A existat Zorro în realitate? Ce înseamnă „zorro” în spaniolă?

28.01.2022
A existat Zorro în realitate? Ce înseamnă „zorro” în spaniolă?

Zorro este un personaj fictiv creat în 1919 de scriitorul de pulp-fiction Johnston McCulley. Vigilentul mascat și cu sabie îi apăra pe cei săraci și victimizați împotriva forțelor nedreptății, iar faptele sale au fost prezentate în aproape orice formă de media.

Zorro, al cărui nume în spaniolă înseamnă „vulpe”, se baza probabil pe poveștile populare mexicane despre un bandit nobil care a luptat în numele țărănimii și al popoarelor indigene. Personajul a apărut pentru prima dată în povestea serializată în cinci părți a lui McCulley „Blestemul lui Capistrano”, care a fost publicată în revista All-Story Weekly începând cu august 1919.

Potrivit Daily History, cartea a fost cumpărată de un studio de la Hollywood care a realizat un film bazat pe roman, numit Mark of Zorro, cu Douglas Fairbanks, un superstar la acea vreme. Romanul Blestemul lui Capistrano s-a vândut în peste 50 de milioane de exemplare și este unul dintre cele mai de succes romane din toate timpurile. Zorro a apărut în nenumărate cărți, filme și producții teatrale. În ultimii ani au existat chiar și jocuri video care-l au în centrul atenției pe celebrul personaj.

A existat Zorro în realitate?

Adevărata identitate a lui Zorro este Don Diego Vega (schimbat ulterior în Don Diego de la Vega). Acesta era un tânăr nobil care locuia în Los Angeles, California, la începutul secolului al XIX-lea, când zona era încă sub stăpânire spaniolă. Don Diego a devenit spadasinul Zorro pentru a apăra oamenii din Los Angeles de opresiunea politică.

Zorro avea ca marcă personală litera Z. El își folosea sabia pentru a scrijeli „Z”-ul în hainele sau uneori în trupurile adversarilor săi, în trei lovituri rapide. Zorro nu era doar un maestru spadasin, ci și un trăgător și călăreț priceput.

Don Diego era singurul fiu al celui mai bogat om din toată California, a cărui mamă murise cu mulți ani în urmă. Acesta a mers la universitate în Spania, unde a studiat sabia. S-a întors acasă după ce a auzit de opresiunea spaniolilor din California.

Diego a adoptat personajul lui Zorro pentru a lupta împotriva oficialilor cruzi și corupți din California. Pentru a evita suspiciunea, s-a comportat ca un playboy răsfățat, fără niciun interes pentru necazurile și nedreptățile vremurilor sale. De asemenea, s-a prefăcut a fi un laș căruia îi era frică de luptă și a devenit larg disprețuit în California.

În toate poveștile, aventura este amestecată cu romantismul. Diego era îndrăgostit de Lolita Pulido, o sărmană nobilă, dar care nu-l plăcea, dar își iubea alter-ego-ul.

Alte personaje, surse de inspirație

Există multe lucrări de ficțiune care ar fi putut inspira crearea lui Zorro. El poate fi asemănat cu semilegendarul Robin Hood care a luptat cu șeriful corupt și crud din Nottingham și a fost un campion al săracilor.

Există, de asemenea, asemănări între Zorro și personajul creat de baroneasa Orczy, Scarlett Pimpernel. Acest personaj, ca și Zorro, duce o viață secretă și îi ajută pe cei nevinovați, în acest caz, aristocrații francezi din timpul Revoluției Franceze. De asemenea, Scarlett Pimpernel se preface ca Diego că este o egoistă în căutarea plăcerii pentru a-și ascunde activitățile reale.

Un alt personaj legendar din istoria Californiei este Joaquin Murrieta Carrillo. El este considerat un erou popular și Robin Hood al Vechiului Vest. Joaquin Murrieta s-a născut în Sonora, Mexic.

