de gaze și petrol din lume. Zona mai este denumită Arabia și înglobează următoarele state: Kuweit, Oman, Qatar, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Yemen, precum și părțile sudice ale Irakului și Iordaniei. Cea mai mare țară dintre acestea este Arabia Saudită.

Potrivit specialiștilor în domeniu, peninsula Arabică s-a format ca urmare a rupturii Mării Roșii între 56 – 23 de milioane de ani î. Hr. și este mărginită de Marea Roșie la vest și sud-vest, Golful Persic și Golful Oman la nord-est, Levant și Mesopotamia la nord și Marea Arabiei și Oceanul Indian la sud-est.

Înainte de epoca modernă, peninsula era împărțită în patru regiuni distincte: Arabia de Est, Arabia de Sud, Najd și Hejaz. Ultimele două zone alcătuiesc o parte mai mare din Arabia Saudită, în timp ce Arabia de Sud este alcătuită din Yemen și părți din Oman și Arabia Saudită. Golful Persic este în Arabia de Est.

Peninsula Arabică este delimitată (în sensul acelor de ceasornic) de Golful Persic la nord-est, Strâmtoarea Ormuz și Golful Oman la est, Marea Arabiei la sud-est, Golful Aden, Canalul Guardafui și Marea Somaliei la sud, strâmtoarea Bab-el-Mandeb la sud-vest și Marea Roșie, care este situată la sud-vest și vest. Partea de nord a peninsulei se contopește cu deșertul sirian fără o graniță clară.

Cea mai mare parte a peninsulei este deșert, dar în sud-vest, există câteva lanțuri muntoase. Cel mai înalt vârf, Jabal Al-Nabi Sho’aib din Yemen, are 3.666 m înălțime. Peninsula Arabică are puține lacuri și râuri permanente, iar acolo unde pânza freatică își face apariția apar adevărate oaze de verdeaţă care permit practicarea agriculturii.

Cea mai mare parte a populației din peninsulă trăiește în Arabia Saudită și Yemen. În această zonă se găsesc orașele sfânte ale islamului, Mecca și Medina. Peninsula a reprezentat întotdeauna leagănul limbii arabe și locul principal de unde a fost a fost răspândită religia islamică.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot