Ai auzit de Palau sau de Sudanul de Sud? Top cinci cele mai tinere țări din lume

18.01.2022
Ai auzit de Palau sau de Sudanul de Sud? Top cinci cele mai tinere țări din lume

Granițele lumii continuă să se schimbe pe măsură ce se formează și se declară noi țări. Provocările cu care se confruntă aceste națiuni nou formate variază de la violența politică la lupta pentru acceptarea statutului lor independent de către alte țări. Iată câteva țări care și-au câștigat independența în ultimii ani.

Top cinci cele mai tinere țări din lume

Palau – 1 octombrie 1994. Națiunea din nordul Pacificului – un teritoriu de încredere al ONU sub controlul SUA timp de 47 de ani – și-a câștigat independența odată cu semnarea Pactului de Asociere Liberă. Conform acestui acord, SUA oferă Palau ajutor financiar și mențin acolo baze militare.

Acest stat are o suprafață de numai 459 km² și o populație de aproximativ 18.000 de locuitori. Mulți dintre ei sunt, în principal, romano-catolici. Turismul și pescuitul sunt cele mai importante industrii din Palau, turismul concentrându-se pe scufundări în jurul barierei de recif.

Insulele Palau de sus

 

Timorul de Est – 20 mai 2002. Numită oficial Republica Democratică Timor-Leste, această națiune din Asia de Sud-Est a câștigat suveranitatea de la Indonezia după un referendum care a avut loc în anul 1999. Cu toate acestea, rezultatul referendumului a fost întâmpinat cu furie larg răspândită de autoritățile pro-indoneziene. După desfășurarea forțelor ONU, Indonezia a renunțat la control, iar Timorul de Est și-a obținut independența în 2002. În același an, țara s-a alăturat ONU ca al 191-lea membru al său.

Colibele tradiționale din Timorul de Est

 

Pentru o mică națiune din Pacificul de Sud, țara Timorului de Est este puternică în artă și sport. Folosită de multe producții australiene ca decor pentru filme, emisiuni de televiziune și documentare se spune că are forma unui crocodil. Legenda este că locuitorii Timorului de Est sunt descendenți ai crocodilului.

Muntenegru – 3 iunie 2006. Serbia și Muntenegru s-au format ca o singură națiune după prăbușirea Iugoslaviei în 1991. Apoi s-a transformat în Uniunea de Stat a Serbiei și Muntenegrului în 2003 și, în cele din urmă, în două state – Serbia și Muntenegru – în 2006. Un referendum pe 21 mai în acel an, 55,5% din populație a votat pentru independența acestuia din urmă. Drept urmare, Muntenegru s-a desprins și a fost recunoscut oficial de parlamentul sârb.

Orașul vechi Budva, Muntenegru

 

Serbia – 5 iunie 2006. La două zile după declarația de independență a Muntenegrului, Serbia s-a afirmat drept succesorul suveran independent al Uniunii de Stat din Serbia și Muntenegru.

Orașul Belgrad pe Dunăre

 

Sudanul de Sud – 9 iulie 2011. Țara africană a luat ființă ca urmare a unui război civil de zeci de ani, care s-a încheiat cu un acord de pace în 2005. Acordul a stabilit calea către un referendum pentru oamenii din sudul Sudanului, care apoi au votat în majoritate covârșitoare pentru un țară separată cu capitala Juba. La cinci zile de la formarea sa, ONU l-a inclus ca stat membru. Salva Kiir Mayardit este președintele țării de la independența acesteia.

Vânzători de cărbune în Sudanul de Sud

 

Foto: Depositphotos.com

Cele mai noi articole
Ce s-a întâmplat azi, 27 mai?
Ce s-a întâmplat azi, 27 mai?
Pe data de 27 mai, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sf. Mc. Iuliu Veteranul; Sf. Sfințiți Mc. Eladie și Terapont, episcopul Sardei; Sf. Mărturisitor Ioan Rusul. Totodată, în... citește tot
De ce ospătarii își țin mâinile la spate?
De ce ospătarii își țin mâinile la spate?
Cine nu a fost măcar o dată la un restaurant? Cui nu-i place să se delecteze cu cele mai bune preparate și să fie servit? Ei bine, de ani buni și românii merg constant la restaurant și... citește tot
Care este cea mai sigură clădire din lume și ce avere depozitează?
Care este cea mai sigură clădire din lume și ce avere depozitează?
Operat de Departamentul Trezoreriei Statelor Unite, Depozitul de lingouri din SUA, Fort Knox, este o clădire-seif extrem de sigură lângă postul armatei americane din Fort Knox, Kentucky. Acesta... citește tot