A existat Zorro în realitate? Ce înseamnă „zorro” în spaniolă?

28.01.2022
A existat Zorro în realitate? Ce înseamnă „zorro” în spaniolă?

Zorro este un personaj fictiv creat în 1919 de scriitorul de pulp-fiction Johnston McCulley. Vigilentul mascat și cu sabie îi apăra pe cei săraci și victimizați împotriva forțelor nedreptății, iar faptele sale au fost prezentate în aproape orice formă de media.

Zorro, al cărui nume în spaniolă înseamnă „vulpe”, se baza probabil pe poveștile populare mexicane despre un bandit nobil care a luptat în numele țărănimii și al popoarelor indigene. Personajul a apărut pentru prima dată în povestea serializată în cinci părți a lui McCulley „Blestemul lui Capistrano”, care a fost publicată în revista All-Story Weekly începând cu august 1919.

Potrivit Daily History, cartea a fost cumpărată de un studio de la Hollywood care a realizat un film bazat pe roman, numit Mark of Zorro, cu Douglas Fairbanks, un superstar la acea vreme. Romanul Blestemul lui Capistrano s-a vândut în peste 50 de milioane de exemplare și este unul dintre cele mai de succes romane din toate timpurile. Zorro a apărut în nenumărate cărți, filme și producții teatrale. În ultimii ani au existat chiar și jocuri video care-l au în centrul atenției pe celebrul personaj.

A existat Zorro în realitate?

Adevărata identitate a lui Zorro este Don Diego Vega (schimbat ulterior în Don Diego de la Vega). Acesta era un tânăr nobil care locuia în Los Angeles, California, la începutul secolului al XIX-lea, când zona era încă sub stăpânire spaniolă. Don Diego a devenit spadasinul Zorro pentru a apăra oamenii din Los Angeles de opresiunea politică.

Zorro avea ca marcă personală litera Z. El își folosea sabia pentru a scrijeli „Z”-ul în hainele sau uneori în trupurile adversarilor săi, în trei lovituri rapide. Zorro nu era doar un maestru spadasin, ci și un trăgător și călăreț priceput.

Don Diego era singurul fiu al celui mai bogat om din toată California, a cărui mamă murise cu mulți ani în urmă. Acesta a mers la universitate în Spania, unde a studiat sabia. S-a întors acasă după ce a auzit de opresiunea spaniolilor din California.

Diego a adoptat personajul lui Zorro pentru a lupta împotriva oficialilor cruzi și corupți din California. Pentru a evita suspiciunea, s-a comportat ca un playboy răsfățat, fără niciun interes pentru necazurile și nedreptățile vremurilor sale. De asemenea, s-a prefăcut a fi un laș căruia îi era frică de luptă și a devenit larg disprețuit în California.

În toate poveștile, aventura este amestecată cu romantismul. Diego era îndrăgostit de Lolita Pulido, o sărmană nobilă, dar care nu-l plăcea, dar își iubea alter-ego-ul.

Alte personaje, surse de inspirație

Există multe lucrări de ficțiune care ar fi putut inspira crearea lui Zorro. El poate fi asemănat cu semilegendarul Robin Hood care a luptat cu șeriful corupt și crud din Nottingham și a fost un campion al săracilor.

Există, de asemenea, asemănări între Zorro și personajul creat de baroneasa Orczy, Scarlett Pimpernel. Acest personaj, ca și Zorro, duce o viață secretă și îi ajută pe cei nevinovați, în acest caz, aristocrații francezi din timpul Revoluției Franceze. De asemenea, Scarlett Pimpernel se preface ca Diego că este o egoistă în căutarea plăcerii pentru a-și ascunde activitățile reale.

Un alt personaj legendar din istoria Californiei este Joaquin Murrieta Carrillo. El este considerat un erou popular și Robin Hood al Vechiului Vest. Joaquin Murrieta s-a născut în Sonora, Mexic.

Era cowboy și a călătorit în California în timpul goanei după aur din 1849 împreună cu tânăra lui soție și fratele său. Joaquin Murrieta era din toate punctele de vedere un om de familie muncitor. A devenit explorator, dar s-a încurcat cu un grup de mineri albi.

Soția lui Joaquin Murrieta a fost și ea atacată și ucisă de acești bărbați. Joaquin a supraviețuit cumva și a devenit dealer de cărți într-un salon. I s-a alăturat fratele său, iar cei doi au prosperat.

Într-o zi, niște coloniști albi l-au acuzat că a furat un cal sau un catâr. Apoi coloniștii l-au biciuit și l-au ucis pe fratele său. Joaquin a jurat răzbunare și unul câte unul i-a ucis pe cei care i-au ucis fratele și soția. Nu există o versiune agreată a poveștii, dar se pare că el a format apoi o bandă de bandiți mexicani care prădau mineri și nu numai din California.

Joaquin Murrieta Carrillo

 

Există anumite asemănări între Zorro și Joaquin Murrieta Carrillo. Au fost motivați de un sentiment arzător al nedreptății și de dorința de a lupta împotriva fărădelegilor și corupției. Cu toate acestea, banditul a început să atace californieni nevinovați după ce i-a ucis pe bărbații care l-au atacat. Spre deosebire de Joaquin, Zorro s-a dovedit întotdeauna a fi scrupulos de corect și un protector al oamenilor obișnuiți.

Personajul lui Zorro este o figură fictivă foarte iubită. Caracterul său a fost foarte influent în cultura populară. Fără îndoială, multe dintre caracteristicile eroului au fost create de autor. S-a inspirat parțial din lucrări și figuri anterioare precum Robin Hood. Cu toate acestea, există o mulțime de dovezi care arată că Zorro s-a bazat pe cel puțin o figură istorică.

McCulley era familiarizat cu povestea lui Joaquin Murrieta Carrillo și, din multe puncte de vedere, acest personaj poate fi considerat a fi sursa principală a personajului eroului cu pelerină originală. Murrieta Carrillo a fost probabil modelul principal pentru personajul lui Zorro. Cu toate acestea, McCulley a fost aproape sigur inspirat de alți bandiți și rebeli dintr-o perioadă tulbure din istoria Californiei.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Care sunt beneficiile traiului la țară?
Care sunt beneficiile traiului la țară?
Viața la oraș este una zbuciumată. Traficul intens, zgomotul puternic și ritmul alert al evenimentelor de zi cu zi au făcut ca foarte multe persoane să se mute la țară. Dacă înainte de... citește tot
Este indicat sau nu ca roșiile să fie depozitate în frigider?
Este indicat sau nu ca roșiile să fie depozitate în frigider?
Roșiile sunt unele dintre cele mai consumate fructe din lume. Tomatele sunt utilizate la tot felul de salate și mâncăruri, gustul lor inconfundabil dând savoare preparatelor culinare.... citește tot
De ce anvelopele noi au perii mici de cauciuc pe ele?
De ce anvelopele noi au perii mici de cauciuc pe ele?
Toți cei care dețin o mașină au cumpărat, la un moment dat, anvelope noi și au putut observat că acestea au perii mici de cauciuc pe ele. Foarte multe persoane s-au întrebat ce se întâmplă... citește tot
adplus-dvertising