Era cowboy și a călătorit în California în timpul goanei după aur din 1849 împreună cu tânăra lui soție și fratele său. Joaquin Murrieta era din toate punctele de vedere un om de familie muncitor. A devenit explorator, dar s-a încurcat cu un grup de mineri albi.

Soția lui Joaquin Murrieta a fost și ea atacată și ucisă de acești bărbați. Joaquin a supraviețuit cumva și a devenit dealer de cărți într-un salon. I s-a alăturat fratele său, iar cei doi au prosperat.

Într-o zi, niște coloniști albi l-au acuzat că a furat un cal sau un catâr. Apoi coloniștii l-au biciuit și l-au ucis pe fratele său. Joaquin a jurat răzbunare și unul câte unul i-a ucis pe cei care i-au ucis fratele și soția. Nu există o versiune agreată a poveștii, dar se pare că el a format apoi o bandă de bandiți mexicani care prădau mineri și nu numai din California.

Joaquin Murrieta Carrillo

 

Există anumite asemănări între Zorro și Joaquin Murrieta Carrillo. Au fost motivați de un sentiment arzător al nedreptății și de dorința de a lupta împotriva fărădelegilor și corupției. Cu toate acestea, banditul a început să atace californieni nevinovați după ce i-a ucis pe bărbații care l-au atacat. Spre deosebire de Joaquin, Zorro s-a dovedit întotdeauna a fi scrupulos de corect și un protector al oamenilor obișnuiți.

Personajul lui Zorro este o figură fictivă foarte iubită. Caracterul său a fost foarte influent în cultura populară. Fără îndoială, multe dintre caracteristicile eroului au fost create de autor. S-a inspirat parțial din lucrări și figuri anterioare precum Robin Hood. Cu toate acestea, există o mulțime de dovezi care arată că Zorro s-a bazat pe cel puțin o figură istorică.

McCulley era familiarizat cu povestea lui Joaquin Murrieta Carrillo și, din multe puncte de vedere, acest personaj poate fi considerat a fi sursa principală a personajului eroului cu pelerină originală. Murrieta Carrillo a fost probabil modelul principal pentru personajul lui Zorro. Cu toate acestea, McCulley a fost aproape sigur inspirat de alți bandiți și rebeli dintr-o perioadă tulbure din istoria Californiei.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
„White Wolf”, indianul care a descoperit nemurirea. A trăit 137 de ani și l-a răpus o banală pneumonie. La 135 de ani l-a lovit trenul
„White Wolf”, indianul care a descoperit nemurirea. A trăit 137 de ani și l-a răpus o banală pneumonie. La 135 de ani l-a lovit ...
Se tot vorbește despre depășirea vârstei de 100 de ani ca fiind un adevărat record. Totuși, au existat și cazuri în care oamenii au trăit mai bine de 13 decenii. Acesta ar fi fost și cazul... citește tot
Cum se fereau oamenii de căldură când încă nu se inventase aerul condiționat? Metode vechi de răcorire
Cum se fereau oamenii de căldură când încă nu se inventase aerul condiționat? Metode vechi de răcorire
Aparatul de aer condiționat este, cu siguranță, una dintre cele mai necesare invenții, cu atât mai mult cu cât temperaturile par să crească de la un an la altul. Totuși, au fost vremuri în... citește tot
Cum procedează țările mai dezvoltate cu urșii? În Austria nimeni nu-i hrănește, în Italia au pubele speciale „antiurs”! Câți urși avem și câți ar trebui să avem?
Cum procedează țările mai dezvoltate cu urșii? În Austria nimeni nu-i hrănește, în Italia au pubele speciale „antiurs”! Câți ...
O turistă în vârstă de 19 ani a fost atacată și omorâtă de urs pe Jepii Mici din Bucegi. Ba mai mult, femeia ar fi fost târâtă de animalul sălbatic într-o prăpastie. Ulterior, animalul... citește tot